Alufelgi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Alufelgi

Postprzez Krzalex wtorek, 16 grudnia 2003, 11:06

Cześć.
Mam pytanie do wszystkich, czy aluski od Meganki będą pasowały do Torbacza (w salonie coś ściemniają-chyba chcą abym od nich kupił nowe). Mam ofertę używanych alusków z gumkami ale z daleka i przed zamówieniem wolę wiedzieć. POZDRAWIAM -AM -AM -AM. :?:
Krzalex
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lukasz_Kangoo wtorek, 16 grudnia 2003, 11:44

Wiesz co generalnie z aluskami jest jeden problem :(
Jeżeli zakładasz felgi z szerszymi niż standardowe oponami, to może się okazać, że będzie Ci koło obcierać o nadkola (np. podczas jazdy po łuku). Szczególnie, że jak patrzyłem, to niewiele jest także miejsca z przodu pomiędzy kołem a amorkiem. Zatem trzeba umiejętnie dobrać głębokość osadzenia felgi (parametr ET). Jeżeli niewiele obciera, to można także założyć podkładki dystansujące na piasty.
Reszta parametrów otwór centujący (60) i ilość i rozstaw otworów na śruby (4x100) będzie pasować.

A jakie to feluski i gumki :?:
Bardzo używane :?:
Jakie ceny :?:
Skąd one (krajowe, zagraniczne) :?:

Wiesz na wiosnę muszę kupić nowe opony i myślałem o czymś większym 15" i szerszym 185-195. Może jakby była fajna oferta, to bym sobie z felusiami sprawił :wink:
Lukasz Stawiarski
KANGOO 1.4 (K7J) CB
Warszawa #GG - 2535619
K.A.N.G.O.O.: Kinetic Artificial Neohuman Generated for Online Observation
Lukasz_Kangoo
Ojciec Założyciel
Ojciec Założyciel

Postprzez Krzalex wtorek, 16 grudnia 2003, 15:53

Aluski są z Niemiec, z gumkami Fulda (letnie). Stan jest bardzo dobry i wyglądają extra, zdjęcia dostałem dokładne. Jedna opona trochę zjechana na krawędzi. Cena ciekawa bo 450 zł. Ale coś facet ściemnia, bo okazało się że to są 13. Muszę się upewnic czy będą pasowały bo chyba w Meganie nie ma 13. Ja na Torbaczu mam 14 zimowe i faktycznie troszę na ostrych zakrętach szorują więc uważaj z 15 a niski profil gumy pogorszy komfort jazdy.
Jeżeli chcesz to spytam gościa o możliwość złożenia zamówienia i ewentualnie jak was skontaktować. Gostek ma mi je jutro dowieść do mojej rodzinnej Zielonej Góry, więc będę miał z nim kontakt.
Krzalex
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Rafal środa, 17 grudnia 2003, 19:53

Alusy to rzeczywiście bardzo "smaczny" dodatek. Nie znam się na tym, ale wtrące tylko słowo że zmieniając rozmiar felgi i profil opony trzba pamiętać o zmanach wskazania prędkościomierza ( no i licznika chyba też, a to już nie przelewki bo kilka procent daje duże zmiany)
I druga rzecz to uważajcie żeby nie przesadzić z "ładnościa" alusów, bo przecież żeyjemy w kraju dzikusów, a głupio bybyło zastać kiedyś swój samochóe na 4 cegłach.... :(
Pozdr.
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Lukasz_Kangoo czwartek, 18 grudnia 2003, 10:44

Jeżeli chodzi o rozmiary, wskazania licznika itp, to odpowiedni programik możecie znaleźć w dziale download :)
Poza tym jeszcze można zajrzeć tu:
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Lukasz Stawiarski
KANGOO 1.4 (K7J) CB
Warszawa #GG - 2535619
K.A.N.G.O.O.: Kinetic Artificial Neohuman Generated for Online Observation
Lukasz_Kangoo
Ojciec Założyciel
Ojciec Założyciel

Postprzez kangoo piątek, 19 grudnia 2003, 00:20

Ja mam przy każdym kole po jednej nietypowej śrubie. Tylko nakładkę na klucz trzeba mieć w samochodzie, a nie w domu. Oczywiście nie może być w podręcznym schowku we wnętrzu.

Wojtek
kangoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wodzoo środa, 2 lutego 2005, 21:23

Odswieze troche ten temat .

Panowie ,kto ma alu 15" i oponki 185 bo chcialem sie juz rozejrzec za czyms na lato ,a ten rozmiar by mnie interesowal .
Z gory dzieki za info . :mrgreen:
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Oponki

Postprzez domciomm środa, 2 lutego 2005, 22:56

Witam wodzoo.
Ja mam takie oponki w Kangoo 185/55 R15 . Co chciałeś się dowiedzieć, wal śmiało. Pozdro
Białe Kangoo 2000r. 1.9dTi GG 2337429
domciomm
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Oponki

Postprzez wodzoo czwartek, 3 lutego 2005, 08:21

domciomm napisał(a):Witam wodzoo.
Ja mam takie oponki w Kangoo 185/55 R15 . Co chciałeś się dowiedzieć, wal śmiało. Pozdro

Chce wiedziec wszystko :D
A konkretnie czy ie sa za niskie (chodzi o komfort jazdy ,czy nie za twarde ) ,czy po zaladowaniu bagaznika nic nie obciera (na zakretach rowniez ) ,no i ogolne spostrzerzenia z urzytkowania ,jak to sie ma do oryginalow .Rozumiem ze osadzaone sa na alu 15" :?:
Czekam ze zniecierpliwieniem :mrgreen:
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Oponki

Postprzez domciomm niedziela, 6 lutego 2005, 22:43

Oponki mam założone oczywiście na aluskach 15". Komfort jazdy raczej się nie zmienił, przynajmniej tego nie odczułem. Oponki u mnie nie obcierają ani z przodu, ani z tyłu. Autko lepiej trzyma się na zakretach. Na tył były potrzebne pierścienie dystansowe na piasty, ponieważ bez nich koła obcierały od wewnatrz. Felgi mają szerokość 7" o ile dobrze pamiętam. Pozdrawiam
Białe Kangoo 2000r. 1.9dTi GG 2337429
domciomm
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam