Nierówne stukanie przy hamowaniu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Nierówne stukanie przy hamowaniu

Postprzez Sumer wtorek, 13 listopada 2012, 23:52

Piszę bo tak naprawdę nie wiem już co zrobić :cry: Byłem z tym u 2 mechaników, ale oni kompletnie nie wiedzą co z tym zrobić (nie wiem czy problem jest zbyt trudny czy oni zbyt słabi).

Ale od początku. Najpierw była wymiana dwóch sworzni wahacza z przodu + guma na przegubie z jednej strony. Dodatkowo był zamontowany czujnik ABS z przodu od strony kierowcy, którego wcześniej od dawna nie było.
Po odebraniu samochodu od mechanika na drugi dzień zauważyłem od czasu do czasu dziwne stukanie, szuranie podczas hamowania i odpowiadające temu wibracje na pedale + świecąca się od czasu do czasu (rzadko) kontrolę (!) podczas jazdy / postoju bez zaciągniętego hamulca ręcznego (tutaj 2 mechaników stwierdziło, że to niby jakieś zwarcie / usterka przy przycisku od drążka hamulca ręcznego - nie tego wciskanego kciukiem).
Pojechałem do diagnosty, który stwierdził, że hamulce tylne są słabe. Udałem się więc do mechanika, który wymienił szczęki hamulcowe i "coś" zrobił z cylinderkami ponieważ podobno były zapieczone. Dodał jeszcze, że blokada jednej szczęki była spadnięta i przez to ona nie równo hamowała.
Problem jednak nie ustał. Udałem się więc do innego mechanika, który stwierdził, że to na pewno przez tarcze i klocki z przodu, które wymienił na nowe. Problem jednak nadal występuje :(

Dodam jeszcze, że bardzo rzadko zapala mi się (raz mocniej, raz słabiej) kontrolka ABS podczas jazdy (kontrolka nie zapala się podczas zapłonu). Dzieje się to od dawna (zakupu samochodu). Myślałem, że to przez brak tego jednego czujnika, ale po jego zamontowaniu nic się chyba nie zmieniło. ABS był badany komputerowo przez drugiego mechanika, który stwierdził że wszystko gra.

Prosiłbym o jakąś pomoc z waszej strony. Każda podpowiedź mi się przyda ;)

---
1.4 - rok 99
Sumer
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Nierówne stukanie przy hamowaniu

Postprzez edpawel środa, 14 listopada 2012, 07:35

1) dziwne stukanie odpowiadające temu wibracje na pedale : abs definitywnie ma problem , ja miłem podobne objawy gdy zgniły i popekaly mi przednie pierscienie abs... ( z których czujnik abs szczytuje obrót koła) , tylko ,ze ja miałem gorzej bo auto nawet czasami wcale nie hamowało bo pedał wariował (odbijał) i pomagało tylko puszczenie i ponowne nacisniecie pedalu. raz mnie uratowal reczny przed wjechaniem innemu autu w tył :D
2) szuranie podczas hamowania : brudne szczęki hamulcowe , jezdziłem tak z miesiąc , pierwsze hamowanie z rana i slychac było szuranie jakby szczeka nierówno brała (tak jakby zawleczka sie odbezpieczyła ) , po kilku kilometrach i paru hamowaniach preoblem ustawał , do nastepnego postoju auta , mechanik dal mi mała rade , oczyścic szczeki sprezonym powietrzem ze spręzarki i pomogło :D
3)świecąca się od czasu do czasu (rzadko) kontrolę (!) podczas jazdy / postoju bez zaciągniętego hamulca ręcznego (tutaj 2 mechaników stwierdziło, że to niby jakieś zwarcie / usterka przy przycisku od drążka hamulca ręcznego - nie tego wciskanego kciukiem) : jesli chodzi o kontrolke abs ( zółta ) , powinna mrugac tylko w czasie wlaczania sie abs , jezeli swieci ciągle , oznacza błąd czyli awarie , bład na czujniku itp , sam teraz mam problem z prawym tylnym czujnikiem , albo czujnik albo kable :? , narazie tak jezdze bo maechanik niema czasu , ma dac znac niedługo jak bedzie wolny :D . Jesli mówisz o kontorlce czerwonej stop , albo jest błąd na komputerze i komputer nie zezwala dalej jechac ze wzgledu na niebezpieczenstwo , albo czujnik hamulca recznego padł taj jak mówia twoi spece od hamulców :roll:

Mam nadzieję , ze pomogłem i naprawisz auto... ;) pozdrawiam 8-)
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 środa, 14 listopada 2012, 20:21

oblukaj pierścienie ABS
Zaglądnołbym jeszcze raz do bębnów
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Sumer środa, 14 listopada 2012, 20:39

Dzisiaj zrobiłem test. Odłączyłem ten czujnik ABS, który był niedawno podłączany i stukanie znikło :shock:
Wprawdzie czasami po zatrzymaniu pojazdu odczuwalne są jeszcze bardzo słabe, szybkie i chwilowe drgania pedału, ale jest i tak o niebo lepiej niż było.
Dodam jeszcze, że kontrolka (!) już się nie załącza podczas jazdy.

Jakie sugestie co dalej? Podobno po podłączeniu komputera do ABSów wyszło, że wszystko jest OK.
Jechać z tym do jakiegoś elektryka czy zwykłego mechanika czy jeszcze chwile samemu coś przy tym pogrzebać?
Sumer
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 14 listopada 2012, 21:39

Sprawdź pierścień przy tym kole z którego odłączyłeś czujnik.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Riposato wtorek, 11 marca 2014, 13:25

Witam,
podłączę się pod temat. Mam podobny problem z pedałem hamulca. Od tygodnia zauważam, że przy niezbyt silnym naciśnięciu na hamulec włącza się abs. Najczęściej jak auto ma już około 20-30km/h na liczniku. Początkowo myślałem, że może padł amortyzator i któreś koło podskakuje, ale na zupełnie równej jezdni też to jest. Problem nie zawsze występuje, najczęściej przy niezbyt silnym hamowaniu-zwalnianiu. Lampka abs zapala się normalnie przy uruchomieniu, potem gaśnie i więcej się nie zapala.
Co powinienem sprawdzić? Chcę sprawdzić pierścienie abs na przedniej osi. Czy na tyle też są takie pierścienie? Gdzie ich szukać?
Kangoo 1,5d 48KW 2003
Riposato
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Alan wtorek, 11 marca 2014, 13:37

jak masz z tyłu hamulce bębnowe, to musisz bęben ściągnąć i w wewnętrznej części bębna jest pierścień.
Alan
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Sumer wtorek, 11 marca 2014, 16:31

Nie wiem jak się to fachowo nazywa, ale w moim przypadku okazało się, że ten zębaty czujnik ABS przy jednym kole był zepsuty (ząbki nie były równe).
Sumer
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez max środa, 12 marca 2014, 02:17

tester w rękę i sczytywanie prędkości z poszczególnych kół przy małej prędkości. "efekt dosunięcia" tak się to chyba nazywa - któryś z czujników ma niewłaściwą odległość od pierścienia, lub uszkodzenie pierścienia. Tak najszybciej a czas to pieniądz :)
kangoo 2003 1.5dCi 48kW K9K 704 "kaleido"
"... nie myli się tylko ten co nic nie robi"
max
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Riposato czwartek, 13 marca 2014, 17:45

Zdjąłem koła i już wiem co nawaliło. Pęknięta jest koronka-pierścień abs na prawym przednim kole.

Teraz pytanie chcę kupić taką koronkę, moja ma 44 zęby. Czy średnica i szerokość do wszystkich modeli jest taka sama? Chcę kupić taką: http://allegro.pl/pierscien-abs-koronka-44-zeby-clio-ii-kangoo-i3973676855.html tylko czy będzie pasować.
Kangoo 1,5d 48KW 2003
Riposato
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam