Czuję się wywołany do tablicy... co prawda silnik inny ale po kolei.
Dawca CLIO 2 PH2 2003r-elektroniczna przepustnica, bsi, ksenony cuda bajery, sprzęgło na linkę.
Biorca Kangoo 4x4 PH1 2002r-elektroniczna przepustnica, sprzęgło hydraulika.
Porównywałem co i jak z miesiąc zanim się wziąłem za to, a i tak różne kwiatki wyszły, ale już bliżej niż dalej.
Po kolei, najpierw sparowanie silnika clio z moją skrzynią.
Musiałem połączyć koło zamachowe od clio(3mm większe po średnicy) z moim dociskiem(bo skrzynia z hydraulicznym sprzęgłem zostaje, dałem od razu nowy wysprzęglik, ale musiałem robić hybrydę z mojego używanego i nowego łożyska, bo nie pasują one do skrzyni kangoo prosto z pudła... ;/
Do połączenia docisku i zamachu musiałem toczyć pierścień, który odsadził docisk od tarczy bo w kangoo jest ona schowana głęboko w koło zamachowe, a w Clio zamach jest bardzo cienki i tarcza leży na wierzchu.
Zrobione, no to ciach skrzynia na silnik, i wszystko gra.
No to teraz kolektor wydechowy i kupa, trzeba ciąć, giąć robić od nowa. pół tygodnia zabawy ale zrobiony.
Przykręcanie rozrusznika, silnik w nadwozie, podpinanie wszystkich wężyków, rur itp.
Poduszki musiały być z mojego bo na tych z clio silnik był za wysoko i alternator tarł by o podłużnicę.
Wycięcie dziury pod nogami pasażera bo kolektor nie wymieścił... no ale cóż, ciepło będzie

No to kładziemy elektrykę, ale stwierdziłem, że na razie podłączę wszystko tak, żeby sprawdzić czy silnik zakręci.
Podłączone, kluczyk przekręcam... i nie wbija bendiksa, trze po wieńcu(3mm większe koło zamachowe). I właśnie dziś to będę robił bo chwila wolnego, robię 2 fasolki w rozruszniku, żeby móc go odsunąć od wieńca tak, żeby wbiło bendiks.
Co do elektryki to będzie to też hybryda jednak, bez bsi i zbędnych bajerów, nie mam na nie już czasu.
Z wiązki clio 3 plusy i 3 minusy do zegarów, które idą i tyle, reszta idzie moja tak jak było. i Oby to już było to

Na pewno coś opuściłem, albo zapomniałem ale to tak na szybko... Stoi już od miesiąca albo półtora

Jeszcze z 2-3 tygodnie i mam nadzieję, że będzie.
PS Wiem, że chyba gdzieś na śląsku powstanie zwykłe kangoo ze skrzynią i silnikiem od clio