Problem z zapalaniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Czujnik, szczotki...?

Postprzez darecki środa, 27 kwietnia 2005, 09:18

MK napisał(a):
Rafal_B napisał(a):). Po przekręceniu kluczyka wszystko przygasa na chwilę jak zawsze, słychać klapnięcie (jakiś przekaźnik?) i... nic..........

Obowiązkowo sprawdź zaciski akumulatora :arrow: gdy "-" jest zaśniedziały to jest taki efekt. Dodatkowo główną "masę" rozrusznika czy sie nie poluzowała.
albo szczotki w rozruszniku się skończyły...
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Rafal_B środa, 27 kwietnia 2005, 13:17

darecki napisał(a):albo szczotki w rozruszniku się skończyły...

I tu pytanie: czy po 52000 km przebiegu mają prawo?
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Wiz środa, 27 kwietnia 2005, 20:10

Rafal_B napisał(a):
darecki napisał(a):albo szczotki w rozruszniku się skończyły...

I tu pytanie: czy po 52000 km przebiegu mają prawo?

Jesli miales 52 000 rozruchow to tak :twisted: ale przy tym przebiegu to napewno nie.
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez kiler niedziela, 1 maja 2005, 15:17

Witam,
u mnie w Kangoorku 1.4 99` jest taka sytuacja: (Niezależnie czy silnik jest zimny czy ciepły). Otóż jak przekręcam kluczyk stacyjce to rozrusznik kręci ale silnik nie zapala. Silnik zapala kilkaktornie jak włącze/wyłącze zamek centralny (alarm).
Pytanie co to jest?
Dodam że kluczyk zawiera w sobie klawisz alarmu/centralnego i immobilaizer.

Ciekawostka: mogę odpalić silnik serwisowym kluczykiem ale silnik zaraz gaśnie (to jest prawidłowa reakcja bo kluczyk nie ma immo), ale zdażyła mi się taka sytuacja że silnik nie zgasł (i tu juz niewiem co się dzieje).

Pytanko: Czy pada immo czy kluczyki czy może zupełnie coś innego.

P.S. nie chce mi się wydawać 500 zl w ASO na zakodowanie kluczyka bez gwarancji że będzie dobrze.
kiler- pozory mylą
GG:2540226
kiler
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio niedziela, 1 maja 2005, 15:37

IMO Kluczyki padły.
Rozbierz i wyczyść,sprawdź baterię.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal_B piątek, 13 maja 2005, 20:58

Nie wiem, czy piątek trzynastego to dobry dzień na grzebanie pod maską, ale co tam - spróbowałem. To znaczy dopiero dzisiaj znalazłem trochę więcej czasu. Parę dni temu popsikałem jedynie zaciski akumulatora niezawodnym WD-40, ale po tych zabiegach jeszcze dwa razy opisywana przeze mnie sytuacja wystąpiła, choć za drugim razem rozrusznik zagadał już po drugim przekręceniu kluczyka. Dzisiaj zabrałem się za gruntowne czyszczenie zacisków i kołków w akumulatorze. Wyczyściłem do sucha, wypolerowałem drobnym papierem ściernym, dokręciłem do oporu. Podobnie postąpiłem z drugą końcówką kabla "-" tą, która przykręcona jest do karoserii. Przy okazji zmierzyłem napięcie akumulatora, wyszło dokładnie 12,79 V. Gdzieś znalazłem informację, że nie powinno ono być niższe niż 12,5 V, więc wygląda na to, że jest dobrze. Na koniec zaciski zasmarowałem wazeliną.
W trakcie zabiegów przyjrzałem się dokładniej bateryjce. Mimo szczerych chęci nie dostrzegłem możliwości otwarcia jej w celu np. uzupełnienia elektrolitu wodą destylowaną. Jest coś na kształt pokrywy maskującej korki od cel (są ich dwa rzędy) ale jest ona trwale zatopiona z resztą obudowy. Akumulator jest opisany jako wyrób firmy MIOCAR - nic mi to nie mówi, w necie też (przynajmniej w znanych mi językach) nie występuje. W jakimś rankingu u szwajcarów występuje w dolnej części grupy "gut". Jestem ciekaw czy ktoś spotkał się z takim akumulatorkiem. Jak dotąd we wszystkich serwisach na jego widok tylko wybałuszają gały.
Po tych wszystkich czynnościach już tylko wprowadzenie kodu do radia i jazda... I tu szok! Pierwsze odpalenie było koszmarne. Gasł po chwili. Przy lekkim przyciśnięciu gazu to samo. Dźwignia zmiany biegów chciała wyskoczyć w górę. Myślę, że wszystko było "zasługą" komputera, który powrócił z niebytu i musiał dopiero rozeznać się w sytuacji. Przy następnym odpaleniu poszło już zupełnie dobrze. Czy problem zniknie, czas pokaże.
Rafał B.
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez arci poniedziałek, 16 maja 2005, 12:41

jon104 napisał(a)::lol: I co to znaczy należeć do KLUBU KANGOO-RKA - sprawa załatwiona od ręki :lol: :lol: :lol:

witam mój problem polega na tym że przy zapalaniu zimnego silnika .silnik nierowno pracuje tak jakby sie dostosowywal po 30-40 sek.wchodzi na obroty i już pracuje normalnie ( nie było tych problemow gdy temperatura otoczenia była ponizej "0") moze ktoś spotkał się z takim problemem i zaradził temu.ostatnio taka sytuacja występowała ubieglego roku gdy było ciepło :lol:
arci
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio poniedziałek, 16 maja 2005, 14:57

Proszę o podpis(w profilu) arci ,bo nie wiadomo jak Ci odpowiedzieć.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Problem z zapalaniem - c.d.

Postprzez Rafal_B poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 13:57

Myślę, że tym razem to już koniec kłopotów. Niestety trochę mnie to kosztowało czasu i pieniędzy. Pierwszy raz byłem w nieautoryzowanym warsztacie, gdzie za (jak się okoazło pozorną) naprawę zapłaciłem coś ok. 40 czy 60 zł. W ostatnim czasie okazało się jednak, że problem znowu zaczął się powtarzać. Pojechałem ze spuszczoną głową do ASO Renault w Lesznie, gdzie rozrusznik wymontowano, odwieziono do serwisu Bosch'a a tam z kolei stwierdzono nadpalone styki (uzwojenia?) elektromagnesów, co ponoć było przyczyną tego, że czasem odmawiał posłuszeństwa. Dodatkowo jeszcze coś tam jeszcze przetoczono. Po złożeniu wszystkiego do kupy i umieszczeniu w Kangoorku zapłaciłem... 250 zł, z czego 100 zł wziął Bosch. Trochę mnie to uderzyło, ale nie daj Boże, aby się to powtórzyło... Mam jednak nadzieję, że to już koniec. Przy okazji dodam, że Kangoorek tym razem dokładnie pokazał co mu dolega, bo panowie z ASO też mieli problem z odpaleniem auta gdy je im zostawiłem.
Rafał B.
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez shoem czwartek, 26 października 2006, 09:23

arci napisał(a):
jon104 napisał(a)::lol: I co to znaczy należeć do KLUBU KANGOO-RKA - sprawa załatwiona od ręki :lol: :lol: :lol:

witam mój problem polega na tym że przy zapalaniu zimnego silnika .silnik nierowno pracuje tak jakby sie dostosowywal po 30-40 sek.wchodzi na obroty i już pracuje normalnie ( nie było tych problemow gdy temperatura otoczenia była ponizej "0") moze ktoś spotkał się z takim problemem i zaradził temu.ostatnio taka sytuacja występowała ubieglego roku gdy było ciepło :lol:

...no i mnie dopadło, identyczne obiawy, po zapachu z rury wydechowej stwierdzam że silnik dostaje za bogatą mieszankę (za dużo paliwa), i to tyle co zdążyłem ustalić. Może ktoś z klubowiczów rozwiązywał już podobny problem??????
Shoem (...obecnie niezakangoorzony...)
Kangoo 1,4 OCEAN LPG (...to była fura...)
Słupsk
shoem
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam