woda pod wykładziną

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez loocky wtorek, 3 maja 2005, 19:17

Ja (tzn. mój driver) w swoim kangoo znalazłem prawdopodobnie przyczynę wody pod wykładziną. Otóż przednia szyba w górnych rogach lekko przepuszca wodę, ta ścieka uszczelką na dół i za deską rozdzielczę po blasze na dół pod wykładzinę.
loocky
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot środa, 4 maja 2005, 06:41

zuwik napisał(a):Jedynie "rudy" chwycił na łączeniu tylnych nadkoli z podłogą (od środka), ale z boku.

U mnie też pojawiła się tam korozja. W ub. roku jeszcze tam jej nie było.
Obawiam się, że usunięcie jej i zabezpieczenie od strony kufra nie rozwiąże problemu rdzewienia. Wilgoć musi gdzieś dostawać się od spodu i tam również trzebaby było zabezpieczyć.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 4 maja 2005, 06:58

Wziąłem się za walkę z rdzą. Zacząłem od zaprawek na zewnątrz autka: kilka rysek na karoserii i gniazda korozji na progu od strony kierowcy (na szczęście nie były jeszcze na wylot). Wypróbowałem farbę Hammerite w koloże żółtym. Nawet jest podobna do mojego lakieru. Łatwiej później pokryję lakierem nawierzchniowym. Oczywiście nie ufam reklamie i powierzchnie zardzewiałe najpierw dokładnie oczyściłem papierem ściernym. Później zabiorę się za podłogę od strony kierowcu i rdzę przy nadkolach tylnych, o których już pisał zuwik.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik środa, 4 maja 2005, 12:10

Hammerite jest o d... rozciąć i z wszystkiego co nim robiłem pozłaził dość szybko, a pod spodem była piękna, rozchodząca się rdza. Daje tyle, że rdza nie odpada razem z farbą, ale nie zapobiega rozprzestrzenianiu korozji, jedynie jej utrudnia. Jak pisałem - użyj cortanin f lub czegoś podobnego, koszt 6PLN za 500ml, co Ci szkodzi spróbować :wink: Ten środek reaguje z rdzą i co ważne, przeżera i Z NIEJ robi podkład. Po tygodniu szlif papierem i jeszcze raz, a na to dopiero hammerite (lub lakier jak ktoś chce). Testowane przez wielu znajomych, to naprawdę działa. Można kupić w sklepach z chemią.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 4 maja 2005, 12:25

No to chyba nie dokładnie coś przeczytałem. Dzięki za radę. Zastosuję do podłogi. Będę miał porównanie.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki środa, 4 maja 2005, 17:41

Popieram Zuwika-cortanin jest najlepszy w walce z rudym. Ale hammerite już raczej nie- lepiej użyć cynkal. Pare lat temu pół podłogi w swoim samochodzie pomalowałem hammerite,a pół cynkalem. Za rok zajrzałem i po stronie pomalowanej cynkalem wyglądała jak nowa, natomiast z drugiej strony musiałem zaczynać od początku.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Godsend czwartek, 5 maja 2005, 15:05

bull napisał(a):W moim przypadku woda dostawała się przez przednią szybę, która była źle naklejona.
Przeciek zlikwidowali w serwisie dopiero po czwartej wizycie (autko było na gwarancji). Zdjeli przednią szybę i nakleili jeszcze raz, jak ręką odjął.
Od trzech lat Kanguś nie przecieka

JA juz namierzylem przeciek w moim Kangoo 4x4...cieklo mi po kablach, z lewej strony od silnika jest taka przelotka, gdzi ida kable do kabiny i wlasnie po nich mi kapalo! Wyjalem, machnalem silikonem, zalozylem i jest OK! :)
Godsend
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez zuwik wtorek, 24 maja 2005, 17:51

Odnotowałem sukces. Nie wiem czy sprawdzaliście korki o których pisałem (za przednimi fotelami, nie wiem wogóle po co są... :? ), w każdym razie mój po zaklejeniu silikonem i drobnym łataniu klejem policośtam (polimerowym? nie pamiętam) oraz wypełnieniu ubytków uciętym na wymiar kołkiem rozporowym :wink: nie przepuszcza wody :!: Po całym dniu jazdy w deszczu suchutko (ostatnio był basen). Polecam sprawdzić te korki.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot poniedziałek, 30 maja 2005, 07:00

Ponieważ kupiłem puszkę Hammerita to ją wykorzystałem do pomalowania podlogi. Zobaczę jak się będzie sprawować.
Rudego wyskrobałem, wysuszyłem i zamalowałem.
Nie znalazłem miejsca, którym cieknie woda. Nie było widocznych śladów. Żadnych zacieków. W 2 miejscach wyskrobałem dziury (ok.5 mm) - zakleiłem uszczelniaczem samochodowym (coś jak plastelina). Jeszcze nie zakończyłem walki z rdzą. Załatwiłem rdzę w części kierowcy i pasażera oraz w bagażniku. W bagażnika rdza występowała na styku blachy bodłogowej z nadkolami. Wyczyściłem i napuściłem farby. W większe szczeliny napuściłem silikonu i jak to wszystko wyschło zamalowałem. Kilka ognisk korozji występowało w dolnej części ussczelki bagażnika - też załatwione.
Została mi jeszcze do zrobiena podłoga pod nogami drugiego rzędu siedzeń. Nie będzie tam wiele roboty ale też to zrobię w najbliższym czasie farbą antykorozyjną aby mieć spokojne sumienie.
Opuściłem kosz koła zapasowego. Tam było troszkę rdzy na podwoziu. Oskrobałem i spryskałem farbą bitumiczną w aerozolu.
Mam nadzieję, że moje zabiegi przedłużą żywot Kangoorka.
Po pierwszych deszczech zobaczę czy nadal przedostaje się woda pod wykładzinę kierowcy. Może na świeżej farbie będzie lepiej widać skąd cieknie bo jeszcze tego nie ustaliłem.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rajder poniedziałek, 30 maja 2005, 12:25

Francuzom gratulujemy ochrony antykorozyjnej,buhahahahahaaahhaa :lol: :lol: :lol:
rajder
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam