Tłumik środkowy do wycięcia czy strumiennica?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Tłumik środkowy do wycięcia czy strumiennica?

Postprzez profit piątek, 27 sierpnia 2010, 22:41

Witam i pytam szanowne grono.
Zacznę od tego , iż ze 4 lata temu byłem zmuszony do wymiany środkowego tłumika. Silnik 1,4 E7J. Już wtedy zorientowałem się , że dźwięk przelatujących gazów spalinowych przez owy nowy tłumik a wydostający się przez ostatni wydech jest jakby inny, zdecydowanie głośniejszy i co by tu nie mówić napewno mniej przyjemny. A , że w ogóle Kangoo blaszak to każde dodatkowe źródło hałasu przyprawia mnie o ból głowy :x i irytację , że pomimo wymiany części na nową zawsze musi być coś nie tak. Dodam również , iż owy tłumik to zamienik bo kto jedzie do serwisu po wydech?
Przyszedł jednak moment w którym trzeba by było znów ruszyć środkowy wydech (niestety , a może i dobrze) i tak sobie myślę: czy może nowy tłumik będzie lepszej jakości i nie będzie powodował niechcianych rezonansów , czy może zastąpić go strumiennicą a może całkiem wyciąć i wstawić kawałek rurki? Dodam dla ścisłości , że katalizator zostaje na swoim miejscu i ma się dobrze a troska o środowisko naturalne nie dopuszca do mnie myśli , że mógłbym go usunąć.
Pojawia się natomiast pytanie: czy po wycięciu środkowego tłumika autko będzie głośniejsze? W końcu jest jeszcze tłumik końcowy. A może po takiej kuracji autko trochę lepiej będzie się zbierało przy okazji?
Co wy na to?
Kangoo 1,4 2000r 161kkm , zaczepny.
Kangoo 1,6 16V 2008r 30kkm , zaczepny.
profit
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Tłumik środkowy do wycięcia czy strumiennica?

Postprzez a-kwiaty piątek, 27 sierpnia 2010, 23:18

KIedys w innym aucie dalem zamontowac sobie strumienice zamiast tlumika... po pierwszej trasie wydech wrocil do pierwowzoru.
ps
dodatku mocy jakos nie poczulem.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez profit piątek, 27 sierpnia 2010, 23:26

he, he :lol: niezłe doświadczenie. Dzięki za przestrogę. W sumie też tak pomyślałem, że jak mój patent się nie sprawdzi to rurkę wytnę (koszt nie duży) i wtedy ewentualnie nowy tłumik wsadzę. Muszę jeszcze kolesia co robi wydechy spytać. Mam dobry zakładzik ,, Margo,, na Sulmierzyckiej ( boczna Żmigrodzkiej) we Wrocku.
profit
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez a-kwiaty piątek, 27 sierpnia 2010, 23:37

:) ten sam warsztat ale na krzykach zrobil mi wlasnie "to" z 10 lat temu,
Generalnie warsztat ok ale raz spotkalem sie z ciekawa diagnoza z ich strony. Kobitka pojechala bo cos furczalo:
- "trzeba zmienic tylny tlumik a i srodkowy tez". Kobitka moja dzwoni do mnie i relacjonuje mi. No to mowie, ze jesli tez trzeba srodkowy to OK bo byl u nich wymieniany okolo 10msc wczesniej wiec niech robia na gwarancji...
Odpowiedzieli jej, ze w zasadzie to mozna jeszcze spokojnie jezdzic.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 18:03

Strumienicę sobie odpuść. Sama strumienica to korzystne urządzonko, ale pod warunkiem. Pod warunkiem dokładnego obliczenia kształtu, pojemności i innych parametrów do konkretnego silnika i układu wydechowego. Jednym słowem NIE MA uniwersalnych strumienic. Wstawienie rurki może spowodować wcześniejsze zużycie tłumika końcowego, bo będzie dostawał bardziej po tyłku. Ale spróbować możesz.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Szumak wtorek, 31 sierpnia 2010, 07:04

Są wersje kangurów z jednym tłumikiem (moja taka jest), nie twierdzę jednak, że ten tłumik jest identyczny jak w wersji z dwoma... nie twierdzę, bo nie szukałem.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez profit wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:17

No witam ponownie. Dzięki za liczne podpowiedzi. Nie odpisywałem na bieżąco bo chrzciny miałem( tzn. córa :D ) no i trochę biegania było. Teraz widzę , że po zrobieniu półosi autko chodzi jak trzeba. Nic nie huczy i nie buczy. Autko cicho mknie i aż mnie natchnęło żeby teraz zająć się konkretnie tym trefnym wydechem a w następnej kolejności robię maglownicę (regeneracja w wyspecjalizowanym warsztacie - Mirków przed Długołęką - cena 1000 zeta :D ). No a z Allegro idą już amory na tył i uwaga ... rolka maty filcowej do wygłuszenia podłogi również na pace pod oryginalna wykładzinę upchnę i będzie sądzę ciszej. No ale aura na dworze nie ciekawa a trzeba by się było trochę rozłożyć pod domem.
Także po tych inwestycjach doszedłem do wniosku , że mój Kangoo jeszcze nie jest na straty spisany i trochę pojeździ. W końcu 160 kkm ma dopiero :lol: a przebieg oryginalny bo od nowości. A poza tym zaczynam doceniać prostotę tego autka. Ogólnie to zadużo nie ma się co psuć ( bez klimy, ABS-u, Elektryki) a jak już to i naprawy nie są takie straszne cenowo.
Jak zrobię wspomniane modyfikacje to się odezwę.
P.S. A cha , znalazłem na Allegro nie strumiennicę ale coś podobnego kształtem. To był tłumik przelotowy uniwersalny. Może to by zaserwować zamiast środkowego???
profit
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam