Kangur 1,5 dci nie mozna odpalic

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangur 1,5 dci nie mozna odpalic

Postprzez insideman poniedziałek, 20 lutego 2012, 20:50

Witam ,mam duży problem z kangurem znaczy z odpaleniem problem zaczął się podczas dużych mrozów rano wstałem ciałem zapalić,a tu zdziwienie.Pierwsza myśl paliwo zamarzło albo coś się zaczęło dziać w filtrze a że był duży mróz i miałem inne auto na codzie dałem sobie spokój.Mrozy odeszły i chciałem go odpalić zacząłem od filtrów wszystkie wymieniłem odpowietrzyłem układ a tu dalej zonk.nawet nie puścił dymka i tak od nie wiedzy popuściłem jeden wtrysk ,bo chciałem zobaczyć czy jest paliwo paliwo było i za chwilę poszedłem odpalić auto i ku mojemu zaskoczeniu auto odpaliło od razu.Pochodziło może z 5 min i już palił cały czas wyłączyłem auto ostygło i po około 3 godzinach próba odpalenia i znowu zonk popuściłem wtryskiwacz i auto pali i tak jest cały czas jak ciepły pali jak zimny trzeba popuścić wtrysk i zapali gdzie szukać przyczyny,a i wczesnej zapalała mi się kontrolka świecy żarowej ale sporadycznie gdzieś na necie wyczytałem ze może być to wina kostki pod pedałami poruszałem nią i kontrolka od soboty się nie zapala.Filtr paliwa sprawdzałem opiłków metalu brak.
insideman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kangur 1,5 dci nie mozna odpalic

Postprzez aleksandra poniedziałek, 20 lutego 2012, 22:02

Witaj, ja w moim kangoo również 1.5 dci miałam problemy z odpalaniem ,zaczęło się bardzo niewinnie-sporadyczne problemy z odpalaniem ale z czasem doszło do tego ,że jak był rozgrzany nie odpalał za pierwszym razem , poźniej to już wogóle a jak wystygł było ok... później jeszcze zdarzało mu się że rano odpalił np za 3 razem -koniec końcem - okazało się , że wszystkie 4 wtryski przepuszczały-zrobiłam wtryski i mam spokój ..na diagnostyce komputerowej od początku wychodził mi błąd CIŚNIENIE RAIL bądź na innym REGULACJA CIŚNIENIA NA SZYNIE... obstawiam u ciebie wtryski skoro sam o nich wspominasz ...ewentualnie jeżeli to nie to to może czujnik położenia wału -LUCAS często o nim wspomina tu na forum ...dodam jeszcze, że może to np. podkładka wtryskiwacza jest uszkodzona albo on po prostu przepuszcza...poczekajmy na rady bardziej doświadczonych ;)
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny poniedziałek, 20 lutego 2012, 22:05

aleksandra

Jeśli można spytać, ile Cię kosztowała robota wtrysków? Regenerowałaś je czy wymiana na nowe?
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez insideman poniedziałek, 20 lutego 2012, 22:46

teraz kumpel podłączył jakiś skaner i wyszły dwa błędy p0089(Fuel Pressure Regulator 1 Performance) i p0670 jutro jak dam radę to podjadę na clipa
insideman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez 006 poniedziałek, 20 lutego 2012, 22:55

p0670 moduł świec żarowych
P0089 obwód zaworu regulacji ciśnienia paliw
Kangoo 1,9D 1999r. F8Q630
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez insideman poniedziałek, 20 lutego 2012, 23:14

006 napisał(a):p0670 moduł świec żarowych
P0089 obwód zaworu regulacji ciśnienia paliw

a bardziej łopatologicznie to co to może być
insideman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez aleksandra poniedziałek, 20 lutego 2012, 23:31

Zawór regulacji ciśnienia paliwa - hmm kojarzy mi się to z zaworem pompy może z nim jest coś nie takalbo kwestia wyczyszczenia albo wymiany ,ale OBWÓD -może to coś z ELEKTRYKĄ..co do wtrysków-regenerowałam -u Adamczyka w Piekarach Śląskich -regeneracja wszystkich 4 ale taka od A do Z a nie częściowa +kodowanie+wymiana+wszystkie drobiazgi śrubki,klej takie tam+test przelewowy+filtr paliwa =ponad 3100zł +gwarancja i rachunek- jak już wydać tyle pieniędzy to jednak warto mieć tą gwarancję .. co do kontrolki świec też czasami mi świeciła potem nie i ponownie ale wychodził mi raz błąd apropo jakiś styków pedału jazdy-elektryk je przeczyścił był spokój potem znowu to samo -i spokój -do dzisiaj obstawiam kostkę badź przedostającą się wodę w pewne miejsce ;D ..na razie mam spokój z tym uff..
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez insideman wtorek, 21 lutego 2012, 19:56

No i wyszło szydło z worka po podłączeniu clipa i próbie przelewowej okazało się,że dwa wtryski leją jeden nie miłosiernie.Dzięki Aleksandra twoja diagnoza okazała się słuszna.Aleksandra mogłabyś mi powiedzieć przy jakim przebiegu spotkało Cię to szczęście
insideman
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez aleksandra środa, 22 lutego 2012, 16:09

insideman napisał(a):No i wyszło szydło z worka po podłączeniu clipa i próbie przelewowej okazało się,że dwa wtryski leją jeden nie miłosiernie.Dzięki Aleksandra twoja diagnoza okazała się słuszna.Aleksandra mogłabyś mi powiedzieć przy jakim przebiegu spotkało Cię to szczęście

przy przebiegu 194 000...z tego co wiem lepiej od razu zregenerować wszystkie 4 chociaż opinie są różne...jaki twój kangoo ma przebieg,orientowałeś się już gdzie będziesz te wtryski robił (jestem ciekawa ile ma Cię to kosztować)... dodam jeszcze, że w moim kangoo poprzedni właściciel regenerował już 1 WTRYSK przy przebiegu 147 000 ale nie wiem czy to była regeneracja częściowa czy całkowita
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Konar piątek, 23 marca 2012, 21:27

Miałem ten sam problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Wymiana czujnika położenia wału jak na razie problem rozwiązała. W sumie wyszło dużo taniej niż pisze Aleksandra.
Konar
Helios 1,5 dCi 65 KM
rok 2005
Konar
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam