Podświetlenie panelu sterowania ogrzewania i klimy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Podświetlenie panelu sterowania ogrzewania i klimy

Postprzez skyhook piątek, 20 sierpnia 2010, 10:40

Witam! Potrzebuję pomocy/rady
Myślałem, ze będę po tej dobrej stronie ale cóż jestem nowym userem kangoo 1,5 dci alize 2004.
Ale do rzeczy.
Zachciało mi się radia z lepszym nagłośnieniem skoczka. więc go zrobiłem pociągnąłem nowe, zacne kabelki, firmowych nie ruszałem. Wszystko złożyłem do kupy. Patrzę, a tu nie działa mi podświetlenie panelu sterowania nadmuchem, ogrzewaniem jak i klimą. Myśle, że spaliłem jakiś bezpiecznik czy co? Przeglądnąłem i nic wszystkie ok.
No to żarówki się popaliły? Dobrałem się do nich i jedne była przepalona (wymieniłem). No i nie wiem co robić :evil: Nie mam schematu ba coś tam ściągnąłem z sieci ale z odczytaniem tego to mam spory kłopot (jestem laikiem w tych sprawach).
Z objawów wygląda na to, że gdzieś jest przerwany obwód (zgaduję ). Bo reszta jest ładnie rzeczy na desce rozdzielczej podświetlona jaki i działa klima oraz nawiewy. Jak i reszta elektryki poprawnie. Czy mogłem coś uszkodzić montując radio oraz okablowanie do głośników (przod/tył)?
Czy ktoś miał podobny przypadek lub może służyć radą (dobrym schematem lub informacją które kable są odpowiedzialne za dostarczanie tam napięcia?
Kangoo 1,5dci 65KM 2003r KC07
skyhook
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Podświetlenie panelu sterowania ogrzewania i klimy

Postprzez Lucass piątek, 20 sierpnia 2010, 10:42

Może głupio zapytam, ale czy sprawdzając działanie podświetlenia po wymianie żarówki włączyłeś światła postojowe? ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez skyhook piątek, 20 sierpnia 2010, 10:45

Tak , wszystko działa znakomicie! Oprócz tego przeklętego podświetlenia :evil:
ps Nie ma głupich pytań!!! Każda rada mi się przyda jak i pytanie które może mnie naprowadzi na własciwy trop.!
Dodam, ze gmerałem przy firmowej kostce renault dla radia? Ale czy to ma coś wspólnego? Chyba raczej nie?
skyhook
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass piątek, 20 sierpnia 2010, 10:53

Na wstępie na pewno możesz poprawić styk w kostkach dochodzących do panelu.
Sprawdź na wszelki wypadek jeszcze raz bezpieczniki tzn powyjmuj i powkładaj z powrotem. Czasem bezpiecznik jest ok, tylko ma zaśniedziałe styki.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez skyhook piątek, 20 sierpnia 2010, 11:38

Zrobiłem tak jak pisałeś i nic tonie dało niestety;[
skyhook
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez michalxtreme piątek, 20 sierpnia 2010, 11:44

Weź zwykła baterię, żarówkę (chyba że z miernikiem jesteś na za pan brat) i posprawdzaj czy jest w wszystkich kablach przejście na poświetlenie.Będziesz miał pewność, że dochodzi prąd wogóle.Może gmerając przy nagłośnieniu wypiąłeś przypadkiem te do podświetlenia.Musisz teraz sprawdzić całą wiązkę i tyle.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez skyhook piątek, 20 sierpnia 2010, 11:46

OK! Tylko wiązka gdzieś wchodzi w bebechy i nie wiem gdzie drugi koniec co najlepsze:(. Dla tego prosiłem o jakiś schemat lub wytłumaczenie które kable są odpowiedzialne za podanie światła w kostce dochodzącej do panelu.
Chyba, że sprawdzę każdy kabel w tej kostce żarówką co mi raczej nic nie da bo część kabli jest od sterowania klimą;[
skyhook
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skyhook poniedziałek, 27 września 2010, 12:51

Tak więc zaopatrzyłem się w miernik i znalazłem przyczynę. No i miałem czas o tym napisać na forum:)
Przyczyna banalna ale banalne sprawy najtrudniej wykryć. Wąsy (styki) w żarówkach bagnetowych muszą być idealnie ułożone by po włożeniu do gniazda żarówki świeciły. U mnie były jakieś pozaginane ze sklepu i dla tego nie kontaktowały. Po omierzeniu wszystkiego stwierdziłem, że napięcie do gniazd dochodzi i ze to musi być wina żarówek.
No i wszystko działa. Jak poprostowałem wąsiki i starannie założyłem żaróweczki.
Dzieki serdeczne za pomoc i rady!
skyhook
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam