Rozrusznik nie kręci.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Rozrusznik nie kręci.

Postprzez domibroz środa, 16 kwietnia 2014, 17:26

Witam.
Mam następujący problem.
Kangoo to egzemplarz z 2003 roku. 1.5 dCi.
Z racji tego, że w moim kangoo trzeba wymienić zaworek wtryskiwacza (zamówiony) odpalanie go trwa bardzo długo i trzeba używać do tego plaka.
Podczas dzisiejszego odpalania osoba, która podczas kręcenia rozrusznikiem puściła sprzęgło co poważnie przydusiło rozrusznik. Po tym incydencie rozrusznik odmówił posłuszeństwa. Po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu słychać tylko przekaźnik od wentylacji i nic więcej. Nie słychać nawet elektromagnesu. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w komorze silnika i nie znalazłem przerwy.
Chciałbym zrobić obejście bezpośrednio na elektromagnes ale nie potrafię zlokalizować który to przewód.
Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki i schemat elektryczny.

Pozdrawiam
2003, 1.5 dCi
domibroz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Rozrusznik nie kręci.

Postprzez skawina środa, 16 kwietnia 2014, 18:15

Dopchaj się do kabli bezpośrednio na rozruszniku i tam patrz.
Skoro dłuższy czas auto trzeba było długo kręcić to pewnie nie ma szczotek (elektromagnes nie wskoczy). Albo niech jeden trzyma kluczyk w pozycji "palenie", a drugi lekko stuka w rozrusznik czy się odezwie.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez domibroz środa, 16 kwietnia 2014, 21:39

Jutro będę kombinował. Dzięki za wskazówki!
2003, 1.5 dCi
domibroz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez domibroz czwartek, 17 kwietnia 2014, 20:40

Rozrusznik wymontowany.
Rada dla innych. Aby wyciągnąć rozrusznik z tego silnika wystarczy zdemontować: obudowę filtra powietrza, obudowę egr'a, rurę spalinową egr'a (opaski zaiskowe, demontowalne) i rurę dolotową turbiny. Przy okazji warto wymontować obudowę akumulatora aby mieć lepszy dostęp do śrub mocujących rozrusznik.

Okazało się, że szczotki nie są dostatecznie długie a na dodatek nadtopił się komutator w jednym miejscu.. po przypiłowaniu i przeszlifowaniu komutatora rozrusznik ożył.
Jutro składanie z nowym szczotkotrzymaczem.

Pozdrawiam
2003, 1.5 dCi
domibroz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam