zamek drzwi - awaria

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

zamek drzwi - awaria

Postprzez Szumak piątek, 21 maja 2010, 20:05

Witam!
No i znów mam coś nowego... cobym się nie nudził chyba.
Dziś mianowicie mój kluczyk samochodowy połowicznie przestał być kompatybilny z zamkiem drzwi po stronie pasażera... połowicznie, bo zamknąć drzwi się da ale już otworzyć nie. Kluczyk kręci się w kółko przy przekręcaniu w prawo i można wyczuć tylko niewielki znikający po chwili opór w miejscu, gdzie normalnie powinien zadziałać mechanizm zamka.
I teraz, nim zacznę demolować drzwi, pytanie do Was wszystkich, którzy mieliście podobny przypadek: da się to naprawić czy trzeba wymieniać zamek; drzwi; samochód; cokolwiek???
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Re: zamek drzwi - awaria

Postprzez branio piątek, 21 maja 2010, 20:24

Smar teflonowy w dziurkę :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Szumak piątek, 21 maja 2010, 21:15

Sprawdzałem preparat w spraju do zamków, podobny do WD40, którym ratowałem się w zimie. Tym razem bez efektu.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez alien1987 piątek, 21 maja 2010, 21:41

u mnie jest podobnie czasem zamek nie łapie po stronie pasażera lub kierowcy tylko sie obraca ale w większości otwarć to centralka więc jeszcze sie nie martwię znajomy wpuszczał smar rozgrzany zeby był bardziej płynny i pomogło nie wiem jak wyda w kangurkach ;-)
Renault Kangoo Express 1.9 D RN 65 FC0J 2000r
155000Km - z czego 45000 już u mnie ;-)
http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=80&t=7021
alien1987
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wladek środa, 26 maja 2010, 00:14

Padło Ci plastikowe sprzęgło zaraz za wkładką Po prostu się wytarło i nie zabiera dalszych części zamka. Sprzęgiełka nie kupisz ale zamek tak Pozdrawiam WLADEK ;)
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez nowicjusz czwartek, 27 maja 2010, 10:13

U mnie też się kręci, ale nie zawsze. Raz od razu łapie a czasami się kręci i po iluś kręceniach załapie :o .
Ten kluczyk z pilotem coś mi się zepsuł i go nie używam, ale z pewnością do się go naprawić. Po prostu w pierw jak wychodzę z autka to zamykam tym przyciskiem wewnątrz a później te drzwi od strony kierowcy. Na dodatek trzeba go przekręcać z wyczuciem bo za lekko to on nie idzie, ŻEBY CZASAMI GO NIE ZŁAMAĆ.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez nowicjusz niedziela, 30 maja 2010, 12:08

A mi dziś naprawił się ten kluczyk z pilotem ;) Pisałem kiedyś ,że przestał mi działać i nie zamykał i nie otwierał. Wziąłem go dziś od tak i w pierwszej chwili również nie zadziałał . ale poszedłem od tyłu i wcisnąłem pilota, a tu nagle światła zamrugały. I jak widać nieraz samo się coś potrafi naprawić :o . Niestety z uruchomieniem autka jest już gorzej, nieraz załapie, ale więcej razy nie załapuje - kontrolka nie chce się zatrzymać i ciągle mruga. Być może powoli i go jakoś wyczuję i przyzwyczaję się do niego, aby odpalał.Ale ten drugi kluczyk jest za to normalny i bez problemu odpala autko.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot wtorek, 1 czerwca 2010, 20:18

Zamki w Kangoorku niestety padają. W bębenku jest mała zapadka, która się wyrabia. Naprawa u fachowca to wydatek od 80 do 130 zł za zamek. Robiłem już wszystkie zamki. Naprawa polega na bardzo precyzyjnym podpiłowaniu rowka zapadki (o ile nie pękł). Długo to nie wytrzyma. Siłowniki w zamkach bardzo cieżko chodzą i otwieranie kluczykiem powoduje, że zapadka nie wytrzymuje takich nacisków. Najlepiej otwierać z centralnego zamka - z pilota. A jeśli toto już nie działa to można odłączyć siłowniki i wtedy zameczki chodzą leciutko.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez chejron1032 czwartek, 7 października 2010, 18:33

Chciałem się podłączyć do tematu, tak jak kolega Szumak mam problem z zamkiem ale w drzwiach kierowcy, wszystko chodzi prawidłowo klamka zewnętrzna otwiera i zamka drzwi tak samo wewnętrzna ale gdy zamknę drzwi kluczem przekręcając go w lewo to już go nie otworzę - mogę kręcić w prawo do oporu najpierw zdjęcie: (do góry nogami)

http://zapodaj.net/b8e24f3c77f0.jpg.html

teraz pytanie, w ten biały bębenek wchodzi klucz i jest przekręcony tzn zamyka drzwi ale nie otwiera czy trzeba go zdemontować od środka czy wystarczy wyjąć sam bębenek czy można od zewnątrz np wyciągając klamkę ? I tu nadchodzi kolejne pytanie czy jak wyciągnąć klamkę

http://zapodaj.net/f14aa8bb03c1.jpg.html

trzeba pewnie odłączyć wszystkie druty ?

Proszę o poradę.
chejron1032
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio czwartek, 7 października 2010, 22:50

O ile dobrze pamiętam to klamkę trzymają dwie śruby, druty (chyba tylko jeden) oczywiście też trzeba odpiąć :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam