Problem z odpaleniem na zimnym silniku 1.5 dCi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z odpaleniem na zimnym silniku 1.5 dCi

Postprzez andrew83 czwartek, 28 października 2010, 19:32

Witam.

Od paru tygodniu po przekręceniu kluczyka nie gaśnie kontrolka od immo i oleju. Jak za którymś razem zgasną to kręci, kręci, ale nie może załapać. Potem znowu kontrolki nie gasną, jak zgasną to nie odpala. Odpalić się udaje za którymś razem. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku. Auto było już na kompie - błędów nie wykazało, a mechanicy rozkładają ręce bo nie wiedzą co jest. Może ktoś z Was pomoże ? Mam dosyć siedzenia i czekania aż łaskawie zapali.
Zapomniałem dodać, że dzieje się tak na obu kluczykach. Więc to raczej nie wina immo. Nie mam już pomysłów jak temat ugryść :/

Pozdrawiam
Prywatny: Kangoo 1,5 dCi 65 KM 2003r. wersja Alize srebrzysta
Służbowy: Kangoo 1,5 dCi 82 KM 2007r. wersja Helios oceaniczna
andrew83
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z odpaleniem na zimnym silniku 1.5 dCi

Postprzez MaciekR4 piątek, 29 października 2010, 16:09

podobnie miałem w VW - auto kręciło i nic się nie działo...na kompie również nic szczególnego się nie pokazywało wg mechaników...

wymieniony został któryś z czujników od temperatury powietrza na dolocie jako któryś z kolei (wymieniane były czujniki jeden za drugim i próbowane ruszenia auta) i auto zaczynało "gadać" jednak nie było pełnego uruchomienia...okazało się później, że był za płytko włożony (nie wiem co prawda jak to możliwe, ale tak było, bo na kompie pokazywały się kosmiczne wartości temperatury) i auto po ponownym włożeniu i podłączeniu "zagadało" na dotyk

ale czy u Ciebie będzie podobnie - nie dam sobie ręki uciąć
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Re: Problem z odpaleniem na zimnym silniku 1.5 dCi

Postprzez JaKornik sobota, 30 października 2010, 13:12

Ja miałem podobne problemy kilka dni temu. Zregenerowałem wtryski i problem się skończył.
Kubistar F1 1,5dCi 48kW 2003r. srebrny metalik
JaKornik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam