2 problemy - drążek zmiany biegów, wycieraczka

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

2 problemy - drążek zmiany biegów, wycieraczka

Postprzez poocho wtorek, 29 marca 2011, 20:05

Witam wszystkich :

1 - jak zdjąć wycieraczkę by dostać się do zbiorniczka z płynem - bez specjalistycznego klucza?

2 - Drążek zmiany biegów wpada do środka - zmienić bieg można tylko po podciągnięciu lewarka do góry - z tego co się zorientowałem po zdjęciu mieszka to, uszkodzona jest taka plastikowa "kulka" czy jak to fachowo nazwać - da się to wymienić w "domu"?

z góry dziękuję za pomoc.
poocho
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: 2 problemy - drążek zmiany biegów, wycieraczka

Postprzez Szumak wtorek, 29 marca 2011, 20:21

ad 1.: wycieraczka z dłuższym ramieniem - tu sprawa jest prosta, odkręcasz nakrętkę, łapiesz oburącz za ramię i zdecydowanie ale z wyczuciem zdejmujesz przykładając naprzemiennie siłę w górę i w dół równolegle do osi obrotu.
Wycieraczka z krótszym ramieniem - tu jest trudniej z uwagi na małe ramię działania siły a dodatkowo przeszkadza plastikowy kapturek maskujący śrubunek. Można sobie pomóc delikatnie opukując poluzowaną nakrętkę (wzdłuż osi śruby) tak, by nie uszkodzić gwintu.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez bogdan02 wtorek, 29 marca 2011, 20:28

ad 1. Do zbiorniczka z płynem dostaniesz się bez zdejmowania wycieraczki. Ładna pogoda słoneczko, kangoor pyskiem do słońca coby plasyk podszybia był miększy. Odchylisz i jak się postarasz mając klucz 10mm nasadowy z pzredłużką, wyjmiesz zbiorniczek na zewnątrz.
A jak chcesz zdjąć wycieraczki to podjedz do dowolnego mechanika który robi zawieszenia i ściągaczem do końcówek drążków bez problemu zdejmą wycieraczki za browca.
ad 2 . Nie wiem. :oops:
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez poocho środa, 30 marca 2011, 20:57

Witam, no więc poradziłem sobie z wycieraczką - dzięki za porady, pozostała kwestia lewarka zmiany biegów - ktoś wie co ot może być i czy aby go wymienić należy dostać się do niego od spodu renówki ?
poocho
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam