zmiana homologacji

Off-topic: tematy związane z techniką

zmiana homologacji

Postprzez PanKot piątek, 1 lipca 2005, 06:41

czy ja dobrze rozumiem? Za zmianę z ciężarowego na osobowy trzeba będzie wydać 1600zł?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 12 czerwca 2005 r.
w sprawie wysokości opłat za wydanie i zmianę świadectwa homologacji

(Dz. U. Nr 110, poz. 930)

Na podstawie art. 68 ust. 19 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 i Nr 109, poz. 925) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa wysokość opłat za:

wydanie świadectwa homologacji:
typu pojazdu samochodowego, z wyjątkiem motocykla - 1 600 zł,
instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem - 1 600 zł,
typu pojazdu: przyczepy, motocykla, motoroweru, ciągnika rolniczego, tramwaju i zabudowy pojazdu samochodowego lub przyczepy - 1 600 zł.
przedmiotu wyposażenia lub części pojazdów, o których mowa w lit. a i c - 400 zł;
zmianę świadectwa homologacji:
polegającej na rozszerzeniu świadectwa homologacji danego typu pojazdu i instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem - 400 zł,
polegającej na rozszerzeniu świadectwa homologacji typu przedmiotu wyposażenia i części - 200 zł.
§ 2. Rozporządzenie ma zastosowanie do decyzji wydanych na podstawie wniosków o wydanie lub zmianę świadectw homologacji złożonych po dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez loocky piątek, 1 lipca 2005, 09:34

Po pierwsze to rozporządzenie wchodzi w życie od 07.07.2005 i dotyczy wniosków złożonych po tym terminie.
Po drugie to co wypisałeś dotyczy wydania świadectwa a nie jego zmiany, o zmianach mówi 2 punkt tego rozporządzenia:

2) zmianę świadectwa homologacji:
a) polegającej na rozszerzeniu świadectwa homologacji danego typu pojazdu i instalacji przystosowującej dany pojazd do zasilania gazem - 400 zł,
b) polegającej na rozszerzeniu świadectwa homologacji typu przedmiotu wyposażenie i części - 200 zł.
Informacje zaczerpnięte ze strony http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

Teraz powiem jak ja to zrobiłem. Otóż zdjąłem kratke w autoryzowanym punkcie obsługi(w tym przypadku Wektor w BB), następnie udałem się na kompletny przegląd w stacji diagnostycznej (w Tychach) i później przedstawiłem dokumenty z przeglądu i faktura za zdjęcie kratki w Wydziale Komunikacji i on zmienił mi wpis w dowodzie rejestracyjnym. Musiałem tylo odczekać standardowy miesiąc. Teraz koszty:
- zdjęcie kratki w Wektorze - w zamian za krate, choć faktura wystawiona na 122 zł
- przegląd w stacji diagnostycznej - nie pamiętam, ale coś koło 180 zł
- obłaty w wydziale komunikacji - też nie pamiętam, ale coś koło 200 zł
loocky
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Inne