świecąca kontrolka drzwi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

świecąca kontrolka drzwi

Postprzez leon85 wtorek, 5 sierpnia 2008, 20:15

witam wszystkich użytkowników !Od jakiegoś czasu pali mi się jak wyżej. Wszystkie drzwi i klapa się zamykają a kontrolka zachowuje się jakby coś było niedomknięte .Gdzie w kangurze znajduje się jednostka sterująca centralem.? Czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim ? Mam "egzemplarz" z 2003 r
leon85
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: świecąca kontrolka centralnego zamka

Postprzez Masaccio wtorek, 5 sierpnia 2008, 22:21

Może któryś z czujników przy drzwiach nie działa.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez L-irek wtorek, 5 sierpnia 2008, 23:48

Jeśli masz klapę zacznij od niej sprawdzanie czujników .
90% przypadków to klapa .
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 8 sierpnia 2008, 13:42

Sygnalizacja niedomknięcia nie wiąże się bezpośrednio ze sterownikiem centralnego.
Tak jak pisze przedmówca - najpierw czujnik w zamku klapy. Dokładnie w zamku.
Licz się też ze złamanym przewodem do tego czujnika (na zgięciu nadwozie/klapa) lub po prostu odłączonym.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez leon85 niedziela, 19 października 2008, 18:58

No i się porobiło ! Mam usterkę o której nie słyszał nikt w polskich ASO ! Dotychczas mimo sprawdzenia przewodów prowadzących do centralnego zamka (tylna klapa wszystkie drzwi bez zwarć , bo tylko zwarcia czujników lub przewodów mogłyby powodować świecenie kontrolki.Ona się bowiem pali wtedy gdy otwiera się drzwi i mikrowyłącznik zamka obwód. Przy zamknięciu drzwi obwód świecenia się przerywa i kontrolka gaśnie ). Póki to był tylko taki objaw to dało się żyć Niestety zaczęły się dziać dziwne rzeczy :ni z tego ni z owego włącza się kierunkowskaz (tylko lewy! ), wycieraczki po wyłączeniu chodza jeszcze kilka razy , wyjęcie korka wlewu paliwa włącza i wył centralny zamek kilka razy z rzędu ! W aso podłączyli pod kompa i padnięty jest moduł UCH. Nowy to jakieś księżycowe pieniądze! Mam dostęp do rozbitka z ident modułem i kluczykiem Może ktoś mi odpowie czy zamont używanego UCH ident jak mój ( N2 X76). jest możliwe ? Pewnie trzebaby też wymienić bebechy od kluczyka bo konkretny moduł jest z nim zintegrowany . Co wtedy z immo . Czy jego też trzeba by wymienić . Czy taki postępowanie ma sens i nie doprowadzi np do uszk kompa ? Co o tym sądzicie ?
leon85
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez _ONE_ środa, 22 października 2008, 19:47

Chwila... zanim zaczniesz coś wymieniać, to postaraj się potwierdzić diagnozę. Jeżeli nie samemu, to z pomocą osób trzecich. Nie widzę skąd jesteś, uzupełnij swój profil, ale poszukaj w okolicy dobrego fachowca od elektroniki i sprawdź to raz jeszcze.
W ASO najczęściej pracują kowale :mrgreen:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez dominik środa, 22 października 2008, 19:50

a ja myślałem że piekarze :lol:
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez agnas poniedziałek, 24 maja 2010, 05:16

witam, mam podobny problem. kilka dni temu nagle same zaczely zamykac i otwierac sie drzwi lewe-tylne. centralny w tych drzwiach raz sie zamyka raz otwiera i tak co pare minut lub czasami czesciej. zadna kontrolka sie nie swieci. jest to bardzo irytujace gdyz w ciagu 15minut drzwi bywaja zamykane i otwierane nawet z 50 razy. gdy otworze owe drzwi slysze jak w nich co chwile cos cyka, a gdy je zamkne centralny w tych drzwiach zaczyna wariowac :(
zastanawiam sie czy czasami wymiana wylacznika sterujacego centralnym, alarmem itp w tych drzwiach nie bedzie konieczna.
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez cadyx poniedziałek, 24 maja 2010, 07:26

Spróbuj dostać się do siłownika w drzwiach. Ja miałem do czynienia z podobną sytuacją w Sharanie. Okazało się że styki w siłowniku były zaśniedziałe i mimo że siłownik zamknął drzwi, to sterownik otrzymywał informację o niezamkniętych drzwiach i głupiał od tego.Skutkowało to tym że po zamknięciu za chwilę ponownie otwierał wszystkie drzwi.
1.2 16V 75KM 2007r. PACK czerwony + LPG
Obrazek
cadyx
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sliz czwartek, 27 maja 2010, 11:58

Tylne lewe drzwi powinny blokować się przy wyjęciu korka baku, żeby ktoś przypadkiem pistoletu na tankszteli nimi nie uchlastał :) Steruje tym magnetyczny czujnik pod korkiem, który czasami lubi odmówić posłuszeństwa. Miałem podobnie, rozebrałem boczek w bagażniku, dostałem się do wtyczki od tego ustrojstwa, odłączyłem i do dziś mam spokój :)
srebrzysty Alize 2004 80km
Obrazek
sliz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam