Witam. Chciałbym spytać o dwie nurtujące mnie sprawy na które nie znalazłem na forum jednoznacznej odpowiedzi, więc może któryś z szanownych kolegów mi pomoże.
1) Drżenie kierownicy tylko i wyłącznie podczas hamowania. Wymieniony obecnie trzeci komplet tarcz i klocków, przez ok 10 tyś. km po każdej wymianie, jest dobrze potem pojawiają się drgania stopniowo coraz większe. Co może powodować więc ową usterkę, co teraz wymienić? Przeguby wymieniane są gdy tylko pojawiają się jakieś luzy, więc je wykluczam.
2) kontrolka EGR, pali się od 4 tyś km. Autko nie muli, spalanie jest normalne, żadnych objawów, że coś jest nie tak z silnikiem. Zawór został wyjęty, wyczyszczony. Problem pozostał. Błąd został na komputerze skasowany, lecz powrócił ponownie. Włożyłem inny egr (używany, ale sprawny) kontrolka świeci dalej. odpinanie klem od akumulatora w celu skasowania kompa też nic nie dały. Nie mam pojęcia już gdzie szukać przyczyny, a nie wiem czy tak można jeździć, czy ma to może jakiś negatywny wpływ na silnik.
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
Dodam że Kangurek jest z 2005 roku, 1.5 dci 65KM, przebieg 130 tyś.