kangoo całe drży !!! (nie ze strachu)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

kangoo całe drży !!! (nie ze strachu)

Postprzez matikonin wtorek, 3 marca 2009, 16:02

Witam wszystkich ! wiem , że nie tutaj to przywitanie ale od kiedy moje kangoo zachorowało wszystko straciło sens :-(( 1,2 ;8v ;1998r ;166tys
Objawy choroby są następujące: do prędkości 60 km/h wszystko jest ok ale od ok. 60 do 80 km/h kierownica , fotele, praktycznie całe auto mocno drży ale tylko przy przyśpieszaniu (zdejmę nogę z gazu , lub wrzucam na luz wszystko wraca do normy !??) . Po przekroczeniu 80km/h wszystko znów jest w porządku i mogę przyśpieszać "do woli". W warsztacie mechanik sprawdził opony , wyważył koła, wymienił obie półosie i ogólnie sprawdził całe przednie zawieszenie--koszt 700zł ....... zero poprawy !!!! Teraz prawdopodobnie będzie rozbierana skrzynia biegów .
Może ktoś z was spotkał się już z takimi objawami i wie co może dolegać kangurowi , jeżeli tak to proszę o pomoc i z góry dziękuję.
matikonin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: kangoo całe drży !!! (nie ze strachu)

Postprzez Lucass wtorek, 3 marca 2009, 16:32

Nie daj się dobierać do skrzyni bo ona na pewno nie jest źródłem drgań!
To znaczy nie skrzynia sama w sobie.
W skrzyni nie ma co aż tak drgać.
Sprzęgło...? Hmmm.... :roll:
Spróbuj jeszcze na wszelki wypadek przerzucić tylne koła na przód i na odwrót. Czasem opona ma pęknięty kord i dopiero pod obciążeniem daje popalić, a na wyważarce zachowuje się normalnie. Chociaż uszkodzona opona powinna drgać niezależnie od tego czy jedziesz na biegu czy na luzie...
Niech sprawdzą poduszki silnika i skrzyni.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez branio wtorek, 3 marca 2009, 17:05

Wyważ koła gdzieindziej
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez panbaryla wtorek, 3 marca 2009, 20:44

Miałem podobny ból w poprzednim aucie, Peugeot 306, problem stwarzało łożysko podporowe półosi prawej, które miało mega luz... Na to nakładał się luz dyfra... ale ja miałem najechane 400 000 :D więc to olałem i przesiadłem się do Kangura :)
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mumin wtorek, 3 marca 2009, 21:27

W twoim przypadku stawiam na pęknięty kord w oponie. Przełóż.
Choć mój też dostaje wibracji tyłu ale powyżej 120. Mówili mi że opony a po założeniu nówek nadal objaw występuje.
Ktoś podpowiedział, że może to być związane z tylną belką więc wolę na razie lubić drgania i już.
PoZdRo MuMiN Obrazek

SILESIA Bus4Rent - Wypożyczalnia busów 9-cio osobowych

Szkolenia i doradztwo w zakresie BHP
WYPOŻYCZALNIA BUSÓW 9-CIO OSOBOWYCH
mumin
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez matikonin wtorek, 3 marca 2009, 23:48

dzięki wszystkim za pomoc.....mechanik się upiera i tłumaczy , że w jednej półosi rozleciało się łożysko to przy skrzyni biegów i ono mogło uszkodzić coś w samej skrzyni , wspomniał coś o mechanizmie różnicowym (chyba) ale ja w tych sprawach jestem :mrgreen: . Czyli , tak jak radzicie, najpierw opony :wymienię zimowe na letnie , jeżeli to nie pomoże : poduchy skrzyni i silnika, gdyby i to nie poskutkowało wtedy skrzynia a i zapomniałem jeszcze o sprzęgle ale dodam , że trzęsie na każdym biegu tzn. na 3, 4, i 5 oczywiście przy prędkościach 60-80km/h...po prostu wystarczy , że wciskam pedał gazu , bieg nie ma znaczenia.
matikonin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio wtorek, 3 marca 2009, 23:52

Miałem tak samo, pomogła wymiana półosi.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez matikonin środa, 4 marca 2009, 00:03

u mnie wymiana półosi nie pomogła .....no chyba , że te nowe są wadliwe :?:
matikonin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 4 marca 2009, 00:21

Masaccio napisał(a):Miałem tak samo, pomogła wymiana półosi.

Ale tu do tej pory nie pomogła. :(
Sprzęgło raczej biłoby przy określonych obrotach, a nie prędkości...
Poduszek nie wymieniaj zanim nie sprawdzisz. Jeżeli są w porządku szkoda je wymieniać "ot tak - może pomoże".
Wymiana opon - słuszny kierunek. Przy okazji obejrzyj dokładnie felgi, zwłaszcza od wewnętrznej strony, czy nie są pokrzywione.
Gdyby uszkodzone łożysko przegubu miało uszkodzić skrzynię, to raczej byś to usłyszał i odczuł. Jeden zgrzyt, albo zablokowanie lewarka. Z drugiej strony jeśli części tego łożyska nadal są w skrzyni, bo mechanik nie wpadł na to, że lepiej byłoby je wyciągnąć przy okazji wymiany półosi to to jest d... a nie mechanik.

Ale nieśmiało stawiałbym jednak na poduszki. Wszystkie inne proponowane przyczyny związane są z wirującymi elementami. Elementy te wirują niezależnie od tego czy silnik napędza samochód czy nie. Innymi słowy powinno telepać cały czas przy określonej prędkości. Jeżeli trzepie tylko przy dodawaniu gazu to powodem drgań może być np przemieszczanie się silnika na poduchach na skutek momentu reakcyjnego przeciwnego do kierunku obrotów wału. Silnik nie jest trzymany przez poduszkę i sobie podskakuje. Po zdjęciu nogi z pedału gazu silnik wraca do normalnego położenia i drgania ustają. Taką sobie uknułem teorię :geek:
A jak się zachowuje lewarek zmiany biegów przy dodawaniu i odejmowaniu gazu? Jeżeli wychyla się bardzo, to może potwierdzać "zejście" którejś z poduszek
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez _ONE_ środa, 4 marca 2009, 07:58

Jesteś z Konina? U jakiego mechanika byłeś, czy przypadkiem nazwa firmy nie zaczynała się od Joo... :?:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam