Kopci przy odpalaniu i nie włącza wspomagania

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kopci przy odpalaniu i nie włącza wspomagania

Postprzez Grzegorz1976 wtorek, 15 czerwca 2010, 11:24

No to mam ciekawe pytanie do szanownych kolegów.
Czasami przy odpalaniu (częstotliwość 6 na 10 odpaleń - z reguły na zimnym silniku) silnik 1,9 D - 99rok - przez parę sekund nierówno pracuje, kopci na biało/błękitnie , po czym się uspokaja. Za każdym razem po takiej akcji nie mam też wspomagania kierownicy. Po ustabilizowaniu się wyłączam go i odpalam jeszcze raz - żadnych objawów wtedy już nie ma - praca ok' , kopcenia brak i wspomaganie ok'.
Dodatkowe informacje - żadnego kopcenia podczas zmiany biegów i w czasie jazdy ( kolega troszkę za mną pojeździł) .
Przy okazji - czy to normalne, że elektryczna pompa wspomagania włącza mi się dopiero po odpaleniu? W firmowych skoczkach włączają się na kluczyku.
Bardzo jestem ciekawy czy ktoś z was już się spotkał z takimi objawami albo o nich słyszał.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Podbijam temat ... bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie [ oczywiście wstawienie do warsztatu i wymianę po kolei pompy wtryskowej, pompy wspomagania itp. już brałem pod uwagę, jednakże jestem ciekawy czy to nie jakiś przekaźnik elektryczny ...]

Połączono posty. /MOD
Srebrny Kangoo 99' - 1.9D [wersja cywilna] ... http://www.myspace.com/exanimis6
Grzegorz1976
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kopci przy odpalaniu i nie włącza wspomagania

Postprzez MaciekR4 środa, 16 czerwca 2010, 12:47

Witam, mam taki sam motor i również z '99 i miałem takie problemy :)

Mój również potrafi zadymić tuż po odpaleniu, jednak dymek może być, bo masz schłodzony wydech, a spaliny są gorące - więc to rzekłbym normalne (w innym dieslu, z kilkukrotnie większym przebiegiem niż w Kangoo, również zaraz po odpaleniu przez krótką chwilę mam dymek)...więc się nie przejmuję, bo w czasie jazdy również 0 dymienia :)

a szarpanie - dzisiaj mi się udało tego pozbyć, a może to tylko takie wrażenie, bo coś zrobiłem i nie chcę żeby się coś działo niepożądanego -> wyczyściłem wszystkie styki czujników od temperatury (powietrza - na obudowie filtra powietrza po stronie kierowcy, cieczy chłodzącej, sondę temperatury cieczy chłodzącej), styki jakiegoś czujnika będącego kilka cm od czujnika oleju, do tego przedmuchałem filtr powietrza i całą jego obudowę...no i wymieniłem wkład filtra paliwa przy czym wyciągnąłem strzykawką wszystko co było w obudowie filtra paliwa (kilka na kilkanaście strzykawek paliwka było parafiny)

po takich zabiegach nie zauważyłem szarpania silnikiem

a wspomaganie - mam dopiero po uruchomieniu silnika
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Grzegorz1976 środa, 16 czerwca 2010, 13:09

... Dziękuję za zainteresowanie ;) Faktycznie jest to jakiś kierunek poszukiwań i nie wymaga angażowania środków finansowych.
Grzegorz1976
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 środa, 16 czerwca 2010, 15:39

jedyne koszty to ew. strzykawka w aptece (ja mam za free - teściowa jest pigułą w przychodni)...no i wkład filtra paliwa - ok.15-20PLN :)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Grzegorz1976 środa, 16 czerwca 2010, 20:52

A przy okazji - warto wymieniać wkład filtra, czy od razu cały filtr paliwa? W Jeepie Cherokee miałem taki patent do spuszczania wody z filtra i jak się pojawiały jakieś brudy to po prostu odkręcałem kranik i pompowałem jakiś czas - po paru minutach zbiorniczek się oczyszczał z wody i wytrąconej parafiny.
Grzegorz1976
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 czwartek, 17 czerwca 2010, 16:10

u mnie był wkład, ale może być i filtr w całości :)

jak wyjąłem ten stary z obudowy to ją całą wewnątrz wyczyściłem i jak wcześniej pisałem wyciągnąłem wszystkie syfy strzykawką :)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Grzegorz1976 sobota, 19 czerwca 2010, 12:40

...Jestem po wymianie wkładu [plus odsysanie pozostałości ] i przy okazji wymieniłem filtr powietrza ... Obserwacja - nie ma zmian [patrz. post no. 1]
Po wymianach filtrów mam jednak więcej mocy na 5 biegu ...
Grzegorz1976
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 sobota, 19 czerwca 2010, 23:39

a próbowałeś go grzać 2x przed uruchomieniem ?

jeżeli po filtrach nic nie pomogło - jutro podrzucę fotki tych wtyczek co je u siebie poczyściłem :)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Grzegorz1976 poniedziałek, 21 czerwca 2010, 07:32

Będę wdzięczny :)
Nie grzałem go jeszcze podwójnie. Ale jutro rano przetestuję. Kolega podał mi jeszcze jedną myśl, że warto sprawdzić czy wszystkie świece grzeją. Zjawisko skraca się czasowo nawet o połowę, jeśli dodam trochę gazu [szybciej się rozgrzewa i osiąga właściwe obroty i równomierną pracę]. Ale nie chcę tak maltretować diesla.
Grzegorz1976
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 poniedziałek, 21 czerwca 2010, 19:37

to na początek fotka silnika z numerkami do czujników i nie tylko (ponumerowałem, bo potem zdjęcia też mają swoje numerki odpowiednie do nr. czyszczonej wtyczki, która jest wzięta w kółko...na pierwszym foto całego silnika strzałki pokazują orientacyjne położenie czujnika)...czyszczenie polegało u mnie na pryśnięciu czymś WD-40 podobnym we wtyczkę i gniazdo, odczekaniu kilku chwil i dmuchnięciu kompresorem w pryśnięte miejsca...dodatkowo w "1" - dmuchnąłem w część czujnika będącą wewnątrz obudowy filtra powietrza (trzeba go wyjąć)

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i oby to coś dało...inaczej ośmielę się stwierdzić, że się nie znam na dieslach i mechanice :P
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam