Wyciek z nagrzewnicy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wyciek z nagrzewnicy

Postprzez Ludwin niedziela, 7 lutego 2010, 08:43

Mam problem tak jak w temacie lekki wyciek z nagrzewnicy. Znajomy mechanik poradził żeby wsypać proszek uszczelniający układy chłodzenia i to powinno załatwić sprawe, zastanawiam sie czy to naprawde pomoże? Szukałem na forum instrukcji wymiany nagrzewnicy ale nie mogę znaleść, może ktoś tak w skrucie mi napisać jak ją wymienić, trzeba koniecznie całą deske zdjąć wraz z zegarami?
Ludwin
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Wyciek z nagrzewnicy

Postprzez marcin1171 niedziela, 7 lutego 2010, 09:44

Wiem tylko że jak nie chcesz narobić sobie gorszych problemów to nie wsypuj żadnych "magicznych proszków" bo zamulisz układ chłodzenia. Kiedyś brat próbował załatać drobny wyciek z chłodnicy w espero i pomogło na bardzo krótki okres więc wsypał następny który też pomógł na chwilę a skończyło się to i tak wymianą chłodnicy oraz uszczelki pod głowicą i kilkukrotnym płukaniem układu chłodzenia.
1,5DCI 85KM HELIOS 2005r. Gwiezdny pył.
GG 5973997
marcin1171
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez nastula niedziela, 7 lutego 2010, 12:10

jeśli chodzi o zdjęcie deski to tylko to tak strasznie wygląda a tak naprawdę jest bardzo prosty temacik więc się tym nie przerażaj , najwięcej jest zabawy z kierownicą i airbagiem ale da się to ugryźć domowym sposobem :)
nastula
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Ludwin niedziela, 7 lutego 2010, 15:20

Co do tego proszku to właśnie mam takie obawy że przytka cały obieg. Możecie mi jakoś w skrucie napisać jak do tej nagrzewnicy się dostać, jak zdjąć deske i czy zdejmowanie kierownicy jest konieczne?
Ludwin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez marcin1171 niedziela, 7 lutego 2010, 15:50

Jeśli masz nieszczelny układ to objawy zapowietrzenia i przytkania układu są podobne.
Co do rozbierania deski to jeszcze tego na szczęście nie musiałem przerabiać więc nie pomogę.
1,5DCI 85KM HELIOS 2005r. Gwiezdny pył.
GG 5973997
marcin1171
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez nastula niedziela, 7 lutego 2010, 16:08

ogólnie to wszystkie śruby są bez mała na wierzchu , co do kierownicy to można jeszcze pokusić się na rozpięcie przekładni krzyżakowej ale jest to dość trudne i niewygodne co w takich warunkach pogodowych jest nieprzyjemne (wtedy wyjmiesz cała kolumnę kierownicza). Układ deski a raczej rozprowadzenie kanałów zmusza do zabiegu rozpinania kierownicy lub kolumny. Deska jest zgrzewana z kilku warstw i nie da rady jej rozmontować. Instalacja po rozpięciu z uchwytów w desce pozostaje na miejscu co pomaga w ponownym jej podpięciu.Najwięcej dłubania jest przy środkowym tunelu, chyba cztery śruby na rogacz deski oraz dwie w okolicy kolumny reszta to rozmontowanie środkowych paneli sterujących, wskaźników, głośników i odpięcie tablicy bezpieczników parę torx-ów :mrgreen: . Mnie wymiana deski ze starej na nowa zajęła jedno przedpołudnie dołączając czas związany z wymiana lub naprawą nagrzewnicy myślę że w jeden dzień to ogarniesz . Posiłkowałem się dostępną w sieci książką .
nastula
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Ludwin poniedziałek, 8 lutego 2010, 06:11

A jak się dobrać do airbagu w kierownicy i po stronie pasażera?
Ludwin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 8 lutego 2010, 06:48

Po pierwsze trzeba odpiąć AKU, airbag w kierownicy odkręca się śrubami co są od dołu kierownicy. Pasażera nie wiem.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez nastula poniedziałek, 8 lutego 2010, 09:33

airbag od strony pasażera jest montowany do deski , gdy odchylisz ją po odkręceniu jest na tyle dużo przewodu że odepniesz malutka wtyczkę od poduszki. Sama poduszka jest przykręcona od spodu nie próbowałem jej wymontowywać w inny sposób bo przeszkadza schowek. Poduszka w kierownicy jest przykręcona chyba dwoma torxamio od spodu kierownicy , więcej uwagi trzeba poświęcić taśmie airbaga aby się nie rozwinęła bo jej nie zwiniesz jak należy . Wszystko jest na wtyczkach , krążek z taśmą zaklej taśmą to się nie rozleci, odkręcasz koło kierownicy zaznacz sobie rylcem lub czymś ostrym ustawienie koła na wieloklinie to unikniesz przesunięcia kierownicy względem kół , potem z łatwością po odpięciu kostek zdemontujesz cały zestaw przełączników wycieraczek i inne. To wystarczy do zdjęcia deski przez kolumne.
O aku nie pisałem bo top podstawa przy grzebaniu przy instalacji odpinasz jako pierwszy i podłączasz jako ostatni-pozwoli to uniknąć niespodzianek jak również system diagnostyki nie nałapie błędów.
Jeśli coś dokładniej to pisz na pw wieczorem odpisze
nastula
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam