przez Arkadek czwartek, 23 lutego 2012, 22:49
Dawno mnie tu nie bylo, chociaz nie mam juz Kangoo to jezdze caly czas Megane i jestem zadowolony. Kolega Skarb pisze "kupujcie Berlingo"(o Caddy sie nie wypowiadam bo nie mialem i miec nie bede) otoz ja mowie NIE KUPUJCIE BERLINGO - dalem sie nabrac i kupilem Multispace bo wrazenie jakosci jakiego doznalem bylo lepsze niz w przypadku Renault ale to tylko wrazenie jak sie okazalo. Otoz od pierwszych przejechanych metrow moim nowym pachnacym automobilem zawieszenie napierdziela jak dobry kowal przy robocie. Po pierwszej skardze na "glosno" pracujace zawieszenie otrzymalem wiadomosc, ze po sprawdzeniu wszystkiego i dociagnieciu srub wszystko jest OK i to jest wlasciwie dostawczak i tak to juz jest po prostu ten typ tak ma.Po przejechaniu okolo 10 tys. pojawil sie prawdziwy lomot przy skrecaniu i wyczuwalny luz przy ruszaniu kolem. Wszystko to jeszcze troche trwalo ale po okolu 20 tys km nie wytrzymalem i pojechalem do serwisu- wymienili przeguby kulowe na wachaczach i laczniki stabilizatorow i mialo byc dobrze -mowa o przodzie. Nie jestem czlowiekiem agresywnym ale po jedzie probnej a wyjechalem tylko z miejsca parkingowego i wjechalem z powrotem, myslalem, ze wyjde z siebie i zrobie cos za co sie siedzi ale opanowalem sie. Okazalo sie, ze napierdziela jak przedtem. Po nastepnej probie naprawy, bo nie odebralem auta, wymienili mocowanie amortyzatorow przednich i dalej jest tak samo. Stuki pochodza zarowno z przodu jak i z tylu. Problem jest duzy bo jest to jakas wada konstrukcyjna, w starszych modelach tzn z 2008 roku np tyl auta jest poza kontrola i jezdzi jak chce, lomot z zawieszenia to standard.Serwis nie potrafi tego naprawic a orginalne czesci wytrzymuja 10 tys km-co jest jakas kpina. Moj Berlingo ma rok, przebieg 28tys i jeszcze nie byl w 100% sprawny, wg mnie. Chce dodac, ze to zawiesznie jest wykorzystane takze w innych modelach Citroena i Peugeota, tak ku przestrodze.To moj pierwszy i ostatni Citroen i cokolwiek z PSA. Zadna to pociecha ale moze sa gorsze auta od Kangoo.
Przepraszam za te "sroby" teraz to zauwazylem.
dempsej: poprawilem śruby ;]
Arkadek
Fajowa Renata 1.9D, 1998