Pytań dużo po zakupie...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Pytań dużo po zakupie...

Postprzez Kangloot poniedziałek, 28 września 2009, 14:10

Kolegowie!
Tak jak już pisałem, zanabyłem niebieskie cudo z silnikiem 1.4, ale mam sporo pytań i pewnie nie znajdując odpowiedzi na forum będę dopisywał nastepne:

1. będąc przyzwyczajonym do auta z obrotomierzem chciałem dokonać podmiany zegarów z podstawowego zestawu Jaegera na zestaw z obrotomierzem. Czy jest to możliwe, czy będzie działało i ew. jak się do onych czynności zabrać.
2. nieostrożnie postępując dokonałem destrukcji popielniczki. Chciałbym ja z powrotem złożyć, ale nie wiem jak wyglądała pierwotnie. Jakaś blaszka została, inną mam luzem... Może jakiś manual lub fotki poproszę ;)
3. czy ktos z Was robił zdjęcia całego kokpitu wieczorem/nocą? Nie wiem co powinno się świecić (przyciski znaczy), a co nie.
4. niedopilnowałem kilku rzeczy i zonk, po niewczasie zauważyłem, że zamykany schowek przed pasażerem ma złamane czy uszkodzone "zawiasy" plastikowe i teraz pytanie czy jest to naprawialne, czy czeka mnie ewentualnie tuning całej dechy...

Bardzo z góry dziękuję i nie krzyczcie ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
//\\ Granatowy Osiołek 1.4 8v 1998 - najczęściej między 370 a 440 słupkiem 7/S7
\\// - I inwestycja - wymiana serca na Cliokowe, bo remont był ekonomicznie nieuzasadniony ;)

ex. R19 1.7 8v with muchozol
Kangloot
alias "niewypał" :P

Re: Pytań dużo po zakupie...

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 28 września 2009, 14:18

1. Da się, było na forum, poszukaj.

2. Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc.

3. Świecą zegary, przycisk awaryjnych, i to co wokół pokręteł nawiewów - te 3 lub 4 pokrętła (zależy czy masz klimę) pod radiem.

4. Ja też mam to zepsute od jakiś 2 lat. Taka klapka schowka używana kosztuje 70zł. Możesz taką nabyć. Jak dla mnie to za drogo za taki kawałek plastiku, chyba coś sam pokombinuję.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Lucass poniedziałek, 28 września 2009, 14:32

Marek_Bielsko napisał(a):3. Świecą zegary, przycisk awaryjnych, i to co wokół pokręteł nawiewów - te 3 lub 4 pokrętła (zależy czy masz klimę) pod radiem.
Świecą jeszcze wszystkie przełączniki: Podnoszenie opuszczanie szyb (jak masz) włącznik podgrzewania tylnej szyby, przycisk centralnego zamka, podejrzewam (bo nie mam) że włącznik p. mgłowych też. Wszystkie powinny na bursztynowo. Podświetlane żarówkami lub LEDami w zależności od przełacznika.
Tu masz trochę więcej na temat viewtopic.php?f=80&t=3279
No i powinien świecić wyświetlacz od radia :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 28 września 2009, 14:42

Lucass napisał(a):
Marek_Bielsko napisał(a):3. Świecą zegary, przycisk awaryjnych, i to co wokół pokręteł nawiewów - te 3 lub 4 pokrętła (zależy czy masz klimę) pod radiem.
Świecą jeszcze wszystkie przełączniki: Podnoszenie opuszczanie szyb (jak masz) włącznik podgrzewania tylnej szyby, przycisk centralnego zamka, podejrzewam (bo nie mam) że włącznik p. mgłowych też. Wszystkie powinny na bursztynowo. Podświetlane żarówkami lub LEDami w zależności od przełacznika.
Tu masz trochę więcej na temat viewtopic.php?f=80&t=3279
No i powinien świecić wyświetlacz od radia :)

No to u mnie z tej listy Lucassa świeci włącznik podgrzewania tylnej szyby, reszty nie mam, więc nie ma co świecić.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Wiz poniedziałek, 28 września 2009, 14:48

Wlacznik przeciwmgielnych (przod i tyl) znajduje sie na wihajstrze (super slowo :]) od kierunkowskazow wiec nie bardzo co ma sie tam swiecic.
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez Lucass poniedziałek, 28 września 2009, 15:21

Jasne! :idea: Ale pisałem - nie mam to nie wiem ;) :oops:
Przypomniał mi się kavka, który kombinował coś z dodatkowym przełącznikiem do p. mgł.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Kangloot wtorek, 29 września 2009, 11:01

a więc po pierwsze primo ;) przydaje się zostawić sobie stare zegary (z R19), stamtąd przeszczepiłem żarówki bez łażenia po sklepach, a pod cyferblatami się poprzepalały

do zrobienia świecenia został mi jeden przycisk od szyb

przyznam się szczerze, że dużo przyjemniej obsługuje się wszelkie drobne naprawy w kangurku niz w moim dotychczasowym jaszczurze ;) albo po prostu nabrałem biegłości we francuskiej motoryzancji

muszę powoli rozejrzeć się za przełącznikiem zespolonym świateł bo lewy kierunek mi nie odbija

jak ktoś ma obcykane, to może wkleicie mi link do dyskusji o usuwaniu irytujących dźwięków (coś jakby przerywacz kierunkowskazów)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
\\// - I inwestycja - wymiana serca na Cliokowe, bo remont był ekonomicznie nieuzasadniony ;)

Kangloot

Postprzez Lucass wtorek, 29 września 2009, 11:34

Jeśli będziesz szukał żarówek do przycisku podnoszenia szyb to szukaj takiej jak na zdjęciu. To ta z lewej strony.
Dla porównania ta z prawej to od pozycyjnych.
Jeżeli będziesz miał problem ze znalezieniem, daj znać. Chyba coś mi zostało po przeróbkach :)
arówki.jpg
arówki.jpg (20.7 KiB) Przeglądane 345 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez slay wtorek, 29 września 2009, 12:04

Od razu przerabiaj nie będziesz musiał dwa razy rozbierać :)
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Kangloot środa, 30 września 2009, 15:56

slay napisał(a):Od razu przerabiaj nie będziesz musiał dwa razy rozbierać :)

Jak już wcześniej w "przedstawialni" pisałem trochę bawiłem się w przerabianie R19. M.in. całe oświetlenie zmieniłem z bursztynowego na zielone (zegary, panel nawiewu, przyciski, zegarek...) i wszystko było na diodach. Może więcej zabawy, ale raz na zawsze, bo te raczej przeżyją auto niż się spalą ;)
Na razie usiłuję doprowadzić Osiołka do takiego stanu, żebym mógł zająć się wyłącznie duperelami.
Ze względu na codzienną pracę w stolycy, dojazd do niej po 87 km w jedną stronę i krótkość dzionków, to większość prac mogę wykonać w weekendy (choć tu priorytetem jest zakończenie remontu... domu) :mrgreen:

Na pewno musze zająć się włącznikiem światła wewnętrznego (ten w słupku drzwi). Cos od strony kierowcy nie styka. Wywalę, zamienię i dobrze będzie.

Hojrakuję, hojrakuję, ale szukałem jasnego opisu zmiany zegarów prostych na te z obrotkiem i co... ??? Niby temat został "zagajony", ale manuala nie ma. Niestety nie jestem aż tak biegły w kabelkach, żeby przerabiać swoje 4 wtyczki na jakąś inna ilość (tym bardziej, że gdzie nie spojrzę na Alledrogo, to mają tylko po 2 gniazda). jakieś wskazówki z Waszej strony?

A! Tak "by the way" opracuję sobie projekcik-niespodziankę związaną z dodatkowymi (jakby tych było mało ;)), super tajnymi schowkami. Trzymajcie kciuki, bo może być ciekawie (szczególnie dla kangurów-dinozaurów). Pomysł jest przedni, teraz szukam materiałów do wykonania całości (no i ma być niedrogo ;)).

Kangloot

Następna strona

Powrót do Pytam