Moje Kangoo starciło serce

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Moje Kangoo starciło serce

Postprzez lukzielinski piątek, 14 czerwca 2013, 11:56

Witam Panowie,

Moje kangoo a raczej silnik (k7J) przy 250tys. km odmówił współpracy. Nie będę dłużej się z nim męczył bo przez najbliższy rok nie dawał o sobie zapomnieć.

Mam pomysł wrzucić w moją kangurzyce silnik 1.5 z Kangoo II (nowy model) tylko pytanie czy ta jednostka jest zmodyfikowana czy to ta którą Renault wrzucał do faceliftowych kangoo ?

Pozdrawiam,
Łukasz
lukzielinski
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Moje Kangoo starciło serce

Postprzez Lucass sobota, 15 czerwca 2013, 08:40

Dobry pomysł pod warunkiem, że maż spore nadwyżki kasy i czasu wolnego tudzież samochód nie będzie potrzebny przez najbliższe 3-4 miesiące.
Musiałbyś wymieniać silnik z całym osprzętem, wiązkami itp., a wcale nie ma pewności że wszystko będzie grało.
Do tego nie ma gwarancji, że trafisz na niezajechany silnik.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez lukzielinski sobota, 15 czerwca 2013, 14:11

Pomysł wziął się stąd, że przybyło kangoo II po dachowaniu u miejscowego handlarza i myślałem żeby on był dawcą do mojego.

Teraz nie wiem czy gra jest warta świeczki jak tyle schodów ma być...
lukzielinski
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass niedziela, 16 czerwca 2013, 09:22

Problem leży w tym, że to jednak inny samochód.
A co za tym idzie wszelkie instalacje też są nieco inne.
Jednym słowem może się okazać, że nie działa obrotomierz, wskaźnik temperatury pokazuje jakiś dziwne dane i w ogóle jest wesoło...
Można się tak bawić hobbystycznie, ale jeżeli auto ma jeździć na już, to wkładałbym dokładnie taki silnik jak masz w tej chwili.
Poszukaj postów dostawcy. On do 4x4 wkłada silnik od Clio sport. Da się? Da się! Ale nie jest to zabawa typu plug&play ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez krzysaudi niedziela, 16 czerwca 2013, 21:17

Jak masz mozliwość przekładi z nowszego modelu - najlepiej jakbys przelożył całą elektryke/elektronikę - licznik , bsi , sterownik silnika itp itd :) Da się , jednak najlepiej samemu to zrobić bo mechanik nie zrozumie Twoijej intencji i oleje temat lub skasuje pięknie :)

Krzysiek
Edycia - Audi a3 1.9 tdi - AMELKA - Ja - Berlingo 2.0HDI .

A nade wszystko ELEKTRONIKA !!!
krzysaudi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lukzielinski środa, 19 czerwca 2013, 20:58

Zabijacie mi ćwieka Panowie. Na chwile obecną myśle jechać do Wrześni i coś przebrać z tych Kangurów :

http://otomoto.pl/renault-kangoo-1-9-di ... 34968.html
http://otomoto.pl/renault-kangoo-anglik ... 98176.html
http://otomoto.pl/renault-kangoo-1-5-cd ... 20685.html
http://mir-pol.otomoto.pl/renault-kango ... 00755.html
http://allegro.pl/renault-kangoo-1-9-d- ... 44526.html < TST

Na razie się tak wącham z tym tematem, także konkretnych planów brak, zobaczymy co to życie pokaże.
lukzielinski
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dostawca sobota, 22 czerwca 2013, 11:17

Czuję się wywołany do tablicy... co prawda silnik inny ale po kolei.
Dawca CLIO 2 PH2 2003r-elektroniczna przepustnica, bsi, ksenony cuda bajery, sprzęgło na linkę.
Biorca Kangoo 4x4 PH1 2002r-elektroniczna przepustnica, sprzęgło hydraulika.
Porównywałem co i jak z miesiąc zanim się wziąłem za to, a i tak różne kwiatki wyszły, ale już bliżej niż dalej.
Po kolei, najpierw sparowanie silnika clio z moją skrzynią.
Musiałem połączyć koło zamachowe od clio(3mm większe po średnicy) z moim dociskiem(bo skrzynia z hydraulicznym sprzęgłem zostaje, dałem od razu nowy wysprzęglik, ale musiałem robić hybrydę z mojego używanego i nowego łożyska, bo nie pasują one do skrzyni kangoo prosto z pudła... ;/
Do połączenia docisku i zamachu musiałem toczyć pierścień, który odsadził docisk od tarczy bo w kangoo jest ona schowana głęboko w koło zamachowe, a w Clio zamach jest bardzo cienki i tarcza leży na wierzchu.
Zrobione, no to ciach skrzynia na silnik, i wszystko gra.
No to teraz kolektor wydechowy i kupa, trzeba ciąć, giąć robić od nowa. pół tygodnia zabawy ale zrobiony.
Przykręcanie rozrusznika, silnik w nadwozie, podpinanie wszystkich wężyków, rur itp.
Poduszki musiały być z mojego bo na tych z clio silnik był za wysoko i alternator tarł by o podłużnicę.
Wycięcie dziury pod nogami pasażera bo kolektor nie wymieścił... no ale cóż, ciepło będzie :)
No to kładziemy elektrykę, ale stwierdziłem, że na razie podłączę wszystko tak, żeby sprawdzić czy silnik zakręci.
Podłączone, kluczyk przekręcam... i nie wbija bendiksa, trze po wieńcu(3mm większe koło zamachowe). I właśnie dziś to będę robił bo chwila wolnego, robię 2 fasolki w rozruszniku, żeby móc go odsunąć od wieńca tak, żeby wbiło bendiks.
Co do elektryki to będzie to też hybryda jednak, bez bsi i zbędnych bajerów, nie mam na nie już czasu.
Z wiązki clio 3 plusy i 3 minusy do zegarów, które idą i tyle, reszta idzie moja tak jak było. i Oby to już było to ;)

Na pewno coś opuściłem, albo zapomniałem ale to tak na szybko... Stoi już od miesiąca albo półtora ;) Jeszcze z 2-3 tygodnie i mam nadzieję, że będzie.

PS Wiem, że chyba gdzieś na śląsku powstanie zwykłe kangoo ze skrzynią i silnikiem od clio :) :mrgreen:
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
Bo życie jest za krótkie, zeby jeździć dieslem
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lukzielinski niedziela, 23 czerwca 2013, 08:36

O ja pierrr i takie projekty się wspomina. Dostawca, umysł na tym swoim kangoo to Ty sobie tak rozwiniesz, że nową wersje książki "Eksploatacja i naprawa Renault Kangoo" można by napisać.

Ja w nadchodzącym tygodniu robię sobie wycieczke do Wrześni oglądać angola, ewentualnie do Wrocławia po tego dziada :
http://allegro.pl/renault-kangoo-uszkod ... 55931.html

Zobaczymy co życie pokaże.
lukzielinski
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dostawca niedziela, 23 czerwca 2013, 08:57

Jeśli nie jest bardzo rozdup...y to bym przekładał do niego przód z Twojego i jeździć... ale w aukcji nic nie pisze i prawa podłużnica pewnie coś dostała... Po drugim spojrzeniu, alternator pewnie dostał o ile jest tam, gdzie w benzynie, czyli zaraz za zderzakiem. Pasek osprzętu zerwany...
No będzie co wspominać. Niestety chłopaki z forum clio średnio są pomocni z zakresu technicznego swoich cliówek i 2 tematy które postawiłem pozostały bez odzewu...
Więc wszystko jest na zasadzie odkryć i małych kroczków.
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
Bo życie jest za krótkie, zeby jeździć dieslem
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Vallant007 czwartek, 18 lipca 2013, 17:32

Witam :) Mam Kangoo z silnikiem 1.4 e7j i niestety odmówił posłuszeństwa. Mam okazje kupić nowy silnik z dacii tez 1.4 ale k7j. Czy zna sie ktoś z was na tym i czy taka wymiana byłaby możliwa bez przeróbek?
Vallant007
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam