Po wymianie rozrządu problemy z odpalaniem 1.5 dci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Po wymianie rozrządu problemy z odpalaniem 1.5 dci

Postprzez karbek sobota, 31 sierpnia 2013, 23:54

Przed wymianą rozrządu , auto odpalało na raz , czasem wydawało mi się że nie za każdym razem immo załapuje . na ok 50 prób 2 razy miałem problem odpalić , ale po wyjeciu kluczyku i wsadzeniu spowrotem nie było już tego problemu .
Po wymianie rozrządu oleju filtrów , i odebraniu auta w czwartek od mechanika , dzieje się to notorycznie ... Kręci kręci ale nie odpala , po czym zapala sie kontrolka od świec , po kilku próbach odpala normalnie do czasu ... i powtórka z rozrywki . Dzisiaj podczas kręcenia wyskoczyła i kontrolka od świec , oleju i akumulatora .Jeżeli tak się dzieje wyjmuje wsadzam spowrotem kluczyk klikam centralnym, i np po 6-7 razie kontrolki od świec oleju itp gasną tak jakby już nie było problemu i wtedy odpala .Odstawiłem auto na parking i w poniedziałek spowrotem do mechanika ...
Słuchajcie miał może ktoś podobny problem na co zwrócić uwagę ? Nie znam się by robić cokolwiek sam ale wole zrobić liste na co ma zwrócić uwagę mechanik .
Klamry od akumulatora dokręcone oleje są , akumulator sprawny , bateria w pilocie zmieniona ( nie mam 2 kluczyka ) , ropa wlana
Zauważyłem jeszcze jedno że po wymianie rozrządu przy odpalaniu słychać lekki pisk jakby pasek klinowy gdzie wcześniej również tego nie było .
Podczas przekrecania kluczyka jak zapalają sie kontrolki zapala sie również kontrolka abs chodz wczesniej wydawało mi się że się nie paliła .
Auto pracuje bardzo równo zero jakich kolwiek oznak dławienia szarpania cokolwiek , pracuje równiutko , jak odpali normalnie przyspiesza prowadzi się świetnie gdyby tylko nie to odpalanie ...
Mam wersje bez klimatyzacji .
Przeglądałem forum , jutro zrobie test kontrolek i jeżeli czas pozwoli test przelewowy wtrysków z tym sobie poradzę macie jakieś rady co wpisać jeszcze na listę i mu ja pokazać ?
świece , wał , przekaźniki ? immo ?
Boje sie by ta moja skarbonka nie wołała ciągle więcej w tak krótkim czasie ...
Będe wdzięczny za wszystkie rady , jeżeli temat podobny był z takimi objawami to przepraszam w szukaj nie znalazłem . Pozdrawiam
Renault Kangoo 2003 r 1.5 dci 84 km
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Po wymianie rozrządu problemy z odpalaniem 1.5 dci

Postprzez skawina niedziela, 1 września 2013, 07:37

Z paleniem miałem podobnie, tyle, że benzyna, ale czujnik wału też masz. Odepnij wtyczkę i psiknij jakimś wynalazkiem w stylu wd-40. Pisk być może od paska osprzętu. Spróbuj napinacz lekko podciągnąć mimo, że jest automatyczny. Kontrolka abs ma świecić na zapłonie, a gasnąć chwilę po zapaleniu.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez karbek niedziela, 1 września 2013, 11:01

Ok znalazłem jeszcze ten temat , ale 1 zdjęcie się nie wczytuje ...
Bardzo dobrze opisany poradnik zabiore się za to ;)
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez karbek niedziela, 1 września 2013, 13:08

Źle dodałem posta przejrzałem tematy o czujniku wałku rozrządu na forum znalazłem także poradnik , poszedłem do auta ale przerasta mnie to zostawię to mechanikowi ... Jutro dam znać czy pomogło ;)
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez karbek niedziela, 1 września 2013, 18:16

Mała podpowiedz gdzie go szukać czujnika wału ? 1.5 dci .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skawina niedziela, 1 września 2013, 18:50

Powinien być na górze przy łączeniu skrzyni z silnikem. Najlepiej odkręć go i wyczyść kostki jak i sam czujnik.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio niedziela, 1 września 2013, 18:52

Pod termostatem
Obrazek
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez karbek niedziela, 1 września 2013, 19:48

Dzięki wielkie za te czerwoną strzałke !! :twisted: jutro z rana jeszcze sam spróbuje ;)
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez karbek poniedziałek, 2 września 2013, 12:10

Podjechałem na diagnostyke do znajomego bogu dzięki kosztowało mnie to tylko 20 zł ^^ Rano jeszcze do garażu i próbowałem sam pogrzebać ale mam zdecydowanie za grube dłonie .
Wykazało 4 błedy , jestem dziś strasznie zakręcony i w moim autowym syfie gdzieś leży znajde napisze dokładnie jakie.
A tak opowiem po swojemu , 1 błąd który pamiętam wykazało to czujnik wału rozrządu , przeczyszczony popsikany wsadzony spowrotem czyli to co radziliście . Przeczyścił mi i przedmuchał jeszcze 3 zworki i samochód działa jak nowy ! ;)
Odpala na raz , mówił że w razie jakby sie znowu powtórzyła taka sytuacja mam podjechać wymienimy czujki

Denerwował mnie jeszcze dzwięk silnika , nie moge znaleź taniej rury dolotowej od filtr powietrza do tego modelu w komisach w okolicy nie ma , na alledrogo również cisza , więc kupiłem zwykła rurke za 15 zł i zamocowałem o niebo ciszej i przyjemniej ;)

Dzięki za wszystkie rady !
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez istanbul poniedziałek, 2 września 2013, 14:14

Jakbyś kupował nowy czujnik wałka , to tylko oryginał Valeo. U mnie bodajże EPS podziałał pół roku i padł. Kupiłem na allegro Valeo ( i to taniej niż EPS !) i wszystko śmiga już dłuższy czas
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam