KANGOO 1.5 TDI
Mój problem polega na tym że:
Na początku zaświeciła się kontrolka z "komputera/świec" i silnik miał mniejszą moc (tryb awaryjny? )
Pomogło poruszanie kablami od potencjometru gazu i odłączenie wtyczki i podłączenie jej z powrotem (wtyki nie są zaśniedziałe).
Problem w późniejszym czasie pojawiał się coraz częściej. Wymieniłem potencjometr gazu na nowy oryginalny (280zł).
Bez zmian dalej to samo. Dalej pomagało poruszanie kablami o wtyczką.
Dodatkowo doszło coś dziwnego.
Przy przyśpieszaniu na obojętnie jakim biegu (bardzo zauważalne a nawet czasami silnik gaśnie) silnik traci moc czasami nieregularnie czasami wpada w rezonans że przygasa nagle szarpie do przodu i znów przygasa i szarpie (częstotliwość około 1s).
Odłączyłem kable z czujnika STOP i z potencjometru gazu (kabelki mają z 30-40cm bo tam od razu jest zbiorcza zielona kostka) i oglądałem styki i kable i jest ok raczej.
Jedyne na co teraz bym się pokusił to wymontowanie potencjometru i przylutowanie na stałe do złącza potencjometru kabli o wstawienie nowego złącza - równocześnie skracając (od strony potencjometru) kabel który idzie od ten zielonej kostki do potencjometru.
Ale nie wiem dalej czy to na pewno wina kabli i kostek czy czegoś zupełnie innego. Proszę o pomoc.