przez Pio0001 czwartek, 26 kwietnia 2012, 17:35
Sprawdziłem przejścia od modułu do słupków w drzwiach kierowcy, pasażera oraz w złączce w progu kierowcy (R2) i wszędzie jest przejście oraz nie ma zwarcia. Drzwi bocznych lewych nie posiadam. Żeby uzupełnić fakty - siłownik w drzwiach bocznych zaciął się w pozycji zamkniętej, przez co nie dało się go zdjąć, musiałem zniszczyć mu mocowanie, coś z niego śmierdzi - pewnie się spalił, w drzwiach od kierowcy siłownik również zablokowany, dlatego musiałem go odpiąć, siłownik w drzwiach pasażera nie działa ale da się otworzyć kluczykiem, siłownik w bagażniku cały czas sprawny i działa. - to moje wnioski po sprawdzeniu wszystkiego.
Myśląc że jest jakieś zwarcie w miejscu łączenia przewodów (E20DA oraz E20CA) postanowiłem poprowadzić 2 nowe przewody od modułu zarządzającego. Pociągnięte przewody podłączyłem wpierw do złączki w progu drzwi kierowcy (od siłownika w bagażniku oraz modułu o domykaniu nieotwartych drzwi). Ku mojemu zdziwieniu nie udało mi się znaleźć zgodnie z rysunkiem przewodu do modułu domykania, była tylko jedna para przewodów (która miała przejście od modułu zarządzającego) więc podłączyłem. Po sprawdzeniu okazało się że zamek w drzwiach od bagażnika działa, i o dziwo moduł domykania drzwi również działał...! Dalej podłączyłem do nowego przewodu siłownik drzwi kierowcy - w słupku, nic to nie dało, jak zdjąłem tapicerkę drzwi kierowcy to zauważyłem siłownik nie działający i zablokowany...
Reasumując, podejrzewam, że gdy wymienię siłowniki na nowe, to układ zacznie działać, ale pytanie tylko dlaczego przy poprzedniej wymianie siłowników, kilka tygodni temu, coś się zepsuło i narobiło takie szkody... nie chcę tracić kasy na siłowniki które za chwile znowu przestaną działać...
Jakieś propozycje?
Kangoo 1.2 8V 1999r.