przez Lolek środa, 16 lipca 2008, 14:49
.., Ciekawe, że ja ze swoim 1.4 benzyna mam podobne problemy..
i z zimnym rozruchem, (tutaj możliwości są: od przekaźnika, poprzez czujnik tem silnika.. ALBO poniżej: rozrząd/ zapchane tłumik/katalizator)
i z cofaniem się paliwa.. na kolektorze ssącym, w nim paliwo się na 7 mm zebrało.. taka kałuża..
to zauważyłem jak mi "strzelił" w filtr powietrza i biały dym zaczął się wydobywać z kolektora..
poza tym objawy mam: zalewanie silnika, brak mocy, szarpanie podczas równej jazdy na wyższym biegu, typu po zmianie z 3 na 4, albo z 4 na 5..
Znajomy elektryk zakupił właśnie kompa za 6 tysi (interfejs diagnostyczny)
PO podłączeniu pozwolił mi sie "pobawić", w ciągu kilku minut doszedłem i zaobserwowałem, że 2 cylindry mi "Wypadają"..
2 i 4..
Zmniejszenie odległości elektrody na świecach pomogło cylindrowi nr.4, ale nr 2 dalej kuleje..
Coś zaczynam sie skłaniać w stronę dwóch rozwiązań:
a.) Zapchany układ wydechowy katalizator/tłumik, .. ten wniosek stąd, że skoro zalewa paliwem a wcześniej uszczelka była robiona, głowica i zawory, to może być właśnie to.
b.) zawory rozregulowane/ źle ustawiony rozrząd.. - to skoro wydmuchuje paliwo nie spalone, to wydaje się być samo przez się .. ze coś wypycha.. albo ciśnienie z wydechu, albo niedomknięte/ poza fazą zawory..
Niewiem na ile to do Diesela sie zastosuje.. ale potencjał jest..
Pozwodzenia i koniecznie daj znać jak coś sie dalej ruszy.!@
Pozdrawiam.
ps.Zapomniałem dodać mój właśnie przeszedł 170 000 km..
rocznik 2001