przez mike poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 16:43
Dziwny dźwięk z pod maski to prawdopodobnie turbina, wtryski / pompa nie będą wydawały dziwnych dźwięków. Jeśli dźwięki są metaliczne to tymbardziej turbina.
Wypowiadam się, bo jestem świeżo po generalnej wymianie prawie wszystkiego w torbaczu.
Jeśli turbina to polecam Ci zakład w Mielcu, jeśli to nie turbina lub też turbina to jeśli chcesz sobie zaoszczędzić nerwów to daj spokój z tym autem.
Ja znalazłem speca, który dopiero po 2 msc zakończył walkę z moim dCi.
A przy następnych poszukiwaniach omijaj dCi :]
Jeśli się uparłeś na to auto, to przede wszystkim:
1. Włącz tryb testowy deski rozdzielczej/zegarów i sprawdź czy świecą wszystkie lampki, jeśli tak to:
2. Sprawdź czy nie migają żadne lampki w czasie jazdy, między innymi przy tych spadkach mocy.
Jak migają to układ wtryskowy, przeważnie pompa i wtryski, jeśli nie migają to raczej turbina, ale najlepiej rzeczywiście diagnoza na kompie.
Ja się napaliłem w sierpniu ubiegłego roki jak szczerbaty na suchary i też kopiłem okazję z migającymi lampkami przy obciążeniach. Końcowy rachunek po wszystkich robotach (auto mam od 2 tyg od speca) to 4500 zł.
WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE :]
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie