Uderzenie w hak holowniczy - jakie skutki?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Uderzenie w hak holowniczy - jakie skutki?

Postprzez Novok niedziela, 5 października 2014, 18:53

Witam.
Parę dni temu wziąłem udział w stłuczce drogowej.
Stałem w korku gdy nagle ktoś nie wyhamował i wjechał w tył mojego kangura, za nim uderzyło jeszcze jedno auto.
Siła uderzenia była na tyle duża że pomimo trzymanego przeze mnie hamulca, uszkodzone zostały jeszcze 3 samochody stojące przede mną.

Posiadam w swoim kangurze hak holowniczy, który wydaje się zamortyzował uderzenie - został on wygięty, wręcz wciśnięty w zderzak.
Moje pytanie brzmi, jak ten hak jest montowany i czy stosunkowo mocne uderzenie w niego może spowodować jakieś większe uszkodzenia (np. wygięcie ramy, uszkodzenie belki).
Nie znam się zbytnio w kwestiach technicznych, stąd moje pytanie. Nie chciał bym aby rzeczoznawca stwierdził, że do wymiany zderzak i hak a okaże się, że uszkodzenia są poważniejsze.
Być może rzeczywiście hak montowany jest w taki sposób, że uderzenie w niego nie ingeruje we właściwości jezdne kangura, jednak o tym chciał bym usłyszeć od ludzi, którzy znają się na tym samochodzie a nie od osoby, której zależy aby wykazać jak najmniej szkód.
Dodam jeszcze, że kangur jeździ prosto lecz, czasem słychać w tylnym kole jakieś stuki, których wcześniej nie było.

Dodatkowo zapytam, czy takie "podwójne uderzenie" - w tył a następnie w przód może powodować jakieś rozszczelnienia, np. silnika? Jakie macie doświadczenia?

Orientuje się ktoś ile powinien wynieść koszt wymiany dwóch zderzaków (lakierowane), haka holowniczego, dolnej osłony silnika - mam na myśli ten duży czarny plastik znajdujący się na podłodze przykręcany do przedniego zderzaka. - te uszkodzenia widoczne są gołym okiem.

Dziękuję za pomoc.

Ps. Dobrze, że czytając forum natrafiłem na informację o czerwonym przycisku pod maską, który należy wcisnąć jeśli chce się odpalić samochód po uderzeniu - w przeciwnym wypadku nie odjechał bym z miejsca zdarzenia :)
Kangoo 1.5dci > 300 000 km = śmiga aż miło :)
Novok
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Uderzenie w hak holowniczy - jakie skutki?

Postprzez skawina niedziela, 5 października 2014, 19:12

Jedź na stację diagnostyczną. Niech sprawdzą geometrię. W kangoo nie ma ramy, są podłużnice do których przykręcana jest konstrukcja haka. Tak czy owak najlepiej zejść pod auto i z kanału z lampą w ręce ocenić wizualnie czy coś nie jest odgięte. Po świeżym uderzeniu powinno być widać ewentualne skutki. Co do wycieków?.... Teraz jak nic nie kapie to nie znaczy, ze jutro nie zacznie..... ....ale czy przez to?.... Oglądnij dobrze chłodnicę. Po za tym nic się nie powinno stać.
Jeśli masz mieć rzeczoznawcę to nie grzeb nic na własną rękę.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez slay niedziela, 5 października 2014, 19:17

Uderzenie w tył odkształca to miejsce.
Załączniki
Profil.JPG
Profil.JPG (30.49 KiB) Przeglądane 1460 razy
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez skawina niedziela, 5 października 2014, 19:21

No to z podpowiedzi powyżej, sprawdź szczeliny wszystkich drzwi.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Mascot niedziela, 5 października 2014, 20:57

Teoretycznie, pod zderzakiem montowany jest jeszcze plastik pochłaniający siłę uderzenia, ale wiadomo ...
Właź pod spód, i patrz na podłogę. Warto byłoby jeszcze, zdjąć tą plastikową podłogę bagażnika i tam szukać. Jeśli będą uszkodzenia, podłoga będzie wygięta do góry.
Pootwieraj i pozamykaj drzwi, czy da się je bez problemu zamknąć i otworzyć. Znajomy miał stłuczkę Sceniciem ( babka przywaliła mu w tylni narożnik ), bagażnik, tylne drzwi nie do otwarcia, kierowcy chodziły ciężko.
Poobserwuj wycieki z chłodnicy czy są. Jeśli to było delikatnie uderzenie w auta poprzedzające, nie powinna się uszkodzić, nie jest tak blisko jak w CC i SC :twisted:
W lewym roku ( strona kierowcy ), jest zbiorniczek z płynem od wspomagania ( jeśli się mylę, poprawcie mnie :mrgreen: ), też tam zajrzyj.
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam