zaparowane szyby !!

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

zaparowane szyby !!

Postprzez Bogdan niedziela, 12 listopada 2006, 13:59

własnie wróciłem z trasy , cały czas lało a ja nie mogłem nadążyć wycierać szyb , nadmuch na full no to przednia trochę lepsza ale w samochodzie głośno
załączyłem klimę bo wyczytałem ze pomaga w takich sytuacjach , okazało sie że nie działa , uchyliłem szybę trochę pomogło ale lepiej było w polonezie jak pamietam . Czy wszystkie kangury tak mają czy w moim jest coś nie tak ?
A jeszcze na koniec co do klimy bo pamiętam że w którymś poście czytałem że jak się załącza klimę to słychać stuk załanczanego elektrosprzęgła a u mie nic nie słychać i nie bardzo nawet wiem jak się do tego zabrać bez nieszczęsnej książki obsługi chociaż praca przy prądzie nie jest mi obca , i jeszcze jedno wyczytałem że jak jest zatkany filtr pyłkowy to tez bedą szyby parowały czy to prawda? pozdrawiam zaparowany - Bogdan
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio niedziela, 12 listopada 2006, 16:52

Jak masz zatkany filtr to przepływ powietrza jest mniejszy.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: zaparowane szyby !!

Postprzez lam3r niedziela, 12 listopada 2006, 19:10

Bogdan napisał(a):własnie wróciłem z trasy ,

U mnie klima zawsze daje radę, ale włączam ją tylko w ekstremalnych sytuacjach, bo wystarczy mi zimno za drzwiami:-) Stuk faktycznie słychać - w każdym razie u mnie.
Sam nawiew (jego moc, w porównaniu do hałasu jaki generuje) faktycznie pozostawia trochę do życzenia, ale mieści się w mojej prywatnej normie:-D
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK niedziela, 12 listopada 2006, 20:25

Klima zamknięty obieg, ogrzewanie i wszystkie szyby w samochodzie suche :D
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez Bogdan niedziela, 12 listopada 2006, 20:38

też bym tak chciał mieć , bo tą dzisiejszą wycieczkę nemile wspominam ale jutro do roboty jako pierwszy filtr pył. a póżniej klima -czemu nie działa, tymczasem na dzisiaj tyle ,życzę dobrej nocy .
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez skarb niedziela, 12 listopada 2006, 20:47

Tak jak pisze Adik - klimę trzeba w obiegu zamkniętym włączać - bo jak w otwartym to nie pomaga.

U mnie działa bezproblemowo.

Kwestia szumu przy nawiewie na fula to w/g mnie się nadaje do tematu "co mi się w kangoo nie podoba - i to bardzo".

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez orys poniedziałek, 13 listopada 2006, 13:52

Witam

Mam problem z dmuchawą , wszystkie biegi chodzą, nawiew na szyby boczne jest ok ale na szybę przednią to porażka, prawie wcale nie dmucha nawet na najsilniejszym biegu, jest ciepło termostat też chyba ok bo samochód wchodzi na odpowiednią temperaturę, ale z rana zanim odparują szyby mażna dostać świra, zanieczyszczeń w układzie też nie ma bo na boczne dmucha ok. Co robić
Pozdrawim orys
Gwiezdny Pył 1.5 dci 65KM (kaleido)
orys
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 13 listopada 2006, 14:31

Być może sterowanie nawiewem. Ustaw pokrętło na "przednia szyba" i sprawdź którędy dmucha. Jeżeli nawiewem centralnym i bocznymi zamknij je i znów sprawdź. Jeżeli ucieka na nogi to prawdopodobnie pokrętło nie jest "zgrane" z przesłoną sterującą nawiewem. A jeżeli ucieka gdzieś po drodze to czeka Cie rozbiórka deski.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Bogdan poniedziałek, 13 listopada 2006, 21:59

.. tak jak pisałem wcześniej zabrałem się dzisiaj do roboty , kupiłem filtr pyłkowy wg. rocznika - pasował został wymieniony cena 26Pln , sprawdzenie klimy - nie łapie sprzegło , podałem na niego + 12V , łapie czyli sterowanie , dotarłem do czarnego pudełeczka zamocowanego pod nogami pasazera i tu porazka , gdzieś wcześniej czytałem ze ktos miał taki sam problem a mianowicie zalana płytka , skorodowane scieżki druku, elementy się rozleciały przy próbie ich oczyszczenia , nie do uratowania . Jutro musze poszukać nowego , ciekawe ile takie cos kosztuje ?
Radzę innym którzy maja sprawną klime sprawdzić w jakim stanie jest ich sterownik i przy okazji kupic lakier do zabezpieczenia obwodów drukowanych w spreay i pokryć nim płytkę pozdrawiam Bogdan
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lam3r wtorek, 14 listopada 2006, 08:11

Bogdan napisał(a):dotarłem do czarnego pudełeczka zamocowanego pod nogami pasazera

trzeba się wczołgać pod auto czy z góry też da rade oblukać?
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam