Benzyna czy diesel, a tak w ogolę chciałbym zmienić z VW ;-)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Benzyna czy diesel, a tak w ogolę chciałbym zmienić z VW ;-)

Postprzez eworks poniedziałek, 4 stycznia 2010, 18:18

Witam

Posiadam w tej chwili VW golf'a 4 diesla z 2003 roku, z kilku powodów musze go sprzedać i kupić tańsze auto, wpadł mi w oko Skoczek ;-) I zastanawiam się teraz co wybrać czy diesla 1,5 czy benzynę chyba 1.6 (jak sie mylę, to mnie poprawcię). Nie oczekuje tu nie wiadomo jakich osiągów, tylko dynamicznej jazdy i jakiegoś tam przyspieszenia w momencie wyprzedzania. Co byście mi polecili, diesle są ogólnie droższe w utrzymaniu (mineły czasy gdy ropa była w normalnej cenie ;P) ale jak się ma spalanie tych dwóch typów silników do siebie?

Pozdrawiam
Krzysiek
eworks
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Benzyna czy diesel, a tak w ogolę chciałbym zmienić z VW ;-)

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 4 stycznia 2010, 18:22

Jak diesel to dCi 80-85KM, całkiem żwawo jeździ pali w zależności od stylu jazdy od 4,26 (chyba forumowy rekord) do 10 i więcej (też wynik rekordzisty)
Benzyna 1.6 95KM bardzo rzadki silnik do trafienia, podobno bezproblemowy i całkiem żwawy, spalanie podobno 7-9 litrów.

Więcej jest dCi, ten 65KM podobno nie jeździ. Szukaj jak pisałem 80-85KM.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez eworks poniedziałek, 4 stycznia 2010, 18:28

Po małym rozeznaniu na allegro widze, że prawie wszystkie to dci ;-). Teraz mam 130km i 320Nm wiec róznica spora, a jak sie sprawa ma do cen cześći i jaka żywotność maja te motory?
eworks
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 4 stycznia 2010, 19:42

Mam 1,6 i powiem tak: przez 100 kkm (no dobra, brakuje mi ze 200 km ;) ) w silniku wymieniłem tylko jedna cewkę WN. Oczywiście rozrząd pompę wody, olej, filtry i świece też... :lol:
Spisuje się bez zarzutu (odpukać!) Mam gaz i też nie mam z nim większych problemów.
Pali mi w granicach 8,6l gazu/100 w jeździe mieszanej. Wychodzi ok.17 zł/100 km.
Tyle, że rzeczywiście 1,6 bardzo trudno trafić.
Ale gdybym nie miał mieć gazu to wolałbym chyba dCika... :roll: Oszczędniejszy. Oczywiście tylko wersję najmocniejszą z dostępnych :mrgreen: Czyli ok 82-85 KM (do wyciągnięcia na jakieś 100 z groszami)
Ale bałbym się kupować używki. To delikatny silnik, jak każdy CommonRail. Nieumiejętne użycie ;) może być powodem wielu groźnych chorób, w tym wtrysków i turbiny...
A to problemy.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez mullann poniedziałek, 4 stycznia 2010, 20:27

Jako wielki fan DCI gorąco polecam ten silnik. Tak jak Marek_Bielsko i Lucass napisali, że minimum to 82KM to prawda i takiego lub mocniejszego szukaj.
Najlepiej od pierwszego właściciela bo silniki a dokładnie układ wtryskowy jest bardzo wrażliwy na jakość paliwa (wymiana wtrysków bardzo kosztowna)
Ja od dawien dawna ujeżdżam DCI i nie mam, żadnych problemów (osobiście tankuje tylko V-Power'a)

Jest jednak bardzo prosty sposób na sprawdzenie wtrysków:
- ściągasz osłonę silnika (wciskana)
- na odpalonym silniku odłączasz od każdego wtrysku czarny cieniutki wężyk od przelewu (ok. 4-5mm). BIEG JAŁOWY
Jak jest wszystko OK to powinna lecieć tam ropa (prawie "ciurkiem") - jak ledwo co leci albo nic nie leci to wtrysk nadaje się do naprawy...

A spalanie przy tym 82KM to max.7 litrów!!!
Jak komuś pali 10 to chyba na 3biegu jeździ 100km/h :lol:

Jeżeli nigdy nie jechałeś skoczkiem to się mozesz pozytywnie zaskoczyć :twisted:

Osobiście nie kupił bym dci z przebiegiem powyżej 200kkm.
DAWNO DAWNO TEMU: Trafic '10 - 2.5 150KM; Trafic '08 - 2.0 115KM oraz dwa Kangoo (stary i nowy)
Aktualnie PEUGEOTy
mullann
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez eworks poniedziałek, 4 stycznia 2010, 23:47

Dosyć ciekawa technika sprawdzania wtrysków, zawsze tez można podlączyć interfejs i sprawdzić korekcje dawki paliwa na cylindrach. Z moich obserwacji wynika, że na strzelanie oleju z turbo ma kilka czynników, jak auto stare to wiadomo przebieg lub nie zmieniany olej, jak w mniej więcej młodym wieku to pałowanie na zimnym silniku, ale jak się dba o w/w rzeczy inną przyczyna jest niezmieniony filtr powietrza, lub za rzadko zmieniany filtr powietrza. Ja u siebie sprawdzam to w ten sposób, że podłączam interfejs do auta (test dynamiczny) na 4 biegu jak auto jest obciążone z małych obrotów gaz w podłogę i loguje wartości: podciśnienie zasysanego powietrza i ciśnienie turbo, wartości muszą być rosnące od początku do końca.. jak nie są to podmieniam filtr i jeszcze raz w 3 dislach VW jakie miałem trafiłem w 100%, oczywiście moga byc inne przyczyny, ale to inna bajka.\

Dzięki za wasze zainteresowanie i odpowiedzi!

Pozdro.
eworks
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 5 stycznia 2010, 14:16

mullann napisał(a):Jak komuś pali 10 to chyba na 3biegu jeździ 100km/h :lol:

Ja jak jeżdżę w miarę dynamicznie (czyli tak na ile 1.2 60KM pozwala) to jadę czasami te 100km/h na 3 biegu i pali niecałe 9 litrów przy takim stylu jazdy.
W dCi nie odważyłbym się na takie coś.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Downunder wtorek, 5 stycznia 2010, 14:57

kup lepiej benzynę :)
Renault Kangoo 1.2 RNA 2000r 8V D7F 60KM żółty dziewczynka

Down under

Obrazek
Downunder
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Piotrek.S. wtorek, 5 stycznia 2010, 16:14

Mogę tylko potwierdzić słowa Lucassa, 1.6 16V 95 KM, jak na autko użytkowe wystarczająco zwinny, zużycie (u mnie) przy 80% jazdy miejskiej na krótkich dystansach 8,8 l benzyna, 10,5 - 11 l gaz.
Wady tego silnika - potencjometr pedału gazu, przy LPG szybsze zużycie kata co skutkuje zapalaniem się kontroli "check engine" - u mnie przy przebiegu 58 kkm (instalacja gazowa zakładana przy stanie 17 kkm). Oczywiście podobnie jak zużycie może zależeć od stylu jazdy.
BYŁ 1,6 16V Gwiezdny Pył 2006 + elpidżi
następca też "franca".
Piotrek.S.
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lam3r wtorek, 5 stycznia 2010, 18:42

Kwiatek jeździ aktualnie i ropniakiem, i benzyniakiem może podzieli się wrażeniami.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam