łożyska huczą - pomocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

łożyska huczą - pomocy

Postprzez sebek34 niedziela, 16 grudnia 2007, 09:37

Witam serdecznie !
Dopiero co kupiłem kangoorka z duuuużym przebiegiem. strasznie coś huczy moze zimówki? ale stawiam na łożyska, mam jeszcze Tico(teraz należy do żonki) tam wymieniałem łożyska bez problemu, ale miałem świetną książke a poza tym mnóstwo opisów na różnych stronach np: forum złośnik. Natomiast w przypadku kangurka nie mam nic, książka w księgarni za 90zł. to porażka !!! o wymianie przednich łożysk cicho sza !!! a o tylnich jakaś wzmianka. Zobaczyłem że w kangurku są łożyska jakby podwójne i mam obawy że młotek już nie wystarczy do jego nabicia, Muszę przyznać że przez pięć lat użytkowania tikacza ani razu nie byłem w warsztacie, (zaczynałem na 126p)lubię sam grzebać przy aucie, nie chodzi tylko o cenę ale przedewszystkim o jakość. Mam kolegę który pracuje w A.S.O w oplu - gdybyście tylko posłuchali jego relacji... 8O Mało tego pod oknem mam dilera(również opel - ale myślę że w innych jest podobnie) chłopcy lubią zabawić się autami klientów... rally cross .... piłowanie uruchomionego silnika przy ujemnych temperaturach i jazda !!! z piskiem !!! . Pamiętam jak w auto świecie robili dokładny test aut po 100tys. łącznie ze zdjęciami powierzchni cylindra, w jednym z aut były zadziory na gładzi cylindra - jak określili spowodowane zbyt intensywną pracą przy ujemnych temperaturach silnik jesze kilkanaście tysięcy i do remontu !!!!
... ale zeszłem z tematu ... mam prośbę jeśli ktoś z szanownych klubowiczów wymieniał łożyska w kangoorku 1.2 8v lub ma wiedzę na temat jak to zrobić albo na co uważać podczas wymiany to bardzo proszę o pomoc :) mój mail sebek34@o2.pl Pozdrawiam.
sebek34
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez siwy261976 niedziela, 16 grudnia 2007, 20:45

jeśli sie przyda to moge zeskanowac ksiązke (fragment o wymianie łożysk) jest lakoniczna ala ma jakieś tam obrazki i jak wymieniałeś łożyska w tico to moze i tu dasz rade (ale raczej bez ściągacza lub praski sie nie obejdzie
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez radzik czwartek, 20 grudnia 2007, 22:30

chodzi o tył czy przód?
radzik
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez radzik czwartek, 20 grudnia 2007, 22:38

Jeśli chodzi o przód to sprawa nie jest prosta. Łożysko jest podwójne i trzeba je wycisnąć prasą a co za tym idzie zdjąć piastę. Troszkę zabawy jest, trzeba odpiąć dolny sworzeń wachacza oraz kocówkę drążka kierowniczego plus kolumna. Około 2 godziny roboty. Aby wcisnąć nowe też jest potrzebna prasa. Jak by, co robiłem i służę pomocą?
radzik
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: łożyska huczą - pomocy

Postprzez aleksandra piątek, 14 czerwca 2013, 11:44

Witam, niestety u mnie zaczęło coś "huczeć"(nie do końca wiem jak nazwać ten dźwięk)..przy większych prędkościach jest to ewidentnie huczenie -czym większa prędkość tym mniej słyszalne ..przy wchodzeniu w prawy zakręt może odrobinkę głośniej -pomyślałam więc że prawe przednie łożysko ale...taki dziwny objaw to jest fakt iż przy małych prędkościach 10-40 w miarę ich spadku bez trzymania pedałów , ewentualnie lekko gaz zaczyna dość często-bo nie zawsze "huczeć-na pewno nie piszczeć ale dźwięk ten przypomina mi gwałtowny obrót kierownicy kiedy to zdarza się jej charakterystycznie zaskrzypieć" (ten cichy uprzedni dźwięk się nasila) -jest to dość mocno słyszalne we wewnątrz i na zewnątrz-wystarczy że nacisnę hamulec i dźwięk cichnie . W czasie postoju nic nie słychać...jeżeli po puszczeniu pedałów dźwięk się rozlegnie to nawet przy spadku prędkości do 5 nadal się wydobywa......wydaję mi się że wydobywa się z okolic prawej strony z przodu... zdarzyło sie ze przy mocnym skręcie w prawo ten dźwięk był taki głośny ale i przy spadku predkosci i puszczeniu pedałów nasila się jadąc w linii prostej...przy jeździe na luzie z górki jest taki jak przy większej prędkości czyli cichy. Oby to było łożysko -pora wybrać się do mechanika... aa i jeszcze jedno-zauważyłam, że jak prędkość spada np. gdy zatrzymuje się na czerwonym świetle to przy predkości 10-30 nie naciskajac hamulca cos cichutko skrzypi-piszczy również z okolic prawej strony -dźwięk przypomina piszczące klocki hamulcowe-nie wiem czy ma to związek z opisaną uprzednio usterką.
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra niedziela, 16 czerwca 2013, 11:12

Dzisiaj zorientowalam sie, ze moja usterka dotyczy na 90% pompy wspomagania kierownicy a nie lozysk ;/
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez MK niedziela, 16 czerwca 2013, 11:14

Jeśli to pompa wspomagania na 100% to pisz do Brada
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez aleksandra piątek, 21 czerwca 2013, 08:30

To jednak nie pompa...raczej cos z tylu...predkosc spada dzwiek narasta ..hamulec dzwiek sie traci..tak jakby kola sie obracaja dzwiek jest ...nie wiem bede lokalizowac dalej moze przegub sie konczy
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 21 czerwca 2013, 12:23

No jak z tyłu, to nie przegub.
Podnośnik, w górę i badanie organoleptyczne luzów.
Względnie diagnostyka albo dobrze kumaty mechanik.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Bajer piątek, 21 czerwca 2013, 15:41

aleksandra napisał(a):To jednak nie pompa...raczej cos z tylu...predkosc spada dzwiek narasta ..hamulec dzwiek sie traci..tak jakby kola sie obracaja dzwiek jest ...nie wiem bede lokalizowac dalej moze przegub sie konczy

mam identyczny problem i takie same objawy. do tej pory myślałem że to przez tylne hamulce bo ręczny mi na prawe koło nawet na piasku nie łapie a dzwieki wyraźnie z tego koła słychać. chciałem ten temat "ogarnąć" przy najbliższych wymianach okresowych - puki co nie ruszam przez brak czasu na wizytę u mechanika. pozdrawiam
Bajer
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam