Zasilanie CB????

Pytania i porady dotyczące audio, CB i nawigacji satelitarnej i tel. komórkowych w naszych samochodach

Re: Zasilanie CB????

Postprzez Masaccio poniedziałek, 19 stycznia 2009, 11:49

mariusz1 napisał(a):Ja podciągnąłem zasilanie od gniazda zapalniczki na górna półkę, przymierzałem się z pod lampki ale nie pasowało mi to :(

Też podciągnąłem od zapalniczki. Wpiąłem się do jej instalacji i przewodem poprowadziłem na półkę. Przewód ładnie ukryłem, nie widać go wcale. Jak dla mnie takie podłączenie ma taką zaletę, że napięcie zanika po przekręceniu kluczyka na pozycje "0". Nie trzeba za każdym razem gasić radia (największy sens ma to kiedy radio zapamiętuje kanał po utracie napięcia).
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Szoszo poniedziałek, 19 stycznia 2009, 17:12

Też zastanawiałem się na podłączeniem pod lampę ale zrezygnowałem z tego pomysłu. Mam wolny kolektor ww jako podłączenie oświetlenia przyczepy więc korzytam z tego orginalnego rozwiązania. Po co kombinować? Tylko, że jak słusznie zauważył Masacio radyjko pracuje nawet przy wyłączonym zapłonie.

U sąsiada na desce rozdzielnczej widniej napis: WŁĄCZ ŚWIATŁA ja natomiast szkryfnę na swojej: WYŁACZ RADIO. Boję się, że żona dopisze : WYNIEŚ ŚMIECI a wtedy nie będe miał już wykrętu

To radyjko w półce górnej to trochę mnie rozczarowało a w zasadzie jego montaż. Najlepiej kiedy radjem steruje się z tylnego siedzenia bo z przedniego nic nie widzę. Jestem prawie pod półką. Koledzy chyba wyżi są ode mnie i dalej od steru siedzą. Pozdrawiam wszystkich o wzroście 174cm
Szoszo

Postprzez Bullitt poniedziałek, 19 stycznia 2009, 17:13

Powieś pod półka.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Szoszo poniedziałek, 19 stycznia 2009, 17:20

No co Ty? Gdzie? Daszki p słoneczne i lusterko sferyczne. Kombinowałem przy bezpiecznikach ale bezpieczniej jest na półce na samym środku. Może jak go trochę cofnę to będe co kolwiek widział.
Szoszo

Postprzez Szoszo poniedziałek, 19 stycznia 2009, 17:22

W miejscu bezpiecznika było puste miejsce. Dziękuję za podpowiedź Bullit. Dałem 5A bezpiek
Szoszo

Postprzez Bullitt poniedziałek, 19 stycznia 2009, 17:33

Szoszo napisał(a):No co Ty? Gdzie? Daszki p słoneczne i lusterko sferyczne. Kombinowałem przy bezpiecznikach ale bezpieczniej jest na półce na samym środku. Może jak go trochę cofnę to będe co kolwiek widział.

Nauczysz się obsługiwać bezwzrokowo ;)
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Szoszo poniedziałek, 19 stycznia 2009, 18:41

Z obsługą nie ma problemów jedynie ze zmiana kanałów bo wtedy musze wyginac smiało ciało by zobaczyć czy jestem na dziewiątce czy dziesiątce.
Szoszo

Postprzez mariusz1 wtorek, 20 stycznia 2009, 19:30

Podpiąłem pod gniazdo zapalniczki i jest ok, nie muszę pamiętać o wyłączaniu. Radyjko na półce, regulacja nie widząc na wyczucie może być.
torbacz 1,5 dci 84kuce/2006, z grodu Kraka, Elektro Serwis-Usługi
mariusz1
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 20 stycznia 2009, 20:51

Teoria poparta praktyką mówi, że najlepszy odbiór tzn najmniej zakłócany, jest przy bezpośrednim (tzn osobnym przewodem) zasilaniu z akumulatora. Ale można i przez filtry. :ugeek:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Szoszo środa, 21 stycznia 2009, 15:30

Lucass ale nigdy nie wyeliminujesz zakłóceń od alternatora czy innych urządzeń emitujących fale el-mag. Choćbys nawet podłączył bezpośrednio pod baterie to usłyszysz w cb przejeżdżający obok ciebie skuter. Filtry filtrami ale tutaj niwelujesz zakłócenia tj skutki- jednak trzeba zniwelować przyczynę a nad tym pracują...
Mam obecnie unidena 520 i hula jak sto diabłów (1,15 odbitej więc sam widzisz jak zestrojony zestaw) i sobie chwalę. Wcześniej tti 770 ale to inna konstrukcja. W każdymbądź razie jestem daleki od ingerowania w org instalację tym bardziej, że to Renault. Potem będzie...
Szoszo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio, CB, nawigacja, mobile