Błąd wtrysku, kontrolka check, głośna praca silnika

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Błąd wtrysku, kontrolka check, głośna praca silnika

Postprzez wojtas87 wtorek, 9 grudnia 2014, 15:07

Witam

Nabyłem swojego Kangoo od firmy, w której pracowałem dwa lata temu. Znałem auto, więc się nawet nie zastanawiałem. Po jakimś czasie nastąpiła awaria pierwszego wtryskiwacza. Oddałem do regeneracji i po dwóch dniach założyłem do auta i jeździłem dalej. Problem pojawił się gdy po przejechaniu 300km od regeneracji zaświeciła się kontrolka check. Tym razem KTS pokazał błąd "Wtryskiwacz cylinder 1. Wartość minimalna osiągnięta".

Po pojawieniu się tego błędu silnik zaczyna pracować jakby "twardo" i ciężko zapala po nocy, moc w normie. Po wykasowaniu błędu wszystko wraca do normy. Błąd ten wskakuje niesystematycznie, tzn. raz przejadę 70km i jest ok, a raz wystarczy 30km i zaświeca kontrolkę check.

Co było diagnozowane:

- oddałem regenerowany wtryskiwacz do innego serwisu w celu sprawdzenia i jest OK
- wtryskiwacze były zamieniane miejscami - ten sam błąd
- sprawdzona wiązka - jest OK

Nie wiem co dalej sprawdzać. Znajomy elektronik twierdzi, że najpierw należy się przyglądnąć części mechanicznej (luz zaworowy, ciśnienie sprężania, wałek rozrządu) i jeżeli tutaj jest ok to będzie uszkodzony sterownik silnika.

Proszę o jakieś sugestie, bo problem ciągnie się już 4 m-ce i już zaczyna mnie to denerwować, a uszkodzonego samochodu nie sprzedam...
wojtas87
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Błąd wtrysku, kontrolka check, głośna praca silnika

Postprzez Lucass wtorek, 9 grudnia 2014, 17:25

Szukałbym raczej po stronie elektronicznej niż mechanicznej. Czujnik położenia wału, czujnik położenia wałka rozrządu - to tak na pierwszy strzał. Objawy wydają się to potwierdzać. Po wzroście temperatury zaczynają wariować.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez wojtas87 wtorek, 9 grudnia 2014, 19:30

Od ostatniego kasowania błędu przejechałem około 120km i nic na razie nie zaświeciło czyli nie ma reguły. Problem ciężki do wychwycenia, bo nie pojawia się systematycznie.

Przy awarii czujników wałka i wału zawsze będzie pokazywało błąd wtryskiwacza I? To jest dla mnie dziwne, że zawsze jest błąd wtrysku I. Teoretycznie gdyby któryś z tych czujników wariował powinien zapisywać błędy różnych wtrysków... mylę się?
wojtas87
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 10 grudnia 2014, 09:26

Pytanie zasadnicze jakim interfejsem były zczytywane błędy. I "wartość minimalna" czego?

I w analogicznej kwestii tu
viewtopic.php?f=78&t=11193&view=unread#unread
jest bardzo trafne spostrzeżenie. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez wojtas87 środa, 10 grudnia 2014, 11:15

Pisałem wyżej, że błędy sczytywane KTS-em.

Dokładna treść błędu: "Wtryskiwacz cylindra 1. Wartość minimalna osiągnięta". Na moje rozumowanie wynika to z tego, że czujnik spalania stukowego wychwytuje brak spalania w danej chwili i melduje komputerowi, że cylinder I nie spalił mieszanki (nie dostał paliwa czyli wtryskiwacz nie został wysterowany), a komputer melduje kontrolką check, że wystąpił problem. Inna interpretacja tego błędu nie przychodzi mi do głowy.

Gdzie znajduje się ta kostka pośrednia, o której piszą w podanym przez Ciebie poście?
wojtas87
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 10 grudnia 2014, 15:28

Bardziej chodziło mi o opinię która przedstawił tommies odnośnie interpretacji odczytów, a nie o słynną kostkę. Akurat w tym wypadku nie sądzę by to ona była sprawczynią.
Co do interfejsów - różne "niefabryczne" i "uniwersalne" potrafią dawać bardzo dziwne i trudne do interpretacji odczyty.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez wojtas87 środa, 10 grudnia 2014, 19:03

Hmmm mam możliwość podpięcia się oryginalnym Clipem, więc pewnie tak zrobię i zobaczymy wtedy co pokaże.
wojtas87
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam