opony bieznikowane

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez PanKot poniedziałek, 18 września 2006, 15:08

jedruko napisał(a):Osobiście nie użytkowałem, ale kiedyś sie rozglądałem zraziło mnie o ile dobrze kojarzę niski współczynnik prędkości (tzn do jakich prędkości sie nadają).Osobiście mam używane zimówki i jestem z nich zadowolony cena też nie była wysoka.

A na dodatek mają na ogół niski współczynnik obciążalności "T".
Zwróć uwagę abyś nie miał niższego niż 82.
Bieżnikują stare opony, kilkuletnie. Wewnętrzne osnowy i guma jest już wypracowana, co z tego, że będzie na wierzchu nowy bieżnik :?: :!:
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Ble poniedziałek, 18 września 2006, 17:32

PanKot napisał(a):
jedruko napisał(a):Osobiście nie użytkowałem, ale kiedyś sie rozglądałem zraziło mnie o ile dobrze kojarzę niski współczynnik prędkości (tzn do jakich prędkości sie nadają).Osobiście mam używane zimówki i jestem z nich zadowolony cena też nie była wysoka.

A na dodatek mają na ogół niski współczynnik obciążalności "T".
Zwróć uwagę abyś nie miał niższego niż 82.
Bieżnikują stare opony, kilkuletnie. Wewnętrzne osnowy i guma jest już wypracowana, co z tego, że będzie na wierzchu nowy bieżnik :?: :!:

I do tego są zazwyczaj bardzo głośne
Czerwone 1,4 rocznik 2000
Ble
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jon104 poniedziałek, 18 września 2006, 17:51

Wszystko to prawda, ale...
Opony bieżnikowane współcześnie mają bardzo niewiele wspólnego z tymi z PRL-u (bywało, ze 3 razy tą samą oponę do malucha bieżnikowałem) i wiem, ze nakładaja nie tylko warstwę gumy z zewnątrz, ale koputerowo sprawdają jej konstrukcję (kord). Kiedys oglądałem coś o tym na TiVi, ale nie pomnę na w jakim programie.
Sam nie mam, ale znam wielu, którzy używaja zimówki bieżnikowane i uważam, ze jak ktos zima wielkich tras nie robi (np. ja :wink: ) i dodatkowo porusza się po terenie bardzo górskim i w ekstremalnie snieżnych warunkach (np. ja :wink: ) to lepiej częściej zmienić bieżnikowane opony (przy moim przebiegu - myślę, co dwa lata) niz zbyt długo jeździć na jednym komplecie lub tym bardziej na uzywkach :(
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw poniedziałek, 18 września 2006, 17:53

Można oszczędzić na ABS, ASR, poduszkach powietrznych i regulowanych zagłówkach, itp. Ale lepiej nie oszczędzać na oponach, klockach i zawieszeniu. Nie żeby zaraz najdroższe kupować, ale przynajmniej nowe. SAVA ma całkiem przystępną cenę.
Z używanymi też jest ryzyko, bo nie wiadomo jak były używane. Nie jest łatwo laikowi odróżnić przyzwoitą używkę od kiepskiej. Poza tym tzw. przyzwoite używki czasem pochodzą ze skasowanych w wypadkach aut, co też może wpłynąć na ich trwałość.

No wiem, zaraz będą głosy typu "a mojemu koledze 2 nowe klebery wystrzeliły". (to akurat prawda - serwisant jakoś źle założył do astry).
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot poniedziałek, 18 września 2006, 18:29

jon104 napisał(a):Wszystko to prawda, ale...
Opony bieżnikowane współcześnie mają bardzo niewiele wspólnego z tymi z PRL-u (bywało, ze 3 razy tą samą oponę do malucha bieżnikowałem) i wiem, ze nakładaja nie tylko warstwę gumy z zewnątrz, ale koputerowo sprawdają jej konstrukcję (kord). Kiedys oglądałem coś o tym na TiVi, ale nie pomnę na w jakim programie.
(...)(

"Tys rocja" - jakby powiedział Kwiczoł z "Janosika".
Jednakże pamietam jak na giełdzie chciałem w ubiegłym roku kupić opony bieżnikowane.
Wszystkie były na bazie opon firmowych tzn. Pirelli, Michelin Dunlop i podobne. Miały bardzo ładne rysunki bieżników. Guma była miękka.
Cena przystępna - 80zł/szt.
Ale sprzedawca na siłę chciał wcisnąć pierwsze z brzegu opony.
Nie uważał za ważne dobranie odpowiedniej nośności. Brdzo mi polecał takie, które miały T79 a jak powiedziałem, że szukam minimum T82 to wciskał mi, że Pirelli jak mają 79 to napewno wytrzymają więcej bo to przecież Pirelli.
Do d.... z takim kupowaniem.
Zapewne jak odbywa się to w dobrym warsztacie wulkanizacyjnym i dostaje się gwarancje to i dobór jest odpowiedni i jakby co to oddać można - więc można się pokusić na taki zakup.
A szczególnie jeśli ktoś nie robi tras - tak jak pisze jon104.
jon104 napisał(a):(...)Sam nie mam, ale znam wielu, którzy używaja zimówki bieżnikowane i uważam, ze jak ktos zima wielkich tras nie robi (np. ja :wink: ) i dodatkowo porusza się po terenie bardzo górskim i w ekstremalnie snieżnych warunkach (np. ja :wink: ) to lepiej częściej zmienić bieżnikowane opony (przy moim przebiegu - myślę, co dwa lata) niz zbyt długo jeździć na jednym komplecie lub tym bardziej na uzywkach :(
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez madcow wtorek, 19 września 2006, 08:06

płec samiec z ogonkiem
madcow
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sakwa wtorek, 19 września 2006, 19:14

madcow napisał(a):juz znalazlem calkiem ladne oponki 8)
http://www.allegro.pl/item125958156_opo ... 4_szt.html

http://www.allegro.pl/item125958305_toy ... 4_szt.html

w a moze jednak 165/70/14 :?: :?:

dwa sezony juz używam CEAT i jestem bardzo zadowolony :D :D
1.4RN,98rLPG-juz nie ...1.1,96 saxo,scenic 1,6
TRZY NA JEDNEGO
sakwa
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez _ONE_ wtorek, 19 września 2006, 19:45

Tak, wiem, że to mało poprawne, ale używam tylko używane (opony :D) i mam pewne źródełko. Od wielu lat zawsze od jednego człowieka i jak sam nie rozwaliłem, to nie miałem problemu... a oponki dostają u mnie w tyłek :D. Za oponki płacę najczęściej 95zł i robię na nich minimum 2 zimy... wyjątek to UG, który odparował mi bieżnik wyjątkowo szybko, ale warto było :twisted:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez jon104 środa, 20 września 2006, 16:15

No jasne :idea:
Widział kto zime we Wrocławiu :wink:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ środa, 20 września 2006, 19:06

Ostatnia była ostra, nawet jak na wrocek :lol: A oponki zdzieramy głównie za miastem :D
BTW w mieście już prawie nie było śniegu, a nasze osiedle wyglądało jak Szwajcaria (nie Kaszubska) w styczniu :evil: a do tego miejscami prawie 20cm lodowe koleiny :x
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam