Niskie napięcie podczas pracy silnika

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Niskie napięcie podczas pracy silnika

Postprzez domino środa, 17 września 2014, 07:19

Witam, mam problem z niskim napięciem podczas pracy silnika.
Jakiś czas temu przy wymianie silnika mechanik ostrzegał mnie przed kończącym się alternatorem, ale nie chciałem robić dodatkowych kosztów i kazałem założyć. Tydzień temu zaczęła się świecić podczas jazdy kontrolka ładowania. Stanąłem na poboczu, miernik w dłoń i okazało się że ładowanie skacze od 13V do 13,2V. Stwierdziłem, że nie ma co się bawić i kupiłem używany alternator za 60zł. Po założeniu napięcie podczas pracy wynosiło 14,4V czyli prawidłowe.
Dzisiaj rano samochód nie chciał odpalić- musiałem próbować z 5 razy i trochę gazu dodać. Jak już załapał to miernik w dłoń i okazało się, że ładowanie znowu wróciło do poziomu 13,2V.
Co może być tego przyczyną? Coś poza alternatorem? Może pasek się zrobił za luźny? Czy mogę sprawdzić ładowanie na samym alternatorze tak żeby wyeliminować np uszkodzenie kabli między aku a alternatorem?
Kangoo 1,4 E7J, 1998 rok
domino
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Niskie napięcie podczas pracy silnika

Postprzez skawina środa, 17 września 2014, 08:26

Zobacz ładowanie bezpośrednio na alternatorze, czyli masa z obudowy altka i prąd na nim. A także sprawdź kochaną plecionkę masową skrzynia-buda.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez domino czwartek, 18 września 2014, 07:47

Strzał w dziesiątkę. Dobrze, że przeczytałem odpowiedź na telefonie bo wczoraj będąc 50km od domu ładowanie ustało całkowicie. Podczas pomiaru na alternatorze było 14,3V, na akumulatorze 12,26V i spadało. Całe szczęście, że miałem jakiś kabel w bagażniku i zrobiłem mostek z jakiejś śruby obok filtra powietrza do karoserii. Ładowanie wróciło.
Zaglądałem pod spód i nigdzie nie widzę nawet śladów plecionki. Możliwe, że w ogóle jej tam nie było i masa przechodziła nie wiadomo jak i gdzie. Będę musiał poszukać jakiś zdjęć jak to było oryginalnie podłączone, ale dzięki za pomoc!
Kangoo 1,4 E7J, 1998 rok
domino
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio czwartek, 18 września 2014, 08:06

Przykręcona do przodu skrzyni
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez domino piątek, 26 września 2014, 15:13

No cóż, na skrzyni nic nie ma- może wraz z nowym silnikiem nie było w zestawie :roll:

Kupiłem plecionkę i podpiąłem w ten sposób. Ładownie wróciło i jest pięknie.
Obrazek
Kangoo 1,4 E7J, 1998 rok
domino
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam