Kangur gaśnie, następnie nie kręci i odpala... I tak w kółko

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangur gaśnie, następnie nie kręci i odpala... I tak w kółko

Postprzez drake poniedziałek, 1 grudnia 2014, 19:51

Witam serdecznie forumowiczów,

pacjent to kangur 1.9D 65KM 2001 rocznik, alarm kobra, immo. Problem następujący:

podczas jazdy samochód wyłącza się, kontrolki zostają włączone i zaczyna mrugać powolne światło awaryjne, nie tak szybkie jak po wciśnięciu awaryjnych, a takie, które mruga z mniejszą częstotliwością. Po paru sekundach do minuty - auto odpala normalnie, ujeżdżasz parę metrów, znów to samo, i tak w kółko macieju. Problem zaczął maksymalnie się nasilać i przestałem nad tym panować, a auto jest już nie do jeżdżenia. Od czego powinienem zacząć? Sprawdzałem baterie w kluczyku - napięcie OK.

Sęk jest w tym, że podczas mrugania tych świateł awaryjnych nie mozna nawet zakręcić rozrusznikiem, po prostu przekręcam kluczyk i auto nie kręci, kontrolki cały czas się świecą. Akumulator świeży, rozrusznik ma z pół roku...

Proszę o pomoc, auto uwięzione w centrum handlowym i muszę nim jakoś stamtąd wyjechać prędzej czy później...
drake
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kangur gaśnie, następnie nie kręci i odpala... I tak w k

Postprzez skawina poniedziałek, 1 grudnia 2014, 19:59

Sprawdź słynną masę skrzynia - buda.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez drake poniedziałek, 1 grudnia 2014, 21:20

czy takie zachowanie w wypadku powolnej pracy świateł awaryjnych może wskazywać na uruchomienie procedury 'powypadkowej' pojazdu? Typu crash - odcięcie zapłonu - światła awaryjne? Oznaczałoby to jakiś problem ze sterownikiem/wiązką... wie któryś z forumowiczów może który sterownik deklaruje przejście pojazdu w ten tryb 'wypadku'? Główny ECU pod maską, czy kontroler airbag obok lewaru skrzyni ?
drake
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czarek0402 poniedziałek, 1 grudnia 2014, 21:29

drake,
ja jak skawina pomyślałem o masie, szczególnie jak miałem jakiś problem, to zapalały mi się awaryjne, więc nie pomogę, tylko laweta, do elektryka, który ma interfejs diagnostyczny CLIP ...
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez drake poniedziałek, 1 grudnia 2014, 21:34

a to okej, czyli nie jest to jednak problem jedynie natury 'wykrywania' przez sterownik wypadku, tym bardziej, że pirotechniczne napinacze pasów się u mnie nie aktywują (a w wypadku każdego takiego incydentu chyba powinny). Na jutro zamówiony elektryk, pierwsze to spróbujemy pozbyć się tej nieszczęsnej cobry i immo.
drake
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass wtorek, 2 grudnia 2014, 09:10

Kangoo, a już zwłaszcza te Ph I nie miały takiej procedury. Jedynie wyłącznik wstrząsowy. Awaryjne nigdy się automatycznie nie właczały.
Podejrzewał bym w Twojej sytuacji jakiś problem z alarmem. Nawet w wypadku braku masy awaryjne raczej nie powinny się same włączać bez "zewnętrznej" pomocy (np alarmu).
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez drake wtorek, 2 grudnia 2014, 18:51

Okej, w takim razie podejrzenie główne pada na alarm. Dziś samochód odpalił, podziałał parę minut i w trakcie tego cały czas migały światła awaryjne, dziwne jak cholera... :D
teraz pytanie - czy tą cobre w miarę łatwo jest odłączyć?
drake
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam