zagadki związane z silnikiem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

zagadki związane z silnikiem

Postprzez metik wtorek, 19 października 2010, 17:03

Witam , jako że mam same problemy z zakupionym autkiem , proszę o pomoc
Ktoś może wie co to za błędy ?:
P023D
P091
złośliwiec pali mi 1 l oleju na 250 km, stwierdzono walniętą turbine, wymieniona i dalej łyka olej... ciężko pali jak jest ciepły (nie gorący) , od dzisiaj pali się kontrolka świec i auto prawie nie jedzie.

pozdrawiam
metik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: zagadki związane z silnikiem

Postprzez Lucass wtorek, 19 października 2010, 18:22

Po ciemku kupowałeś?
Trzeba było najpierw na forum zaglądnąć.
Jak turbina jest walnięta i puszczała olej, to IC może być zapchany.
Wtryski do tego mogą być padnięte (kontrolka)
Ale jeżeli nie jedzie, to raczej kwestia turbiny. To, że mówili, że wymienili, nie musi oznaczać, że faktycznie tak było.
W dodatku mogli coś spie...ć
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez metik środa, 20 października 2010, 17:27

Cześć
Uwierz mi, że w dzień kupowałem :) Autko jak przyjechałem do klienta było zimne , odpaliło na dotyk. Miałem dużo czasu żeby je przetestować, facet mieszkał na wiosce były fajne drogi do przetestowania ( asfalt i leśne ) zrobiłem nim sporo kilometrów , rozgrzałem do normalnej temperatury i palił bez problemów , przyspieszał fajnie i nic się nie działo ... Facet miał kanał więc zajrzałem po auto i w sumie silnik suchy, skrzynia sucha tylko koło turbiny lekkie zawilgocenie ( na diesla to nieźle) . Olej w normie (nie miałem się czego przyczepić. Zrobiłem 260 km do domu , jeszcze testowałem na autostradzie i wszystko oki . Uwierz mi , że to nie moje pierwsze auto a reno już drugie . Wcześniej megane coupe 1,9 DCI i wszystkie jeździły oki i jeżdżą nadal u kupców. a tutaj ZONK
Mechanicy wymienili turbinę na 100 % , wydaje mi się że to jednak uszczelniacze siedzą skoro wciaga tyle oleju. Co do tej kontrolki od świec co cały czas się pali , przyczyna może być czujniku pedału przyśpieszenia ?? Dzisiaj wciskałem gaz na zapłonie i mi gasła i zapalała się.
A co steruje oświetleniem wewnętrznym ???

sorki za tyle pytań i pozdrawiam
metik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass czwartek, 21 października 2010, 08:18

Uściślijmy - kontrolka świec to kontrolka świec żarowych? Jeżeli tak i do tego przy ruchach pedałem zapala się, to prawdopodobnie kwestia potencjometru pedału gazu. Ewentualnie, w lżejszym przypadku jedynie jego kostki, co znajdziesz tu.
viewtopic.php?f=78&t=6925&p=86640&hilit=kostka#p86640

Jeżeli pytasz o "wygaszacz" oświetlenia, to steruje nim moduł elektroniczny odpowiedzialny za kierunki, awaryjne, CZ, immo interwał wycieraczek i diabli wiedzą za co jeszcze. Jest pod deska tzn pod zegarami.
No bo włącznik masz na lampce.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez metik czwartek, 21 października 2010, 17:00

Lucass napisał(a):Uściślijmy - kontrolka świec to kontrolka świec żarowych? Jeżeli tak i do tego przy ruchach pedałem zapala się, to prawdopodobnie kwestia potencjometru pedału gazu. Ewentualnie, w lżejszym przypadku jedynie jego kostki, co znajdziesz tu.
viewtopic.php?f=78&t=6925&p=86640&hilit=kostka#p86640

Jeżeli pytasz o "wygaszacz" oświetlenia, to steruje nim moduł elektroniczny odpowiedzialny za kierunki, awaryjne, CZ, immo interwał wycieraczek i diabli wiedzą za co jeszcze. Jest pod deska tzn pod zegarami.
No bo włącznik masz na lampce.

Zaglądałem w potencjometr gazu a raczej wtyczkę która włazi do niego , ale z tego co widzę na zdjęciu to wtyczka jeszcze gdzieś się łączy.... jutro sprawdze , ewentualnie sprawdzę omomierzem wartości na wtyczce jakie powinny być wg. Vivida, odkręcanie potencjometru mi się nie uśmiecha... jestem "duży" a tam tak mało miejsca...
Jeżeli chodzi o oświetlenie wnętrza to wogóle go nie mam (tzn. ręczne jest) po otwarciu drzwi, chociaż zamykanie i otwieranie jest poprawnie wyświetlane na desce .... czyli czujniki drzwi działają ....
metik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass czwartek, 21 października 2010, 17:50

Włącznik lampki ma 3 płożenia. Środkowe wyłączone i dwa skrajne. W jednym światło się pali cały czas, w drugim powinno się zapalać przy otwarciu drzwi.
Jeżeli nie funguje, to może być kwestia przełącznika lampki.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez metik czwartek, 21 października 2010, 18:20

Lucass napisał(a):Włącznik lampki ma 3 płożenia. Środkowe wyłączone i dwa skrajne. W jednym światło się pali cały czas, w drugim powinno się zapalać przy otwarciu drzwi.
Jeżeli nie funguje, to może być kwestia przełącznika lampki.

U mnie mam zespolone dwie lampki na przód i na tył w jednym panelu , przednie jaki i tylne mają 3 położenia
przednie : położenie skrajne lewe - pali się , środkowe nie pali. skrajne prawe nie pali ( skierowane na pasażera obok , moze walnięta żarówka)
Tylnie : palą się w jednym skrajnym i środkowym i w drugim skrajnym nie ( czy jakby jedna pozycja paliła sie cały czas )
Załączniki
poprawka.jpg
Fotka w załączniku
poprawka.jpg (56.86 KiB) Przeglądane 367 razy
metik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass piątek, 22 października 2010, 08:02

U mnie lampka jest trochę inna ale też podwójna. Oświetlenie przodu działa tylko po włączeniu ręcznym. Lewa albo prawa strona, zależy w którą przekręcę pokrętło. Żarówka jest jedna i do tego przesłona, która powoduje, że w zależności od położenia włącznika oświetlona jest strona kierowcy lub pasażera.
Tył ma też jedną żarówkę i świeci w zależności od położenia wyłącznika (ale przyznaję, nie pamiętam dokładnie w których pozycjach):
-w połączeniu z otwartymi drzwiami,
-nie świeci w ogóle,
-świeci bez konieczności otwierania drzwi.

Szczerze mówiąc rzadko z lampki korzystam, bo mam dodatkowe oświetlenie.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez metik piątek, 22 października 2010, 10:10

Lucass napisał(a):Tył ma też jedną żarówkę i świeci w zależności od położenia wyłącznika (ale przyznaję, nie pamiętam dokładnie w których pozycjach):
-w połączeniu z otwartymi drzwiami,
-nie świeci w ogóle,
-świeci bez konieczności otwierania drzwi.

Szczerze mówiąc rzadko z lampki korzystam, bo mam dodatkowe oświetlenie.

Czyli coś mam uwalone bo u mnie świeci cały czas w dwóch pozycjach , tak jakby drzwi były otwarte.... Hmmm czujniki w drzwiach niby ok..
może trzeba zrobić dodatkowe oświetlanie ??
metik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 piątek, 22 października 2010, 10:19

Czyli coś mam uwalone bo u mnie świeci cały czas w dwóch pozycjach , tak jakby drzwi były otwarte.... Hmmm czujniki w drzwiach niby ok..
może trzeba zrobić dodatkowe oświetlanie ??

Jeśli masz samca sprawdz włącznik w zamku tylnej klapy bo on jest wyjątkowo wredny. Nie wiem jak jest z panienkami czy tam jest w zamku czy w słupku.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona

Powrót do Pytam