Nie masz ABS-u? Przeczytaj i zobacz!

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez Bullitt poniedziałek, 17 lipca 2006, 18:22

shoti napisał(a):Sprawa jest prosta....albo zablokowane koła i tarcie gumy o asfalt, albo odblokowane ( ABS ) i tarcie tłoczka o tarcze hamulcową. Dlatego z ABS staniecie szybciej bo tarcza i tłoczek lepiej hamują niż guma o asfalt (która sie topi i ściera)

Trzeba sie nauczyc hamowac na granicy poslizgu, tak aby koło się jeszcze obracało.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez rustyred poniedziałek, 17 lipca 2006, 19:54

Bullitt napisał(a):[

Trzeba sie nauczyc hamowac na granicy poslizgu, tak aby koło się jeszcze obracało.

i tu kolega ma OCZYWIŚCIE rację. Z tym, że ja aktualnie zostałem zdegradowany do Conti Vanco Contact, a w tych oponach w/w granica jest cienka jak włos Mandaryny. Nie żebym się tłumaczył. To raczej ostrzeżenie dla tych, którzy nadal mają te gumy. Ja w Kangurze testowałem cztery modele opon i te są bardzo daleko na samiućkim końcu, pod każdym względem.
rustyred - Radek
(kiedyś miał Kangura)
rustyred
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio poniedziałek, 17 lipca 2006, 20:05

Conti Vanco Contact, to te które mi fabrycznie dali. Fakt, nie kupił bym tych opon.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 17 lipca 2006, 20:17

rustyred napisał(a):i tu kolega ma OCZYWIŚCIE rację. Z tym, że ja aktualnie zostałem zdegradowany do Conti Vanco Contact, a w tych oponach w/w granica jest cienka jak włos Mandaryny. Nie żebym się tłumaczył.

Jaka opona to (jeszcze) widac na zdjeciu :lol: A przy tej szerokosci opony i prędkości autostradowej, to łatwo o takie uszkodzenie., zwłaszcza w załadowanym samochodzie.

rustyred napisał(a): To raczej ostrzeżenie dla tych, którzy nadal mają te gumy. Ja w Kangurze testowałem cztery modele opon i te są bardzo daleko na samiućkim końcu, pod każdym względem.

Moim zdaniem w swojej klasie (ta nosnosc) przy wymuszeniu takiej sztywności sa OK. Ale zwykłe, wiekszosci normalnych producentów, sredniej klasy osobowe 175/65R14 bija je na głowe.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez shoti poniedziałek, 17 lipca 2006, 20:51

Świetnie tylko ,że 95% kierowców (czyt. przedstawicieli handlowych którzy potrafią kangoorkiem wjechać z prędkościa 100 kph na krawężnik) nie słyszało o takich podstawowych rzeczach jak hamowanie pulsacyjne, czy skręty kompensacyjne a ty im tu o hamowaniu na granicy. Tacy ludzie w chwili zagrożenia na drodze potrafią tylko jedno....pedał w podłoge (i tak dobrze jak chociaż to :o ) dla nich ABS to jedyne wyjście żeby nie zabić siebie i innych. A swoją droga to gdzieś widziałem jak jakiś zawodowy rajdowiec zatrzymał sie szybciej bez ABS niż cywil który wdepnał pedał w podłoge.
Kangoorek Alize 1.2 16V a'la 4x4 - rodzi się... Shadow Kangoo v3.46
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez AdiK poniedziałek, 17 lipca 2006, 21:14

Nie musi być rajdowiec ,starczy doświadczenie i wyczucie.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez sw wtorek, 18 lipca 2006, 05:41

Nigdy nie bylem przekonany do jazdy z ABSem, bo hamowania pulsacyjnego nauczylem sie jeszcze na eLce. Jednak gdy wczytalem sie w specyfikacje ABS, to zauwazylem, ze pulsację, którą ja robię 1-2 razy na sekundę, ABS robi 5-9 razy. No i dlatego mam ABS.
Hamowanie pulsacyjne jest ok, ale gdy widzisz przed sobą przeszkodę, to bardzo trudno się przełamać i puścić hamulec. To wymaga ćwiczeń i świadomości. Nikt tego sam z siebie nie zrobi.
No i mój ulubiony cytat z S. Zasady: w warunkach krytycznych bardziej przydaje się gaz niż hamulec. :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 wtorek, 18 lipca 2006, 05:59

jeśli chodzi o ABS ja podobinie jak SW też tylko widziałem badania potwierdzające skrócenie drogi hamowania, faktycznie zasada jest taka by to ABS wykonał za kierowcę hamowanie pulsacyjne(czuć to na pedale hamulca, dlatego też nie można go odpuszczać i mając abs stosować klasyki hamowania)
pomimo wszystko w określonych warunkach Abs wydłuża drogę hamowania (np. oblodzona jezdnia) dlatego dobrym rozwiązaniem jest możliwośc odłączenia ABS -u przez kierowcę w dowolnej chwili niestety stosowane przez konstruktorów niezmiernie rzadko :(
Osobiście nie mam ABS- u i jestm z tego zadowolony zwłaszcza zimą, a hamowania pulsacyjnego nauczyło mnie życie a nie "Elka" - niestety :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw wtorek, 18 lipca 2006, 13:39

To dodam, że eLka nauczyla mnie także jazdy skrecania gazem, krecenia auta i innych takich. Robilem na polonezie zimą. :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 18 lipca 2006, 15:16

Zwróccie pamowie tylko uwage na jeden szczegół: testy są przeprowadzane na idealnej nawierzchni. Duzo jeżdzę samochodami z ABS, ale jeszcze żaden z tych co miałem mnie nie przekonał. Są dobrze zestrojone, no ale nie w tej klasie samochodów niestety.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne