Niestety moje Skoczka dopadła konieczność wymiany amortyzatorów z tyły, wiem że ta kwestia była już wiele razy wałkowana i przeczytałem dzisiaj wszystkie posty związane z tym ale chciałbym zebrać wszystkie te wiadomości i pozbierać je w jedna całość. Zacznę że mój Kangoo ma przebieg 153 tys. km i przy 100 tys. km wymieniałem wszystkie 4 amortyzatory na MONROE gazowe i niestety te z tyłu po przejechaniu jak łatwo policzyć 53 tys km. niestety się skończyły. Sprawa wygląda tak że tuleja amortyzatora mocująca go do nadwozia jest już kompletnie wybita a wczorajszy pomiar na stacji diagnostycznej gdzie zawsze robię przegląd wykazał poniżej 50% skuteczności amortyzatorów( w sierpniu podczas przeglądu było z tego co pamiętam70%). Tak więc muszę je wymienić i chce podjąć jak najlepsza decyzje ponieważ autko będzie jeszcze używane prze zemnie przez kilka lat i chciałbym mieć już tym spokój, a obecnie to szkoda mi nowych oponek continentala. Pytanie moje jest co założyć żeby było jak najlepszy kompromis pomiędzy komfortem a przyczepnością, dodam że mam oponki 185/60 r14. Lubie czasami szybciej przejść zakręt ale Kangoo to nie wyścigówka. Na obecnych gazowych autko miało tendencję to takiego nerwowego podskakiwania ale to pewnie przez wytłuczony tył. Dodam również że autko oryginalnie posiadam wyższą ładowność ale od 2 lat nic nie wozi, 90% czasu jeździ w 2/3 osoby z małym obciążeniem. Jak myślicie co założyć? Można założyć amortki od zwykłej osobowej wersji czy trzeba tylko i wyłącznie amortki do podniesionej ładowności?
No i na koniec jakiej firmy na forum widzie polecacie KAYABA a co myślicie o SACHA?powiedzmy że cena odgrywa mniejsza rolę, najważniejsze to bezpieczeństwo i komfort podróżowania.mój mechanik powiedział mi że te SACHA są najbardziej trwałem i że spokój będzie na dłużej niż na tym szajsie MONROE za które też nie mało zapłaciłem. Ostatnie pytanie jest takie czy duża różnica jest w komforcie pomiędzy olejowymi a tymi gazowo-olejowymi ? pytam ponieważ większość jeździe po Małopolsce a głownie Kraków, Tarnów i trasa pomiędzy nimi, a w tym dwóch miastach drogi są bardzo kiepskie( zresztą jak wszędzie)
Z góry dziękuje za odpowiedz , decyzję muszę podjąć dość szybko ponieważ amorki wymieniam z najbliższą sobotę:) pozdrawiam