Witam,
Wiem, że problem o którym piszę wałkowany był już na forum, ale niestety po przeczytaniu znalezionych wątków nie wszystko dalej rozumiem. Tak jak napisałem w temacie posiadam Kangoo 1.2 16V z 2002. Ostatnio po raz trzeci, w odstępach mniej więcej 8 miesięcznych, zacząłem mieć problem związany z zapalającą się kontrolką świec żarowych. Za pierwszym i drugim razem pojechałem do serwisu (autoryzowanego), standartowo podłączenie do komputera i generalnie nic nie stwiedzono, przynajmniej o niczym mnie nie poinformowano. Jednak "awaria" ustępowała tak jak napisałem na jakiś czas (ok. 8 mies.). Więc nie wiem co poprawiali. W którymś z wątków przeczytałem, że problemy z kontrolką mogą mieć związek z kostką pod kierownicą (nie wiem czy dotyczy to benzynowców), ale w/w kostkę wyrzuciłem i polutowałem przewody. Niestety kontrolka zapala się znowu co jakiś czas i nie ma w tym żadnej prawidłowości (czasami tuż po rozruchu silnika, czsami w czasie jazdy). Jeżeli byłby to rzezywiście problem styków to może gdzieś indziej niekoniecznie w tej złączce pod kierownicą. Problem w tym, że kompletnie nie mam pojęcia co i gdzie jest podłączone przewodami, które łączy ta kostka. Może ktoś miałby jakieś sugestie, które złącza i gdzie muszę sprawdzić. Tak naprawdę to nie wiem również co oznacza ta kontrolka w autach z silnikiem benzynowym. Bardzo proszę o odpowiedź.
Dodam jeszcze, że zapaleniu się tej kontolki toważyszy "dziwne" zachowanie się silnika.