BP Ultimate

Off-topic: tematy związane z techniką

BP Ultimate

Postprzez AdiK niedziela, 13 lutego 2005, 21:19

Ostatnio tankuję bp ultimate i silniczek jakby zaczą pracować ciszej oraz szybciej się wkręcał na obroty, niewiem czy to nie jest tylko moje odczucie bo spalania jeszcze nie sprawdzałem.
Czy ktoś już też tankował te paliwko?
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez broda poniedziałek, 14 lutego 2005, 14:03

Jest to możliwe. Ja tankuję na Statoil Supremę też zauważyłęm lepszą kulturę pracy silnka ui niższe złużycie paliwa ok 0,5 - 0,7 litra.

Pozdrawiam
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot wtorek, 15 lutego 2005, 07:57

tak to prawda, że paliwa z serii ultimate są lepsze. Tankuję taką benzynkę na BP i jestem zadowolony. Trochę drożej ale autko jest zrywniejsze i cichsze. Spalanie wyszło mi o 0,5 litra mniejsze ale w okresie zimowym to trudno dobrze ocenić. Dla porównania zalałem teraz 95 i żałuję. Silnik nie wkręca się już tak fajnie. Stał się mniej dynamiczny.
Na wysokich obrotach jest głośniejszy.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez jon104 środa, 16 lutego 2005, 11:47

Oglądałem krótką relacje z testów silników na tym paliwie chyba w programie V-max, przeprowadzanych na dwóch samochodach na hamowni V-techu. W obu wypadkach (a mieli jakies lepsze wersje autek) wyszedł wzrost mocy o ok. 6% w stosunku do innego paliwa. ocenili to bardzo pozytywnie
Czy to jednak nie był program sponsorowany :(
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt czwartek, 17 lutego 2005, 12:09

Trzeci zbiornik ON. Paliwo to ma wiekszą liczbe cetanową 55 zamiast 51. Różnic w spalaniu nie stwierdziłem. Niewielka poprawa osiaów w zakresie średnich obrotów (albo sugestia), natomiat bezsprzecznie poprawa kultury pracy na biegu jałowym.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Rafal czwartek, 17 lutego 2005, 13:40

Ja jestem sceptykiem, nie wierze ze oni robia naprawde lepsze paliwo, bo w innych niz laboratoryjne warunki sa nieporownywalne. Mowimy tu o kilku procentah wiec w ruchu ulicznym to raczej subiektywne odczucia nizz rzeczywista zmiana osiagow. Ponadto nawet jakby zaoszczedzic 0,5 litra na 100km to cena jest tak wysoka paliwa jest tak wysoka ze nie zwroci sie!! Natomiast z checi tankuje paliwo z dodatkami czyszczacymi (lub kupie sobie sam "koncentrat" i wlewam do baku- bo to wydaje mi sie bardziej realne i pozyteczne.
Natomiast dla kangoorow zagazowanych polecam paliwo bezsiarkowe- jezeli rozruch jest na takim paliwie, dalej jazda na gazie (rowniez bez siarki), to nigdy nie wytwarzaja sie tzw kwasne produkty spalania- siarka plus tlen a dalej wilgoc tworza kwas siarkowy odpowiedzialny za korozje. Wydluzy to napewno zywotnosc uklady wydechowego itd
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Dziadek sobota, 19 lutego 2005, 10:10

zastanawiam się czy przypadkiem wzbogacone paliwo nie wpłynie negatywnie na wtryskiwacze w moim dci.o ile w benzynie większa liczba oktanów nie wpływa negatywnie na silnik i wtryski to w dieslu w torbaczu niekoniecznie. negatywne efekty mogą się ujawnić po kilku lub kilkunastu tysiącach kilometrów.
wtryski delphi są bardzo delikatne.póki co tankuję w shelu i bp ale zwykłe paliwko. może dmucham na zimne,ale z doświadczenia wiem że łatwo jest przedobrzyć.

dziadek
fireway 1.5 dci drzwi/wiśniowy metalik
Dziadek
Kangoojunior
Kangoojunior

paliwo a testy w tv

Postprzez coolerek wtorek, 15 marca 2005, 13:00

ostanio widziałem test paliwa wzbogacanego 6 petrochemi i przyrost koni mechanicznych w samochodzie stwierdzono max do 4 to opinia tv nie sądze abyto było prawdziwe ale zgadzam sie ze te paliwa nadają inną prace silnika
COOLEREK ZÓŁTE KANGO 1.9D(65KM)
coolerek
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Inne