Drzwi tylne - kluczyk się obraca w zamku.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Drzwi tylne - kluczyk się obraca w zamku.

Postprzez luksus wtorek, 25 maja 2010, 20:36

Witam!
Przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania, być może źle szukałem, wpisywałem obracający się temat oraz zamek, znalazłem sporo tematów, przeglądnąłem i nic nie dopasowałem do siebie.

Jak w temacie mam problem z zamkiem w tylnych drzwiach, wcześniej zamek nie za każdym razem łapał a teraz po włożeniu kluczyka kluczyk obraca się w środku i ruszanie nim lekko w górę i w dół nie przynosi żadnych efektów, interesuje mnie czy jest możliwość jakiejś naprawy tego ? bądź jeżeli nie to co trzeba zakupić i wymienić aby zamek pracował jak należy.
Z góry dziękuję za odpowiedź bo otwieranie klapy przez kratkę jest bardzo żmudne.

Pozdrawiam!
luksus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Drzwi tylne - kluczyk się obraca w zamku.

Postprzez Masaccio wtorek, 25 maja 2010, 20:59

Musisz podjechać do jakiegoś zakładu naprawiającego zamki samochodowe, powinni dać radę naprawić. Sam niestety tego nie rozbierałem, także nie wiem, czy jest możliwość samodzielnej naprawy.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Szumak wtorek, 25 maja 2010, 21:58

Mam ten sam problem o czym pisałem kilka dni temu, tyle, że z drzwiami pasażera.
Jeśli znajdziesz rozwiązanie przede mną to daj znać.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez wladek środa, 26 maja 2010, 00:07

Witam Niestety we francuskich samochodach występuje problem z otwieraniem zamków .czasami z powodu wytarcia, zużycia kluczyka lub częściej ze zużycia plastikowego sprzęgła za wkładką które napędza elementy wykonawcze samego zamka .Producent traktuje otwieranie zamków kluczem jako rzecz awaryjną a więc występującą rzadko.Co do naprawy ,wyższy kluczyk może dorobić każdy rozgarnięty ślusarz ale ze sprzęgiełkiem jest gorzej naprawa domowym sposobem starcza zwykle na krótko i problem powraca a samo plastikowe sprzęgło w sprzedaży nie występuje ,używane zaś są często uszkodzone
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez kazik piątek, 28 maja 2010, 19:30

Z tylnym zamkiem miałem problem jak zablokował się centralny {przerwa na przewodzie} bębenek całkowicie stał dęba zpowodu nie używania .Po rozebraniu zamka wyjęciu bębenka wyczyściłem go i nasmarowałem wazeliną tech. od tamtej pory nie mam z nim problemów , a czasami otwieram kluczem bo mi centralny wariuje . Apropo po awarii zamka zdiełem nielegalnie przesłonę z dołu kratki może kiedyś będzie potrzeba wpełznąć i otworzyć "ręcznie" zawsze będzie szybciej :P
wychylając głowę z '' torby '' pozdrawiam KAZIK -2000r 1,4 RN silnik E7J C6
kazik
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skyneo wtorek, 22 kwietnia 2014, 12:08

Witam ,

odświeżę wątek.
u mnie też kluczyk obraca się w tylnym zamku , początkowo czasem zaskakiwał , ale od 3 miesięcy całkiem się wyrobił.
Może się to wydawać błahym problemem bo ktoś powie że są jeszcze drzwi przesuwne ... ale jak się zapakuje kangoora to trudno się dostać do klamki tylnej :?
Ma ktoś może foto z rozbiórki takiego zamka żeby zobaczyć jaki to element się zużył ? może jakiś zamiennik z innego zamka podejdzie?
skyneo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 23 kwietnia 2014, 07:52

viewtopic.php?f=77&t=6459&p=80841&hilit=spr%C4%99%C5%BCynka#p80841

U Ciebie będzie ciut inaczej, ale tylko takimio zdjęciami dysponuję.
Jeżeli elementem zamykającym jest tylko zamek mechaniczny, to wkładka będzie wchodzila w ten prostokątny otwór po lewej w białym elemencie. Jest tam coś w rodzaju mimośrodu którego obrót powoduje przesunięcie tego elementu. Prawdopodobnie albo się wyrobił, albo poluzował.
Jak zdejmiesz tapicerkę to zobaczysz co nie bangla.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez skyneo środa, 23 kwietnia 2014, 09:52

super , dzięki
skyneo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam