Nie działa klakson i halogeny

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Nie działa klakson i halogeny

Postprzez kufel1963 niedziela, 11 maja 2008, 09:24

Przeszukiwałem forum ale tylko o migaczach znalazłem podpowiedzi a ja mam taki problem,że nie działa mi i klakson i nie włączją się też halogeny.Zanim cokolwiek zrobię chciałbym się poradzić czy da to się samemu naprawić bo wydaje mi się,że problem tkwi w tym przełączniku na którym i klakson się uruchamia i halogeny i kierunki,tym bardziej że również przy włączaniu kierunków coś bzyczy jakby małe zwarcie się robiło.O kierunkach na forum przeczytałem,że trzeba całość rozebrać,przemyć,wazelina itd.ale czy w moim przypadku to też pomoże czy też,co oby nie nastąpiło,jak nie działa klakson i halogeny to świadczy to o tym,że żadna naprawa nie pomoże.A że jestem laikiem,a nie chcę by mnie jacyś cwani elektrycy w niepotrzebne koszta wbijali,dlatege proszę o poradę-czy jest możliwa naprawa czy też odrazu szukać nowego przełącznika.Z góry za wszelkie porady bardzo dziękuję.
kufel1963
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Nie działa klakson i halogeny

Postprzez gregorgregor niedziela, 11 maja 2008, 09:59

co do klaksonu,to sprawdż pierw na krótko,czy trąbi,może poprostu sam klakson się spalił,a zbieżność usterek jest przypadkowa.Może być również tak,że wsówka na klaksonie zardzewiała,i nie przewodzi,potraktuj ją lekko drobnym papierem ściernym i jakimś kontaktsprajem.
gregorgregor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez megamiki niedziela, 11 maja 2008, 10:36

witam

a bezpieczniki sa ok ?
megamiki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kufel1963 poniedziałek, 12 maja 2008, 15:35

Bezpieczniki są dobre,znajomy miernikiem sprawdził i niestety prąd ani do wtyczki od klaksonu aini do halogenów nie dociera,stąd moje pytanie czy problem może tkwić w tej wajsze-przełączniku,na którym i klakson i halogeny i kierunki są umieszczone-i czy rozebranie tego i przeczyszczenie może temu zaradzić?Za wszelkie dalsze podpowiedzi jeszcze raz dziękuję a na niedzielę zaplanowałem spróbować to jednak rozebrać i przeczyścić.
kufel1963
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 12 maja 2008, 16:55

kufel1963 napisał(a):że problem tkwi w tym przełączniku na którym i klakson się uruchamia i halogeny i kierunki,tym bardziej że również przy włączaniu kierunków coś bzyczy jakby małe zwarcie się robiło.

Moim zdaniem dobrze Ci się wydaje. Bzyczenie wydaje się to potwierdzać. Pewnie nie zwarcie, tylko gdzieś nie ma styku na łączach, masie, kostce lub podobnym ustrojstwie. Zdejmij górną osłonę kolumny kierownicy i spróbuj "odsłuchać" miejsce bzyczenia. I dalej po nitce do kłębka. Na kupienie przełącznika masz czas ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez kufel1963 czwartek, 22 maja 2008, 17:50

Właśnie skończyłem-rozebrałem,przemyłem,nasmarowałem i o dziwo i klakson i halogeny działają lecz z migaczami problem częściowo pozostał bo,choć nie za każdym razem ale przy włączaniu kierunku czasem jeszcze zabzyczy.podejrzewam,że to przyczyna takiej sprężynki,która jest na środku pod takim plastykiem-chyba się wyrobiła i za słabo dociska,stąd luz na tym suwaku co chodzi po blaszkach włączających kierunki.Wolną chwilą rozbiorę to jeszcze raz i rozciągnę ją trochę i myślę,że to już całkiem sprawę załatwi.Jeszce raz dziękuję za wszelkie podpowiedzi bo dużo mi pomogły.Pozdrowienia.
kufel1963
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez mobarski wtorek, 10 czerwca 2008, 09:16

A co może być przyczyną jak mi nie działa klakson, ale tylko z przycisków na kierownicy???? Ten z kierunkowskazów działa bez problemu????
Maciek
mobarski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ZLOM poniedziałek, 29 marca 2010, 20:47

mobarski napisał(a):A co może być przyczyną jak mi nie działa klakson, ale tylko z przycisków na kierownicy???? Ten z kierunkowskazów działa bez problemu????

a mi natomiast nie działa ani na kierownicy ani na manetce, sprawdziłem trąbka działa ale prąd do niej nie dochodzi, czy jest jaiś przekażnik jeszcze do tego gdzies ukryty?
ZLOM
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 29 marca 2010, 21:42

Może najbardziej prozaiczna przyczyna - bezpiecznik?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez ZLOM wtorek, 30 marca 2010, 19:07

Lucass napisał(a):Może najbardziej prozaiczna przyczyna - bezpiecznik?

bezpiecznik sprawdzałem i jest ok.
ZLOM
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam