Chcesz być łosiem?

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez rajder środa, 11 maja 2005, 20:48

Jasne żuwik że klaksonu trzeba czasami użyć,w końcu po to jest,chodzi mi tylko o to że w egzekwowaniu przepisów na innych musimy być bardziej powiedzmy delikatni niż to zazwyczaj sie obserwuje.Bo duża częśc kierowców zdaje sie zapominać że sama popełnia błędy,to jest chyba njawiększy problem.JUż kilka razy zdarzyło mi sie widzieć sytuacje kiedy jeden koleś zatrąbił na drugiego a ten wysiadł z samochodu i już chciał go bić :? wygląda to dośc komicznie ale wynika z tego prosta zasada- agresja rodzi agresje.Trzeba też przyznać że część kierowców zbyt skwapliwie używa klaksonu i przy byle okazji wali pięściami po kierownicy :wink: a co do kierowców ze stażem 3 lat i ich polocie i fantazji :wink: :D to nie jest to reguła ale pewna prawidłowośc.Wiem to sam po sobie,miało sie kiedyś te 20 lat :)
rajder
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik środa, 11 maja 2005, 22:28

Też miałem kiedyś 18 i nawet 19, ale odkąd płacę za paliwo i odpowiadam za Kangoora :arrow: noga mi schudła o 5 ton :wink: A i odkryłem, że kierowca rajdowy ze mnie jak z koziej d... kałashnikov za to lubię "szoferować", więc nie muszę się hamować :) To co piszesz z agresją :arrow: znajomy zatrąbił na BMW (i znów ten stereotyp :? ) z 3ma miśkami inside no i... robił lakier. I tak dobrze, że nie operację plastyczną... To chore :?
Za to przyznam, że raz (narazie tylko :wink: ) zostałem strąbiony i odruchowo wyburczałem "czego trąbisz jełopo" po czym za 2 sekundy (tzw. czas reakcji :wink: ) wykonywałem gesty przepraszająco-pacyfikujące... Myślmy za kółkiem.

PS. To Sławek chce trąbić, ja będę grzeczny :lol: :wink: 8)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Mona środa, 11 maja 2005, 23:15

ja mam wieczny problem z niekontrolowanym klaksonowaniem ;)

mianowicie wciąż mi się zdarza oprzeć ze zmęczenia na kierownicy (oczekując na zielone światło) i pod ciężarem moich ramion zatrąbić, wzbudzając tym dźwiękiem swoje (przede wszystkim) przerażenie :lol: :lol: :lol:

generalnie klakson jest do używania - ale jak wszystkiego można go użyć normalnie i agresywnie. oczywiście mi zdaża się tylko kulturalnie ;) 8)

nienawidzę hamowania przed pokazywaniem kierunkowskazem woli skrętu - wtedy trąbię jak wściekła. nie cierpię tego, bo blokuje mi to możliwość wyboru - muszę po prostu stanąć za pacanem :twisted: .

a w kwestii parkowania - powiem szczerze, że nie mam z tym problemu. więcej luzu Panowie (i Panie :D), czy naprawdę aż tak mało macie miejsc parkingowych>? nie cierpię wszystkich akcji ograniczających moją wolność - a to polowanie na łosie nosi znamiona ograniczenia swobód obywatelskich ;)

nie se łosie parkują jak chcą 8)
Mona i Paweł--------------------Kaleido dCi 80KM--------------------
Mona
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez MK czwartek, 12 maja 2005, 06:38

Mona napisał(a):......nie cierpię wszystkich akcji ograniczających moją wolność - a to polowanie na łosie nosi znamiona ograniczenia swobód obywatelskich ;)

nie se łosie parkują jak chcą 8)

Czyżby: "podpisano klępa". :roll: 8O :wink: :D
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw czwartek, 12 maja 2005, 06:56

zuwik napisał(a):PS. To Sławek chce trąbić, ja będę grzeczny :lol: :wink: 8)

No co, i tak malo trąbie, bo mi wstyd tego pipka w kangurze. Musze w koncu kupic porzadny klakson. Tu też ciekawostka: gdy kierowca słyszy pipek, to reaguje często zdenerwowaniem. Ale gdy słyszy porządny sygnał typu TIR (miałem podobny w poprzednim aucie), to nawet BMW nie dyskutuje. Ucieka nie patrząc w lusterko, bo spodziewa się Magnum a nie Kangura.

Musze jednak od razu spostować: trąbię tylko wtedy, gdy kierowca popełnia taki błąd, który rzeczywiście utrudnia mi jazdę. Np. (jak to ostatnio na rondzie kotlarskim) wjeżdża na skrzyżowanie, choć wie, że z niego nie zjedzie. Wtedy jestem bezwzględny.

BTW: A może zacząć jeździć czołgiem?
:twisted:
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ czwartek, 12 maja 2005, 07:52

Ja już nawet nie trąbię... wstyd używać tego czegoś co mam pod maską. Staram się omijać takich gości i takie sytuacje i poprostu jechać dalej choć oczywiście nie zawsze jest to możliwe.
Codziennie rano wyjeżdżam z bocznej drogi osiedlowej i mam problem z włączeniem się do ruchu... wszyscy walą jedną drogą (brak świateł). Jak już mi się uda to staram się wpuszczać innych kierowców z kolejnych takich osiedlowych dróg - taki mamy wyjazd z osiedla :(
Kiedy tak wpuszczam np. 10 samochodów, a stoi ich czasami 30 i 40 to ci z tyłu zaczynają trąbić. Parę razy nie wytrzymałem i pokazałem tym z tyłu międzynarodowy znak pokoju. Potem jestem na siebie wściekły, że ktoś wyprowadził mnie z równowagi. Czasami zastanawiam się czy przypadkiem na tylnej szybie nie zainstalować dużego wyświetlacza ze zdefiniowanymi tekstami :roll: :)
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik czwartek, 12 maja 2005, 12:38

_ONE_ napisał(a):Czasami zastanawiam się czy przypadkiem na tylnej szybie nie zainstalować dużego wyświetlacza ze zdefiniowanymi tekstami :roll: :)
Pokazywali takie coś w Top Gear i to ustrojstwo cenzuruje wyrazy, ale może tylko angielskie? :idea: :lol: A wyjazd masz faktycznie marny... Gorzej niż do szkoły pod górkę... (bez aluzji :wink: )
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rajder czwartek, 12 maja 2005, 13:09

Z tym pokazywaniem palców to niedawno odkryłem jak sobie radzić z drogowymi niezdarami,zamiast pokazywać palec środkowy zacząłem pokazywać kciuk (OK) szeroko sie uśmiechać i mówić dość wyraźnie słowo ŚWIETNIE tylko tak ruszać ustami żeby ten kierowca to widział :) działa rewelacyjnie.Zamiast narażać się na wymiane gestów moge obserwować wyraźnie zakłopotanie na twarzy takiego pana lub pani (to drugie znacznie częściej :wink: :D ) nikt wtedy nie krzyczy tylko grzecznie przeprasza robi sie czerony i taki jakiś mniejszy :wink: Uwaga! działa też na dresiarzy (przynaimniej tych których dotąd spotkałem ale głową za wszystkich nie ręcze :D :D :D) Polecam gorąco wszystkim forumowiczom
rajder
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw czwartek, 12 maja 2005, 13:14

no pomysł genialny. Faktycznie muszę zacząć to stosować. Wprawdzie znaku pokoju nie przekazuje, ale chyba wzbogace swoją komunikację z innymi kierowcami o kciuk.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK czwartek, 12 maja 2005, 16:50

Ja wysyłam buziaka i szeroki uśmiech a potem się śmieję z miny pozdrawianego kierowcy, a jak na mnie bez powodu trąbią to delikatnie odtrąmbiam. Tylko uwaga u niektórych wzmaga to agresję :!:
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne