Witam!
Pisałem już wcześniej post o potencjalnie uszkodzonej pompie wtryskowej w moim Kangoorze. Napiszę o całej sytuacji, bo zaczyna mnie to delikatnie mówiąc denerwować, a właściwie to, że każdy kto zaczyna zajmować się samochodem ma inną wersję.
Zacznijmy od tego, że w ASO stwierdzili, że pompa jest do wymiany, olałem ich "usługi" i pojechałem do pompiarzy, z bardzo dobrą opinią w moim rejonie. Jako, że minęło 2 tyg. zanim przyjęli mi auto, do jutra mają zdiagnozować na 100% co się dzieje z kangurem. Przypomnę, że przy obciążeniach świeci kontrolka ŻÓŁTA ŚWIEC/ELEKTRONIKI + SILNIK STOP + STOP, po zmniejszeniu obciążenia gasną, bez żadnego praktycznie wpływu na osiągi/pracę silnika/spalanie. I teraz:
1. ASO orzekło, że pompa do wymiany na podstawie błędów:
DF045 - OBW. STEROWANIA PRZEKAŹN. PODGRZEW. / CC.1
DF061 - OBWÓD ŚWIEC ŻAROWYCH
DF137 - FUNKCJA REGULACJI CIŚNIENIA LISTWY - 2.DEF
2. Serwis przed ASO (diagnostyka nie na CLIPie), pokryła błędy ze świecami i ciśnieniem listwy (tylko, że do DF137, nie mieli opisu błędu i nie wiedzieli o co chodzi)
3. Pompiarze po telefonie powiedzieli mi tak:
"wstępnie wiemy co może być przyczyną, ale nie jesteśmy pewni", na pytanie "czyli co to może być?", odpowiedzieli "jeszcze nie wiemy, bo to może być kilkanaście rzeczy różnych".
Jak to interpretować - pozostawiam waszej ocenie / ja pomyślałem sobie o tym odpowiednio, ale co istotne, Pan dorzucił jeszcze, że "JEST TEŻ JAKIŚ BŁĄD Z PEDAŁEM GAZU" i, że mam zadzwonić jutro, bo chcą jeszcze coś sprawdzić, ale prawda jest taka, że nie wiedzą nic, poza tym, że jeśli to pompa, to jest to poważna - droga usterka (NO COŚ PODOBNEGO ? xD).
Biorąc pod uwagę te wszystkie fakty i podejście wszystkich speców i biorąc pod uwagę czynnik robienia ludzi w wała w Polsce, chciałbym się doradzić, czy faktycznie może to być:
a) pedał gazu (potencjometr)
b) pompa wtryskowa
c) wtryskiwacze
d) jeszcze coś innego ;]
Chciałbym się uzbroić w jakąś powierzchowną wiedzę, bo mam mieszane uczucia co do wizyty u pompiarzy, bo Pan w dniu przyjęcia auta, twierdził że w Kangoo jest pompa BOSCHa... Z tego co mi wiadomo pompa jest DELPHI, więc bardzo proszę o odpowiedź kto ma rację, dodam, że to model K07 i lecąc po częściach do tego modelu pompa wtryskowa zawsze występuje jako DELPHI.
Radzę się was i bardzo proszę o pomoc, bo mam przed oczami sytuację, w której wydaję kupę pieniędzy na co raz to nowsze diagnozy i nikt dalej nie wie co to jest, a po zmianie części i tak problem będzie dalej występował.
Trochę się rozpisałem, ale naprawdę mi zależy na Kangurze, bo to bardzo sympatyczne autko i wierzę, że jest ktoś kto jest w stanie mi pomóc, przynajmniej czysto teoretycznie. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!