Zamiana przednich foteli na wygodniejsze?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Zamiana przednich foteli na wygodniejsze?

Postprzez ew24pl wtorek, 23 kwietnia 2013, 23:14

Dzień Dobry!
Jestem nowy na forum. Zarejestrowałem się, przejrzałem wątki i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Konkrety...

Samochód: Kangoo 1,2 16V Helios 2005 r. 5 miejsc, drzwi po obu stronach, w momencie jak to piszę ma 227 tys km prawdziwego przebiegu (kupiony 2,5-letni z prawdziwym przebiegiem 145 tys km... - tak tyle się robi rocznie, a nie jak niektórzy piszą rok 1999 - przebieg 150 tys km - mój ma tak mało tylko dlatego, że to czwarty samochód w domu i jeździła nim moja kobieta do pracy)
Koncepcja: wymiana przednich foteli na wygodniejsze na dłuższych trasach np. na takie z Espace
Po co?: Od momentu zagazowania mój kangur niemalże jeździ za darmo (średnio 8,5 l gazu depcząc bez limitu, a deptać trzeba bo 75 ognistych rumaków szału nie robi), więc na takiej trasie typu Lublin-Poznań-Lublin czy Lublin-Wrocław-Lublin robi się konkretna przewaga finansowa nad pozostałymi samochodami jakimi dysponuję i nawet te 75 rumaków idzie przeboleć, ale te fotele... Dodam, że mam 195 cm wzrostu...
To co już wiem: prowadnice w Kangoo są nietypowe, jedna niżej, druga wyżej, fotele od niczego innego nie pasują bez modyfikacji

Kluczowe pytanie: czy ktoś robił jakieś przekładki foteli (z tego co czytałem ktoś ma fotele ze Scenica) - jeśli tak to z jakich samochodów, jakie fotele, jakich to wymagało prac (rozumiem, że w te prowadnice nie wejdzie, ale może jakiś mix - jestem gotowy poświęcić np. spody tych foteli co mam obecnie i może coś połączyć?). Znalazłem niedaleko mnie np. 2 fotele skórzane z podłokietnikami z Espace IV - dwa za 400 zł i się zastanawiam czy się zmieszczą itd. Proszę o wszelkie sugestie. To że wszystko się da to wiem - nawet kabrioleta zrobić z Kangoo, ale wiadomo - nie wszystko ma sens jeśli mam postawić samochód do spawacza na miesiąc i wydać np. 2000 zł to aż tak mnie ten tyłek nie boli :)
Renault Kangoo 1,2 16V (75KM) Helios 2005 r. LPG (sekwencja BRC)
oraz
Ford Focus Kombi MK3 1,6 TDCI
Citroen Berlingo Multispace 2,0 HDI

http://www.ew24.pl
ew24pl
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Zamiana przednich foteli na wygodniejsze?

Postprzez Lucass środa, 24 kwietnia 2013, 09:12

Wszystko jest kwestią zacięcia. Prowadnice foteli są na różnych wysokościach, więc nie ma foteli typu plug&play tylko trzeba rzeźbić.
Bogdan02 włożył od scenica. Radzę kontakt poprzez PW
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez ew24pl środa, 24 kwietnia 2013, 11:50

Ok to rozumiem tylko czy takie odcięcie góry foteli kangoo (siedziska i oparcia), odcięcie dołów od Scenica/Espace (prowadnica) i pospawanie razem ktoś próbował? Czy mój tok rozumowania jest dobry czy np. lepiej (bezpieczniej?) zdemontować prowadnice oryginalne z podłogi i tunelu a następnie zamontować całe fotele z prowadnicami od innego samochodu? Obawiam się o wymiary bo chyba nie bez powodu ta jedna prowadnica jest na tunelu - nie ma na całą szerokość płaskiej podłogi jak np. w busie. Obawiam się też żeby nie wyszło że owszem wstawiłem np. fotele z Espace, ale są o tyle szersze że nie było gdzie uciec w stronę drzwi to się stykają nad tunelem a kierowca siedzi niewspółosiowo względem kierownicy...? Tyle pytań, żadnych odpowiedzi ;)
Renault Kangoo 1,2 16V (75KM) Helios 2005 r. LPG (sekwencja BRC)
oraz
Ford Focus Kombi MK3 1,6 TDCI
Citroen Berlingo Multispace 2,0 HDI

http://www.ew24.pl
ew24pl
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marek_Bielsko środa, 24 kwietnia 2013, 12:36

ew24pl napisał(a): a kierowca siedzi niewspółosiowo względem kierownicy...?

Zauważ, że w kangoo jest już tak fabrycznie ;)
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez krzysaudi piątek, 26 kwietnia 2013, 22:02

Witam.
Ja do berlingo 2004 rok wsadziłem fotele z vw tourana 2008 rok i jest GIT :)
Migomat w ruch i wszystko dopasowało się bezbłędnie :)

Ładuj te fotele i nie gdybaj :)

Kris
Edycia - Audi a3 1.9 tdi - AMELKA - Ja - Berlingo 2.0HDI .

A nade wszystko ELEKTRONIKA !!!
krzysaudi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 niedziela, 28 kwietnia 2013, 16:49

Zostaw stare fotele z prowadnicami w spokoju, jak coś nie wyjdzie to je zakręcisz i już.
W tych czasach kiedy kiedy rozebranych anglików jest wszędzie do oporu to niektórzy rozdawają fotele w cenie złomu. Popytaj w okolicy kto rozkręca angliki. Podjedz z miarą i pogadaj. Ze scenika wejdą z espasa są bardziej napompowane i nie wiem ile miejsca na nogi zostanie. Ale to wszystko i tak trzeba przymierzyć.
Fotele kup z prowadnicami, większość prowadnic ma identyczne rozmieszczone mocowania do podłogi i do podstawy fotela. Ja wszystko przymierzałem na drewnianych klockach
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skawina niedziela, 28 kwietnia 2013, 17:01

Bogdan? Robak Ci chodzi po ekranie hehe Pozdro
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez bogdan02 wtorek, 30 kwietnia 2013, 16:34

Bogdan? Robak Ci chodzi po ekranie hehe Pozdro

E ja tam nie widzę żadnego robaka ;)
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Mates czwartek, 23 maja 2013, 14:05

Witam, mam pytanie bo sam zastanawiałem się nad zmianą przednich foteli, oglądałem dziś od scenica i faktycznie je można rozkręcić ale czy zmniejszać w nich wysokość mocowania przez usunięcie mechanizmu regulacji wysokości dolnej części czy sklać z 2 jeden? Jeśli udała się komuś ta operacja to proszę niech przyblizy temat. Z góry dziękuję.
Mates
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 wtorek, 28 maja 2013, 22:31

A daleko masz do poznania ?
Bo obecnie tam przebywa przerobiony kangór i właściciel raczej dał by luknąć co i jak.
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona

Powrót do Pytam