przez korzenkorzen wtorek, 6 września 2011, 16:51
Chciałbym się dowiedzieć jaka powinna być mniej więcej prawidłowa temperatura w kangoo 1.4 + instalacja gazowa. Przed płukaniem układu chłodzącego temperatura dochodziła do przedostatniej (tej większej) kreski z sześciu. Po przepłukaniu układu preparatem przystosowanym do tego i postępując zgodnie z instrukcją sytuacja nieznacznie się poprawiła pomimo tego, że sporo zanieczyszczeń wypłukało. Po standardowej jeździe tzn. max do 120 km/h przed płukaniem gdy gasiłem silnik wentylator zawsze się włączał w celu schłodzenia silnika, teraz po płukaniu już nie zawsze ale i tak coś mi nie daje spokoju, że temp. jest za wysoka bo dochodzi prawie do przedostatniej piątej kreski, czyli jest znacznie powyżej połowy. Nie powinna oscylować w okolicach połowy? Co może być przyczyną? Termostat wymieniony, puszcza na duży obieg, chłodnica się grzeje, nawiew daje ciepłe powietrze, pasek pompę wodną oczywiście kreci chociaż jej nie wykręcałem, ale jest dobra na 99%. Wiem, że wcześniejszej właścicielce torbacz się przegrzał wnioskując po zepsutym termostacie, przegrzanej uszczelce pod głowicą itd. W pewnym momencie wsypałem uszczelniacz do układu chodzącego bo miałem niewielkie wycieki, jednak przed uszczelnianiem sytuacja wyglądała identycznie, czyli raczej uszczelniacz nie ma większego wpływu na sytuację, biorąc pod uwagę, że wczoraj go płukałem i tylko minimalnie sie wytuacja poprawiła. Tylko częściowo się przepłukał układ i jeszcze dalej jest brudny? Pomocy i z góry dziękuję za podpowiedzi.