kangoo 1.5 dci 2004r czy dobrze wybrałem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

kangoo 1.5 dci 2004r czy dobrze wybrałem

Postprzez mako czwartek, 2 grudnia 2010, 00:01

wiatam wszystkich miłośników i użytkowników kangoo może już było takie pytanko ale zapytam o konkretną sytuację

uruchamiam small biznes i wybrałem kangoo 1.5 dci 82KM z 2004 autko ma jakieś 160000km nalatane, moje pytanko brzmi czy dobrze wybrałem jakie są problemy z takim skoczkiem czy w ogóle są jakieś problemy i na jaki rozrząd najlepiej zmienić po zakupie auta ( nie pytam o rozrząd z servisu) jakiś dobry zamiennik albo firmę która robi dla servisu renault ale nie bije cechy. czekam na info co mnie czeka po odebraniu autka, jak się teraz zachowują podczas mrozów, jakie paliwko najbardziej im służy bp,orlen,itp z góry bardzo dziękuję za informacje I pozdrawiam
mako
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: kangoo 1.5 dci 2004r czy dobrze wybrałem

Postprzez telepaja czwartek, 2 grudnia 2010, 08:04

Diesla nie mam, ale miałem (zwykłego jak i z CR) i nie kupię :), także Ci wiele nie pomogę... chciałem tylko wyrazić podziw dla poprzedniego właściciela Twojego Kangurka, który wydał kilkanaście tysięcy więcej na wersję 1.5dci i robił ok. 25kkm rocznie, przecież to nie ma ekonomicznego sensu...

Co do paliwa, mając diesla kilka razy w zimę zatankowałem zimową ropę z Orlenu, za żadnym razem auto rano nie odpaliło, od tego czasu omijam rzeczone stacje szerokim łukiem. Było to kilka ładnych lat temu, więc może teraz jest lepiej, ale skaza została...
Pozdrawiam

Krzysiek - telepaja
---
żółte Kangoorzątko 1.2 16v LPG
telepaja
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jon104 czwartek, 2 grudnia 2010, 08:30

telepaja napisał(a):Diesla nie mam, ale miałem (zwykłego jak i z CR) i nie kupię :), także Ci wiele nie pomogę... chciałem tylko wyrazić podziw dla poprzedniego właściciela Twojego Kangurka, który wydał kilkanaście tysięcy więcej na wersję 1.5dci i robił ok. 25kkm rocznie, przecież to nie ma ekonomicznego sensu...

...

Z tym, że niekoniecznie :lol:
Ja mam rok starszego i przebieg aż 82 tys. km :lol: i wcale nie uważam żebym coś bez sensu zrobił :D

Kol. mako:
Od przeszło 7 lat takie pytania zadawane są na forum (podobnie jak udzielane są na nie odpowiedzi), a zatem ...poszukaj :x
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez telepaja czwartek, 2 grudnia 2010, 11:18

Niezła argumentacja :D
Pozdrawiam

Krzysiek - telepaja
---
żółte Kangoorzątko 1.2 16v LPG
telepaja
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez istanbul czwartek, 2 grudnia 2010, 15:21

Witaj , rozrząd akurat nie jest tu jakimś strasznym kosztem , bo z pompą wody i paskiem alternatora zmieścisz się w 400 zł. Wymiana ok. 200 zł. Co do firm , to ja jeżdżę na paskach Gates'a, napinaczu SKF i pompie Ruville i nigdy nie było problemu. Właśnie będę robił 3 wymianę rozrządu , bo stuknęło mi 250 tys.

Z autka jestem zadowolony , machnąłem w 3,5 roku 220 tysięcy i poza awarią nieszczęsnych wtrysków zaraz po zakupie przy przebiegu 40 tys. , miałem głównie eksploatacyjne wymiany

Nie oszczędzam na paliwie i filtrach - co 15 tys (u mnie 2,5 miesiąca) wymiana oleju i wszystkich filtrów. Auto zarabia na siebie i na mnie , więc dbam o nie :)

Filtr paliwa jest najdroższy , bo po rabacie nawet kosztuje ok 80 zł (Mann), ale warto częściej zmieniać...

pzdr
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mako piątek, 3 grudnia 2010, 00:09

dzięki kolego istanbul za wyrozumiałość i odpowiedź, przebiegi robisz mega :) pozdrawiam
mako
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez mdhlodz sobota, 4 grudnia 2010, 18:55

Mam ten sam rocznik i ten sam silnik i tyle samo koni czyli troche ponad 80. Moją opinię znajdziesz w moim temacie viewtopic.php?f=80&t=7953

Czy będziesz zadowolony zycie zweryfikuje lub twoja działalność.
Kangoo 1.5 Dci 84KM 2004 express.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez mako niedziela, 16 stycznia 2011, 16:58

jakie macie spalanie przy tej pogodzi i czy wasze skoczki mają problem z łapaniem temperatury moja wskazówka od temperatury momentami faluje nie wiem czy to termostat ?? co o tym sądzicie ??
mako
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Paweliki niedziela, 16 stycznia 2011, 17:12

Możliwe że to dlatego że jak jezdzisz po miescie naprzykład to temperatura silnika moze byc troszke wieksza korki swiatła itp ale jak jedziesz juz w trase to temperatura spada przez to ze schładzasz silnik chłodnicą to znaczy powietrzem jak jedziesz a nie stoisz jak w miescie
PawelikiSrebrny Kangoo 1.9 dti 2001r.
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Wiz niedziela, 16 stycznia 2011, 18:08

Paweliki jestes w bledzie. Niestety dCi'ki rzadza sie innymi prawami jesli chodzi o temperature silnika w zime. Paradoksalnie wlasnie w zime w miescie nigdy go nie zagotujesz (oczywiscie przy uruchomionym ogrzewaniu wnetrza i nie biorac pod uwage jazdy extremalnej 8-) ), poza miastem podczas jazdy slicznie osiaga wlasciwa temperature. Wlasnie w miescie jak jedziesz w korku temperatura lub "skakac" czyli podczas jazdy sie bedzie podnosic a podczas postoju drastycznie spadac. Oczywiscie nie mozna wykluczyc uszkodzonej uszczelki pod glowica. Jesli wskazania potrawia byc w ciagu 2 sekund diametralnie rozne np 40 i 80 stopni to uszczelka, lecz jesli ten zakres jest pokonywany w ciagu np 1-2 minut to TTTM (Ten Typ Tak Ma).
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Następna strona

Powrót do Pytam