Łożyska-przód! od czego zacząć??

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Łożyska-przód! od czego zacząć??

Postprzez falcon1000tk poniedziałek, 17 stycznia 2011, 17:57

Witam
mam do wymiany łożyska w przednich kołach-komplet...Nie mam serwisówki i nie za bardzo wiem od czego się za to zabrać...
Mam jakiś sprzęt i pojęcie o mechanice (motocykle) ale przyznam, ze tego jeszcze nie robiłem...:)
Od czego się zabrać i co wymontować żeby sprawnie wymienić te łożyska a przy tym nie rozkręcić połowy auta..??
falcon1000tk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Łożyska-przód! od czego zacząć??

Postprzez bogdan02 poniedziałek, 17 stycznia 2011, 18:22

W sumie to od zdjęcia koła, no chyba że masz kołpaki to od nich :lol:
Szukajka się kłania, kto szuka znajduje ;)
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez michalxtreme poniedziałek, 17 stycznia 2011, 18:27

Więc na dzień dobry podnieś autko najlepiej na jakieś koziołki. Ściągnij oba przednie koła. Odkręć śruby macujące (ściskające) elementy zwrotnicy przy przegubie kulistym wahacza. Odkręć końcówki drążków kierowniczych. Odkręć dwie śruby mocujące zwrotnicę do amortyzatorów i masz zwrotnice na widelcu. Zbić stare łożyska możesz używając np. jakiejś pasującej nasadki z kluczy uderzając w nią młotkiem. Jedna część łożyska pozostanie w zwrotnicy a druga wyjdzie razem z piastą. Możesz tą część z piasty rozciąć kątówką i zdejmiesz ale jeśli łożysko się rozejdzie w ten sposób to z zwrotnicy wyjmiesz drugą część tylko za pomocą prasy lub znów nasadką i młotkiem jeśli szczęście dopisze. A co do wprasowania nowych to radzę nie robić młotkiem a użyć prasy. Przy beznamiętnym waleniu młotkiem raczej uszkodzone będą nowe łożyska. Składasz w odwrotnej kolejności i do ustawienia pełna geometria przodu. Finito. W razie jakichkolwiek problemów pytaj i szukaj.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez branio poniedziałek, 17 stycznia 2011, 18:52

Zaczynasz od odkręcenia nakrętki na półosi :idea:
michalxtreme po co ustawiać geometrię i co to znaczy pełna??????
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez michalxtreme poniedziałek, 17 stycznia 2011, 18:55

Oj Branio Faktycznie. Jeszcze ta nakrętka mi umknęła. Jak robiłem to u siebie to za jednym brudem robiłem i końcówki drążków kierowniczych. A po tym zabiegu to raczej należy zrobić prawda? Pełna? A cóz tu dziwnego? Kąt nachylenia kół po ściągnięciu zwrotnic z amorów i zbieżność po zmienionych końcówkach drążków kierowniczych.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme

Postprzez istanbul wtorek, 18 stycznia 2011, 16:56

Prasa to podstawa , zarówno przy ściąganiu starego jak i montowaniu nowego łożyska !
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam