Wyciek z chłodnicy ? FOTO

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wyciek z chłodnicy ? FOTO

Postprzez karbek piątek, 14 marca 2014, 00:13

Witam , od 3 dni zauważałem małe czarne plamy pod autkiem które z bagatelizowałem może dlatego że sprawdzając stan oleju nie zauważyłem nic podejrzanego , także patrząc od góry nic nigdzie nie cieknie .
Silnik jest czysty nigdzie nie widzę żadnych śladów przecieku , dzisiaj miałem chwile zajrzałem pod spód i czarna maź (trudno to nazwać czystym olejem ^^ ) zbierała się dolnej części przedniego zderzaka .
Lepszych zdjęć nie byłem w stanie zrobić niestety.. Maź zbiera się na rurze i na czarnym plastiku idącym do chłodnicy , zbiera to mało powiedziana cała rura jak i ten plastik była tym obrzygana ... na zdjęciach widać te część ale sory za jakość
Miał ktoś możę coś podobnego ? Obczyściłem to narazie i będe obserwował jakieś wskazówki co z tym zrobić ?
Dodam że płyn chłodniczy również nie ucieka
Obrazek
(tu sie zbierało także na tej obudowie pod zderzakiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Renault Kangoo 2003 r 1.5 dci 84 km
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Wyciek z chłodnicy ? FOTO

Postprzez Mascot piątek, 14 marca 2014, 10:11

Turbo powoli zaczyna " rzygać " Ci olejem, który gromadzi się w Intercoolerze, i powoli, wypływa sobie na ziemię, znacząc teren. Ta maź, to wymieszanie błota, ziemi, much itd. z wyciekającym olejem.
U siebie mam to samo od kilku miesięcy. Wczoraj odkręcałem tą osłonę pod chłodnicą i IC, wyczyściłem i nieco mniej znaczy teren.
Jedyna rada, to na bieżąco sprawdzać stan oleju i jeśli będą ubytki - dolewać. U mnie wbrew pozorom, dużo oleju nie bierze, można z tym żyć i czekać, aż turbo padnie całkowicie, lub zacznie brać chore ilości oleju - wtedy regeneracja.
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Wyciek z chłodnicy ? FOTO

Postprzez karbek piątek, 14 marca 2014, 11:53

Dzięki mascot za wyjaśnienie , no ja właśnie też wyczyściłem te osłonę a także te rurę , będę obserwował dzięki :)
Renault Kangoo 2003 r 1.5 dci 84 km
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam