Ucieka paliwo - a może jakaś usterka czujnika??

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Ucieka paliwo - a może jakaś usterka czujnika??

Postprzez L-irek czwartek, 4 listopada 2010, 21:32

Dokładnie tak jak pisze Lucass odkręcenie "korka" zbiornika nie jest takie proste :o
Wczoraj przerabiałem ten temat i bez narzędzi ani rusz - mało miejsca , a więc i w palcach (bo tylko tyle się tam mieści)za mało siły w tym przypadku :?
Posłużyłem się płaskim tępym i szerokim śrubokrętem i kombinerkami i delikatnie uderzając w śrubokręt zaparty w jeden z licznych występów na korku doprowadziłem do jego obluzowania (po przesunięciu o jakieś 120 - 150 stopni można już było odkręcić ręcznie ) :cry:
No i warto najpierw wyczyścić górę , co by ten zgromadzony tam "syf" do baku nie wleciał :!:
Miałem jeszcze inne pomysły na odkręcenie , ale ten był najprostszy i skuteczny , choć trochę bałem się , czy coś nie pęknie ;)
====================================================================
1,9dTi,2001r,osobowy samczyk,zielony metalik,klima,4jaśki,podgrzewane dupki itd.
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez krzysaudi piątek, 5 listopada 2010, 00:11

Witam.
Ja też mam tego samego typu problem - wskaznik szaleje . I mam tak ze wskazówka pokazuje mi połowe zbiornika i do tego swieci kontrolka rezerwy :) Albo caly czas rezerwa niezaleznie od tego ile mam napędu . Myśle zeby zapodać sobie licznik z obrotomierzem - jesli to nie bedzie to to zaatakuje plywak w zbiorniku - tyle ze mam blaszaka i do tego wczesniejszy właściciel położył parkiet :) i jakoś mnie przeraża wizja dłubania w drzewie .
Krzysiek
Edycia - Audi a3 1.9 tdi - AMELKA - Ja - Berlingo 2.0HDI .

A nade wszystko ELEKTRONIKA !!!
krzysaudi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez alien1987 piątek, 5 listopada 2010, 09:25

U mnie po zalaniu do pełna dwa razy wyszło spalanko około 6 litrów cyklu mieszanym ale też nie do końca jestem pewny,
wskaźnik szaleje jak leję z pompki do baku
http://allegro.pl/pompka-do-beczki-do-o ... 23474.html cos takiego wlewam niby 20 litrów wskazówka na wskaźniku idzie o nie całe dwie kreski w górę
leje na stacji z dystrybutora idzie o prawie 4 kreski i mam wrażenie że to nie szybsze zużycie tylko przy laniu z pompki do baku idzie też dużo powietrza i dośc wysokie ciśnienie i wskaźnik szaleje nie wiem
Renault Kangoo Express 1.9 D RN 65 FC0J 2000r
155000Km - z czego 45000 już u mnie ;-)
http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=80&t=7021
alien1987
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez baku1991 niedziela, 7 listopada 2010, 18:48

Będę próbował to rozbierać i najwyżej będę pytał w razie czego :)
Silnik 1.9 D 2000r. A generalnie jaki może być objaw po otwarciu tego żebym wiedział za co się zabierać czyścić czy co...
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez baku1991 poniedziałek, 8 listopada 2010, 13:55

Rozebrałem, wyczyściłem w środku mechanizm i faktycznie pływak miał się na czym zatrzymać. Samochód jeszcze bez kół i rezerwa i tak się pali, ale jak go uruchomię do jazdy to zatankuję i napiszę czy problem usunięty :)
Jeszcze jedna prośba gdyby ktoś był w temacie to prosiłbym o rozpisanie kabli (najlepiej kolorów) do wiązki tego układu bo nie wiem czemu, ale jedna wsuwka od strony pompy jest wolna, konkretnie B1 i nie dochodzi do niej żaden przewód, a 2 na 4 przewody w wiązce nie dochodzą do żadnego styku na pompie...
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam