Odpowietrzenie ukł.chłodz. i nie tylko...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Odpowietrzenie ukł.chłodz. i nie tylko...

Postprzez Latek poniedziałek, 23 maja 2011, 16:17

Witam!
Może mały i błahy problem ale po kolei...
Mój kangur 1.4 K7J-2001 grzeje się po przejechaniu ok 30 km cyklem mieszanym.Nie jest to zgrzanie do zapalenia się kontrolki, ale temp dochodzi do trzeciej/z pięciu/ dużej kreski od dołu a czasem przekracza.Wentylator się załącza nawet po zgaszeniu silnika i potrafi chodzić ok 10 min./wiem,że to normalne/.Po ostatniej wymianie oleju i sprawdzeniu płynów okazało się ,że mam sam koncentrat w zbiorniku wyrównawczym.Na razie nie mam ubytków,żeby dolać wody destylowanej/chyba,że spuszczę pompką ręczną/.Dużo czytałem w linkownii o odpowietrzeniu układu.Odkręciłem korek plastikowy na rurce,odpaliłem samochód i przegazowałem .Czy powinien płyn wypłynąć tą dziurką po korku :?:/Wygląda jakby była zatkana jakimś smarem Natomiast po odkręceniu wlewu na zbiorniku wyrównawczym nie zauważyłem żadnych dymków,bąbelków itp.Autko chodzi równo i cicho :!: Pali od razu.
Zauważyłem niedawno ,że spod miski olejowej/chyba/ po nocy, na postoju potrafi mi kapnąć olej/3-5 kropel/Wyżj silnik też jest trochę zabłocony olejem.Wskaźnik poziomu oleju zmienił stan na "oooo-"Wstepnie-pobieżnie mechanik stwierdził,że może to być uszczelka pod głowicą ale chyba są tego inne objawy :?: /może się mylę :!: /Przeraziły mnie koszty wymiany uszczelki/450,-+materiały i to,że przy okazji trzeba też robić rozrząd itp./Jutro jestem umówiony na diagnozę,ale chciałbym też zaczerpnąć Waszej opinii.
Jak i po co zostać Klubowiczem !
--------------------------------------------------------------------------------------
Kangoo I,1.4 Authentique - 2001-Bleu Marin-sprzedany
Corsa C, 1.2 LPG NJoy - 2003-Tizianrot

Ford Fusion 1.4 LPG FX Gold - 2004-Silver Metalic
Dacia Sandero Stepway 1.0 LPG Extreme - 2023 - Szary Moonstone
Latek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Odpowietrzenie ukł.chłodz. i nie tylko...

Postprzez Lucass wtorek, 24 maja 2011, 07:57

Korek odpowietrznika pewnie jest zasmarowany silikonem bo ciekł...
Zdecydowanie powinien stamtąd płynąć płyn. Po odkręceniu korka również na wyłączonym silniku.
Wyciek oleju ma ze sto innych częstszych źródeł niż akurat uszczelka pod głowicą, tak że spokojnie. Po prostu trzeba wytrzeć go do czysta i po przejechaniu kilkudziesięciu km sprawdzić źródło. Często puszcza uszczelka pod pokrywą zaworów. Uszczelniacze też lubią popuścić.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Latek wtorek, 24 maja 2011, 15:31

Oto wyniki:
1.Wymieniono termostat i chłodnicę , która była totalnie zaszlamiona i zabłocona /poprzednik musiał jeździć po budowie itp/prawie bez prześwitów,przez to wentylator długo chodził i nie mógł schłodzić.Układ odpowietrzono :!:
2.Zdiagnozowano minimalny wyciek spod uszczelki miski olejowej,wyczyszczono ,nie wymieniono /podobno trzeba podnieść silnik , jest to na jakichś sankach.-koszt 200 zł-zostawiam na później-na razie zalecono :arrow: obserwację.

Koszt wymiany termostatu i chłodnicy + robocizna - 280 zł./chyba zbytnio nie zdarł ze mnie/Myślę,że mechanik zna się na rzeczy/pracował w Renault/
Dzięki Lukass :D Po twoich uwagach w polemice z mechanikiem nie wyszedłem na kompletnego laika :D
--------------------------------------------------------------------------------------

Latek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 wtorek, 24 maja 2011, 16:07

Myślę,że jak Kolega zadowolony,to powinien na forum w odpowiednim dziale podać nazwę,adres zakładu,może się przyda komuś w okolicach Częstochowy...nie mówię zaraz,ale kiedyś! :roll:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Latek wtorek, 24 maja 2011, 16:25

Nie ma problemu! Nawet sam założyłem wątek w "Szukam warsztatu-Częstochowa." Teraz przeniosę się do "Znam..."

Latek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam